Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 20:04
Čas čítania 4:36
Tímea Krauszová

Muži sú sexi a ženy sú len „ťažké“? Relácia Hot and Heavy chcela normalizovať obezitu, no vznikla šou plná sexizmu a predsudkov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Televízna šou Hot and Heavy sleduje „zmiešané páry“ s rôznou váhou. Ľudia ju však zhejtovali ešte skôr, než vôbec uzrela svetlo sveta.

On je mladý, zaľúbený a štíhly. Ona je mladá, zaľúbená a, aby sme použili výraz z názvu relácie, „ťažká“. Ako sa im spolu žije a čomu musia každodenne čeliť?

Už keď si si myslel, že sa nikdy nedozvieš, aké to je mať zmiešaný vzťah (s rozličnou váhou, nie s rozličným pôvodom či rasou), americký kanál TLC sa ti postará o víkendovú zábavku. Televízna šou Hot and Heavy sleduje tri „mixed weight“ páry, ktoré opisujú svoj vzťah a reakcie okolia, keď ich spolu vidia.

Zrejme s cieľom normalizovať, alebo aspoň pomôcť ľuďom pochopiť obéznych ľudí, sa tvorcovia rozhodli ukázať mladé páry. Ľudia na sociálnych sieťach si však na nich zgustli a zniesli na nich vlnu kritiky a posmešných poznámok.

Všetci muži v šou sú chudí a „štandardne príťažliví“ a ich priateľky sú obézne

Prvá séria Hot and Heavy vyšla začiatkom januára 2020. V troch približne 40-minútových epizódach sleduje osudy troch zamilovaných dvojíc v rôznych fázach vzťahu. Riešia svadbu, starajú sa o dieťa a venujú sa práci či rodinným príbuzným. Prečo teda reláciu hejtuje tak veľa ľudí?

V relácii sú „ťažké“ len ženy a nie muži, čo chtiac-nechtiac pôsobí sexisticky. Názov relácie napovedá, že kým jeden z nich je sexi (hot), ten druhý je len „ťažký“ (heavy). A niektorí ľudia dokonca tvrdia, že relácia zbytočne podporovala tzv. systematickú fatfóbiu (nenávisť voči ľuďom s nadváhou a s ňou súvisiace neférové zaobchádzanie).

Vraj sa v šou prehlbuje predsudok, že randenie s niekým obéznym je náročné a komplikované. „[Relácia] Nerobí nič pre to, aby zbúrala alebo zmenila štruktúry, ktoré utláčajú tučných ľudí len preto, že existujú, a to najmä v prípade, že sú queer, inej farby pleti než bielej alebo majú hendikep,“ sťažovala sa jedna užívateľka na Twitteri.

Okrem toho, niektoré trápne úseky rozhovorov počas šou naznačujú, že „ťažkí“ ľudia sú len predmetom sexuálnej fantázie, fetišistickou túžbou, a nie obyčajnými ľuďmi (s možno pochybnými stravovacími návykmi). Ako vyzerajú účastníci?

Joy a Chris sú spolu už tri roky a plánujú svadbu. Chrisovej rodine sa tento nápad nepáči a ostro pred kamerami kritizujú Joyine telo. Chris jej telo však miluje, vždy sa mu aj páčili väčšie ženy.

Matka ženícha dokonca svojej budúcej neveste vytkne, že je taká veľká, že nebude stíhať viesť spoločný život so štíhlym a aktívnym mužom. V niektorých momentoch sa naozaj zdá, že majú ženy problémy s dýchaním, no výčitky od ustráchanej mamičky sú podávané bez servítky. Pri sledovaní sa teda budeš cítiť nepríjemne takmer po celý čas.

Dokonca sa v priebehu relácie dozvieme, že táto budúca svokra bola sama kedysi obézna a schudnúť sa jej podarilo aj vďaka operácii. Túto možnosť navrhne aj Joy, ktorá to odmietne. Napokon však zažijú svoj šťastný koniec a povedia si áno.

Odporúčané
Take Me Out je oproti nim slabota. Nič trápnejšie ako tieto reality shows s úplne nahými účinkujúcimi si nevidel Take Me Out je oproti nim slabota. Nič trápnejšie ako tieto reality shows s úplne nahými účinkujúcimi si nevidel 29. mája 2020, 14:41

Kristin a Rusty sú už dva roky manželmi a chceli by dieťa. K tomu, aby vôbec Kristin mohla počať, však musí absolvovať bypass žalúdka, čo je veľkou ranou pre dvojicu. Rusty však svoju ženu miluje takú, aká je. V relácii dokonca povie, že by mu nevadilo, keby bola trochu väčšia. Kristin počas natáčania vážila okolo 135 kíl.

