Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 8:01
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Lekár Visolajský: Pribúda nám počet dusiacich sa pacientov, ani ľahší lockdown nemusí pomôcť

NEWS
Uložiť Uložené

Lekár upozorňuje na závažnú situáciu fotografiou, na ktorej vidíme jeden zo zásobníkov kyslíka. Podľa neho hodnotí Visolajský situáciu ako alarmujúcu.

Lekár Peter Visolajský zverejnil na Facebooku fotografiu, ktorá reflektuje aktuálny alarmujúci stav v nemocniciach. Ku včerajšiemu dňu potrebovalo pomoc pľúcnej ventilácie  142 pacientov s koronavírusom, vo všeobecnosti však rastie počet nakazených pacientov aj počet hospitalizovaných ľudí. 

Podľa Visolajského sa dá závažnosť situácie ilustrovať aj podľa zasneženej časti kyslíkového zásobníka na fotke. „Pred koronou, v tejto dobe býva námraza asi v úrovni prívodovej rúry (tam kde je šípka). Keď som to asi pred mesiacom ukazoval pri rozhovore dánskej televízii, námraza dosahovala polovicu prvej zvislej rúry nerezového chladiča,“ hovorí Visolajský s tým, že za tie roky má túto problematiku „v oku“.

Odporúčané
Lekár Visolajský: Príde mi, že Richard Sulík sa schováva za premiéra (Rozhovor) Lekár Visolajský: Príde mi, že Richard Sulík sa schováva za premiéra (Rozhovor) 11. decembra 2020, 17:46

Záver je teda podľa lekára jednoznačný – stúpa počet dusiacich sa pacientov, ktorým kyslík zachraňuje život. 

Visolajský upozorňuje, že jemnejšie zatvorenie krajiny nemusí situáciu zachrániť. „Slovensko je v takej závažnej situácii, že nám už ani ľahší lockdown nemusí významne pomôcť. Napriek tomu situáciu vieme a môžeme zvrátiť,“ upozorňuje. Dôležitá je podľa neho v prvom rade zodpovednosť nás všetkých. 

Včera Richard Sulík a Marek Krajčí na tlačovej konferencii bez Igora Matoviča oznámili, že nové opatrenia zverejnia najskôr v stredu. Platiť budú od 21. decembra, nebudú však také prísne, ako pôvodne navrhovala pandemická komisia. Tá sa prikláňala modelu podobnému veľkonočným sviatkom.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia