Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2020, 15:53
Čas čítania 1:03
Martin Mičuda

Ikonická Supra prišla o strechu. Odkaz na slávneho predchodcu však do výroby nepôjde

Ikonická Supra prišla o strechu. Odkaz na slávneho predchodcu však do výroby nepôjde
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.autoevolution.com/news/toyota-cuts-the-roof-off-a-supra-splits-tacoma-in-two-all-in-the-name-of-sema-153386.html#" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">autoevolution.com</a>
TECH TOYOTA
Uložiť Uložené

Pri príležitosti tohtoročnej SEMA Show si Toyota pripravila koncept GR Supra Sport Top.

Toyota Supra patrí bez pochyby medzi najslávnejšie športové autá, znovuzrodená generácia sa však nestretla s veľkým pochopením. Môže za to najmä spojenie so značkou BMW, ktorá sa do veľkej miery podieľa na vývoji novodobého vzhľadu. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že nová Supra GR je de facto prezlečené BMW Z4.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

To nemalá skupina fanúšikov nevie prehltnúť, faktom ale je, že nebyť fúzie s BMW, nová Supra by už určite nevznikla. Dnešná doba totiž takýmto autám veľmi nepraje, ich vývoj je drahý, no cieľová skupina malá. BMW a Toyota sa pritom dohodli, že Z4 zastúpi otvorenú verziu (roadster) a Supra kupé, čím nedôjde k vzájomnej rivalite. Platí to aj naďalej, tohtoročná (výhradne digitálna výstava) SEMA je však dejiskom, kde sa svetu ukazuje Supra bez strechy.

toyota supra cabrio
Zdroj: www.autoevolution.com
 

Toyota si totiž pri tejto príležitosti pripravila koncept GR Supra Sport Top. Ten odkazuje na slávnu štvrtú generáciu s názvom Supra A80 Targa, čoho dôkazom je aj masívne, zaoblené krídlo vzadu. Ako popisujú kompetentní, odstránenie strechy bolo náročnejšie, než sa čakalo – technici museli najprv vystužiť podlahu a následne doslova odrezať strechu.

Pôvodná strecha sa už ale ako odnímateľný kryt nedala použiť, preto tento panel vytvorili na 3D tlačiarni. Dodatočne vytvorili aj úchyty a zarážky, do ktorých strešný panel zapadne. Keď sa tak stane, voľným okom by si nezistil, že strecha sa dá dať preč, ale že ide o klasické kupé. 

Odporúčané
Elektrickému pohonu sa nevyhne ani ikonický Land Cruiser, Toyota ukázala jeho predobraz Elektrickému pohonu sa nevyhne ani ikonický Land Cruiser, Toyota ukázala jeho predobraz 24. októbra 2023, 10:00

Okrem strechy, ktorej línie vrátane A-stĺpikov nalakovali do čiernej farby, pribudol nový výfukový systém, účinnejšie brzdy, ľahšie disky a aerodynamický čierny bodykit. Červené kryty spätných zrkadiel následne sekundujú interiéru. I keď koncept vyzerá viac než reálne, sériovo ho žiaľ vyrábať nebudú.

Domov
Zdieľať
Diskusia