Posledným párom sú Adrianna a Ricardo, ktorí sú spolu zhruba dva roky a majú jeden a pol ročného syna. Adrianna má vysoké sebavedomie vďaka milujúcemu priateľovi, ktorý jej deň čo deň pripomína, že je krásna a ako veľmi sa mu páči. Je však veľmi kolísavé a závisí od priateľa. Počas relácie sa jej posmievajú úplne cudzí ľudia a pokriky typu „nejedz zmrzlinu, ty krava“ ju zdevastujú a pred kamerami sa rozplače.

Šikana či vysmievanie boli súčasťou životov všetkých troch žien a časť z nich musia znášať aj muži. Tým sa zvyčajne nevysmievajú, len im opakovane prízvukujú, že „majú na viac“. Všetci traja si, prirodzene, svoje polovičky obhajujú. 

Na fotke Adrianna a Ricardo.
Na fotke Adrianna a Ricardo. Zdroj: TLC

Účastníci si nemyslia, že ich nejako využili

Jedine Adrianna sa neskôr v rozhovore priznala, že sa jej nepáčil názov relácie. Nemyslí si, že jeden z nich je príťažlivý (hot) a druhý je len veľký (heavy). Naopak, jej interpretácia je, že ona je aj veľká, aj krásna. Vyjadrila sa aj ku kritikom, ktorí šou označili za sexistickú, keďže z troch párov sa tvorcom akosi nepodarilo nájsť ani jeden taký, kde by obezitou trpel muž.  

Ani ostatné hviezdy relácie si nemyslia, že ich tvorcovia jednoducho zneužili pre profit. „Konečne sa cítim mocná, mám pocit, že aj ja mám svoj hlas v tomto svete,“ povedala pre NY Post Kristin. „Sme normálny pár. Vedieme normálny každodenný život, máme rovnaké normálne problémy ako hocikto iný. No veľa ľudí nás tak nevníma,“ vysvetlila svoje pohnútky. Vraj sa rozhodli zapojiť sa do natáčania, aby pomohli normalizovať takýto vzťah.

Podľa reakcií príbuzných a priateľov jednotlivých účastníkov (najmä mužov) je akási normalizácia na mieste. Ľudia sa často nečudovali zdravotnému stavu žien alebo tomu, aká budúcnosť ich môže čakať, ale tomu, že ich vôbec niekto považuje za príťažlivé. Nešlo im to do hlavy, snažili sa mužom dohovoriť a presviedčali ich, aby si radšej vybrali niekoho, kto je pekný „normálnym“ spôsobom. Nuž, ale srdcu nerozkážeš.

Na fotke Joy and Chris, ktorí sa vzali napriek protestom zo strany Chrisovej rodiny.
Na fotke Joy and Chris, ktorí sa vzali napriek protestom zo strany Chrisovej rodiny. Zdroj: TLC

Hoci tvorcovia tvrdia, že ide o „mixed weight couples“, teda zmiešané páry s rôznou váhou, experti takýto termín nepoznajú. Šou skôr dáva do pozornosti veľké ženy, ktoré priam fetišisticky milujú ich partneri. Tvorcovia z nich v procese editingu urobili akési cirkusantky, niečo zaujímavé, zvláštne a nové, na čo sa treba pozerať a obdivovať to, píše Distractify. Namiesto normalizácie ľudí rôznej veľkosti tak skôr dochádza k nepochopeniu. 

Medzi silné kritičky patrí Samantha Puc, kultúrna kritička a autorka, ktorá sa venuje LGBT+ komunite a reprezentácii obéznych ľudí v médiách. „Nie sme nijako inak jedinečne náročné vo vzťahu než menší ľudia. Nie sme fetišistický materiál. Nie sme príšerky v cirkuse. Nie sme PROBLÉM,“ napísala na Twitteri. Zdôraznila, že romantické vzťahy majú svoje problémy, no tie nijako nemusia priamo súvisieť s veľkosťou jedného v páre.

Celkovo budeš mať pri sledovaní dojem, že cieľom nie je zdokumentovať praktické veci, ktoré tieto páry musia riešiť. Cieľom bolo vyvolať búrlivé diskusie. Okrem toho je prinajmenšom zvláštne, že všetky príbehy sa točia okolo „ťažkej“ ženy. 

„V médiách to vidíme všade, mužov, ktorí majú typicky príťažlivé partnerky. Vidíte to v sitcomoch či v animovaných reláciách ako sú Simpsonovci či Family Guy. Kde však vidíte páry, kde je žena tou väčšou?“  kritizovala samotný názov účastníčka Adrianna v neskoršom rozhovore. Myslí si, že veľké ženy sú v popkultúre značne podceňované a táto relácia to aspoň trochu napráva.

Minimálne názov relácie naďalej ostáva problematický: prečo by len jeden z dvojice mohol byť hot a tomu druhému ostane prívlastok heavy, sme nepochopili. Či sa možná druhá séria vyfarbí inak, na to si budeme musieť počkať.

Domov
Zdieľať
Diskusia