Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 3:29
Katarína Danková

Škaredé vianočné svetre. Všetko, čo by si o nich mal vedieť!

Škaredé vianočné svetre. Všetko, čo by si o nich mal vedieť!
Zdroj: unsplash.com/ToaHeftiba
MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Vznikli v minulom storočí na pobavenie, no dnes je z nich celosvetový trend. Škaredé vianočné svetre sa tešia záujmu po celom svete. Ale kde to všetko začalo a prečo?

Zahrejú, sú vtipné a čím sú škaredšie, tým lepšie. Trend vianočných svetrov registrujeme už dlhšie. Ale prečo vlastne tento trend existuje a čo mu predchádzalo?

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde to všetko začalo?
  • Kto tento trend spopularizoval?
  • Ktorý film zo začiatku milénia využil trend škaredého vianočného svetra?
  • Čo je festival „Ugly Christmas Sweater“?
  • Ktoré celebrity prepadli netradičným svetrom?

Počiatky histórie „škaredého“ svetra siahajú do 50. rokov minulého storočia, kedy sa začalo s masovou komercionalizáciou Vianoc. Pôvodne sa tento kúsok odevu nazýval „Jingle Bell Sweater“, teda rolničkový sveter a jeho zámerom bol jednoduchý minimalistický dizajn oslavujúci zimu a vianočné sviatky.

Odporúčané
10 najkrajších vianočných svetrov, ktoré rozveselia celú rodinu 10 najkrajších vianočných svetrov, ktoré rozveselia celú rodinu 17. decembra 2018, 15:30

Najväčším fanúšikom svojského svetra s rôznymi zvláštnymi motívmi bol Bill Cosby. V 80. rokoch vo svojej šou nosil neustále svetre, ktoré neboli práve oku lahodiace, no ľudia si na ne zvykli a v každej novej časti čakali, s akým netradičným svetrom Bill príde. Diváci si ich obľúbili až do tej miery, že zakladali ankety, v ktorých sa hlasovalo pre toho najšialenejšieho svetrového favorita. Za tvorcu Billových bláznivých svetrov sa pokladá holandský dizajnér Koos van der Akker, ktorý obliekal aj americkú speváčku Cher či anglického speváka Eltona Johna. „Keď som to vytvoril, nič také tu nebolo. Ľudia boli vydesení.“ spomína vo videu návrhár.

Počas  siedmich rokov vysielania The Bill Cosby šou a narastajúcej obľube po celom svete sa trend netradičných svetrov ujal ako jeho vianočná verzia. Takmer v žiadnej vianočnej komédii nesmel chýbať takýto sveter. Vo filme Vianočné prázdniny (National Lampoon’s Christmas Vacation) z roku 1989 predstaviteľ hlavného hrdinu Chevy Chase naberá vianočnú atmosféru počas Štedrého dňa oblečený ako inak, než vo vianočnom.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Prince Charles Cinema (@princecharlescinema)

Na niekoľko rokov šialenstvo okolo vianočných svetrov ustúpilo do úzadia, vrátili sa až v novom miléniu. Renée  Zellweger vo filme Denník Bridget Jonesovej sa ako hlavná hrdinka pozastavuje nad štýlom svojej budúcej lásky Darcym. Oblečený má práve vianočný sveter s veľkým sobom s červeným nosom, ktorý paradoxne kontrastuje s jeho konzervatívnou povahou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @hollyjollymovies

Idea festivalu vianočných svetrov sa prvotne udomácnila za veľkou mlákou. Prvá „Ugly Christmas Sweater Party“ sa konala vo Vancouveri v roku 2002. Jej autori Chris Boyd a Jordan Birch chceli usporiadať párty, kde by sa ľudia cítili dobre, uvoľnene a prišli príjemne naladení vo vianočných svetroch. Hlavným cieľom ale bolo vyzbierať peniaze a podporiť ich kamaráta v liečbe rakoviny. Vtedy ešte netušili, že odštartujú tradíciu veľkolepých charitatívnych udalostí.

Najväčší ošiaľ spustili módne domy, keď do svojich kolekcií  zaradili vianočné motívy a prepracované svetre a naštartovali sviatočný trend, ktorý si svoje miesto stále nachádza v zimnom období. O úplne prvý debut škaredých vianočných svetrov vo svete haute couture sa pred 10 rokmi zaslúžil Riccardo Tisci pre značku Givenchy. Rok na to ho nasledovala aj Dolce & Gabanna a ďalší.

Trend škaredých vianočných svetrov si obľúbili aj známe tváre šoubiznisu. Vďaka tomu sa svojské svetre dostali aj na pulty komerčných obchodov po celom svete. Obchodné reťazce ako Macy’s či H&M, ale aj niektoré svetové celebrity vytvorili svoje vlastné kolekcie.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91932 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa slávi národný deň škaredých vianočných svetrov?

  •  Ako obchody profitujú z predaja a či prispievajú na dobročinné účely

  •  Ako sa môžeš zapojiť a na čo môžeš prispieť aj ty?

  •  Ktoré zahraničné či slovenské známe tváre prepadli trendu vianočných svetrov?

Domov
Zdieľať
Diskusia