Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
31. januára 2021, 12:30
Čas čítania 5:36
Miriam Rumanková

Koložvársku kapustu vo vegánskej verzii by mali okamžite stiahnuť z obchodov a rastlinné nugetky sú naopak lepšie ako v McDonalde

Koložvársku kapustu vo vegánskej verzii by mali okamžite stiahnuť z obchodov a rastlinné nugetky sú naopak lepšie ako v McDonalde
Zdroj: Refresher/Miriam Švecová
GASTRO VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V rámci vegánskeho januára sme vyskúšali 10 rastlinných jedál. Toto je výsledok!

Mesiac január je povestný novými začiatkami, výzvami a rôznymi zmenami. Väčšina ľudí si práve v prvom mesiaci z kalendára zaumieni, že niečo vo svojom živote zmení a práve dátum 1. 1. je pre mnohých motivujúci. 

Medzi klasické výzvy patrí viac športu, stopka fajčeniu či alkoholu. Na svete sú rôzne organizácie, ktoré sa inšpirovali týmto trendom a vytvárajú rôzne januárové výzvy, medzi ktoré patrí napríklad mesiac bez alkoholu s názvom Dry January, o ktorom sme písali v tomto článku. Existuje aj výzva Veganuary, ktorá nás nabáda na mesiac plný rastlinnej stravy. 

Výzva Veganuary funguje už siedmy rok a podľa štatistík, ktoré na svojej stránke uvádzajú sa do výzvy zapojilo už viac ako milión ľudí zo 192 krajín. Web ti poskytuje inšpiráciu na vegánske recepty, reštaurácie alebo nutričné informácie. Prostredníctvom thevegancalculator.com sme zistili, že počas jedného mesiaca, kedy si odriekneš živočíšne produkty dokážeš ušetriť 124 917 litrov vody, 84 m² lesa, 30 zvierat, 543 kg obilia a 273 kg CO2. 

My sme sa rozhodli, že na počesť Veganuary vyskúšame a ohodnotíme vegánske jedlá, ktoré na prípravu potrebujú minimálne strávený čas v kuchyni, pretože sú takmer hotové. Mohli by byť pre teba jednoduchšou voľbou a skvelou inšpiráciou, ak by si chcel skúsiť rastlinnú stravu, ale nevieš, kde začať. 

Vyskúšali sme vegánske hotové jedlá
Zdroj: Instagram/simply.vegan.kitchen
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako chutí vegánsky gyros
  • Ktoré jedlo za dve eurá nás prekvapilo
  • Čo si myslíme o vegánskej jaternici
  • Ktorou vegánskou mrazenou pizzou nič nepokazíš
  • Ukážeme ti rastlinné nugetky, ktoré sú lepšie ako tie v Mcdonalde
Ako sme jedlo hodnotili a vyberali?
Navštívili sme najrozšírenejšie obchodné reťazce a jednu drogériu, z ktorých by sa mal aspoň jeden nachádzať v každom väčšom meste na Slovensku. Vybrali sme si Tesco, Lidl, Kaufland a dm drogérie.

V každom z obchodov sme kúpili vegánske jedlá, ktoré mali v ponuke. Varianty jedál sa môžu meniť v obchodoch po celom Slovensku, pretože tovar v konkrétnej predajni je individuálny. Jedlo sme vyberali najmä podľa dostupnosti, ale snažili sme sa vyskúšať pokrmy, ktoré majú zarytí mäsožravci tendenciu porovnávať s ich originálmi - rezeň, kebab či nugetky. 

V našom hodnotení bola najpodstatnejším kritériom chuť. 

1. Pizza Spinaci 

Koložvársku kapustu vo vegánskej verzii by mali okamžite stiahnúť z obchodov a rastlinné nugetky sú naopak lepšie ako v McDonalde
Zdroj: Refresher/Miriam Rumanková
Obchodný reťazec: Kaufland
Cena: 4,49 €
Hodnotenie: 8/10

Ako prvú sme do výberu zaradili špenátovú vegánsku pizzu. Ide pomerne o zaujímavú kombináciu chutí, ktorú výrazne dopĺňa cesnak a cibuľka. Ak preferuješ slanšie pokrmy, možno budeš potrebovať soľničku. Výrobcovia na obale uvádzajú, že cesto na pizzu odpočívalo 24 hodín. Nevieme, či to je práve tým ale na mrazený polotovar boli okraje na pizzi perfektne chrumkavé, pričom samotné cesto a aj topingy ostali po upečení šťavnaté.

Na pizzi bol špenát, paradajky, napodobnenina syru na báze kokosového oleja a karfiolová omáčka. Popravde omáčku sme na vegánskej pizzi vôbec nepostrehli, ale z nášho dojmu to neubralo. Ide o klasickú mrazenú pizzu, ktorá môže pokojne konkurovať jej mäsitým variáciám.

Koložvársku kapustu vo vegánskej verzii by mali okamžite stiahnúť z obchodov a rastlinné nugetky sú naopak lepšie ako v McDonalde
Zdroj: Instagram/veganz

2. Pizza Tricolore 

Koložvársku kapustu vo vegánskej verzii by mali okamžite stiahnúť z obchodov a rastlinné nugetky sú naopak lepšie ako v McDonalde
Zdroj: Refresher/Miriam Rumanková
Obchodný reťazec: Kaufland
Cena: 4,49 €
Hodnotenie: 9/10

Druhá prišla na rad pizza od spoločnosti Veganz, ktorá vyrába aj predchádzajúcu mrazenú pochúťku. Pizza Tricolore je obložená pasírovanými paradajkami, strúhanou napodobneninou syru, cherry paradajkami a karfiolovou omáčkou. Cesto bolo opäť naozaj dobré, keďže sme očakávali klasickú suchú mrazenú pizzu. Tým, že základ pizze tvoria šťavnaté rajčiny, je táto pizza ešte o niečo lepšia ako jej špenátová verzia. Myslíme si, že toto je fast-food, ktorým zhreší nie jeden vegán.

3. Rastlinná jaternica a Rastlinná koložvárska 

Koložvársku kapustu vo vegánskej verzii by mali okamžite stiahnúť z obchodov a rastlinné nugetky sú naopak lepšie ako v McDonalde
Zdroj: Refresher/Miriam Rumanková
Obchodný reťazec: Lidl
Cena: 1,29 €/kus
Hodnotenie: 1/10

Rastlinná koložvárska

Pri tomto jedle upozorňujeme nato, že ide o náš subjektívny názor. Vegánska koložvárska nám popravde ani len neznela dobre. Možno je to aj tým, že nie sme obrovským fanúšikom originálu z mletého bravčového mäsa, klobásy, kyslej kapusty a ryže. Na druhej strane oceňujeme odvahu výrobcu pustiť sa to tak výrazne mäsového receptu a pretvoriť ho na rastlinnú verziu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91890 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako v našom teste uspela Rastlinná jaternica
  • Ukážeme ti výbornú vegánsku bolognskú omáčku
  • Rastlinná náhrada nugetiek, ktorá nesklame
  • Aké hodnotenie dostal gyros 
Domov
Zdieľať
Diskusia