Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2020, 12:36
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Takto sa žije v slovenskej rómskej osade. Diskotéka a zábava, ale aj toluén a potkany, ukazuje PPPíter

NEWS PPPETER
Uložiť Uložené

V rámci svojej cestovateľskej série zavítal PPPíter do rómskej osady.

Peter Popluhár alias PPPíter vydáva v posledných týždňoch každý pondelok novú epizódu svojej cestovateľskej série The Slovak Vlog. V reakcii na pandémiu koronavírusu sa rozhodol stráviť leto so svojimi parťákmi na Slovensku, kde navštevujú aj tie najzapadnutejšie dedinky, aby nielen Slovákom, ale celému svetu prostredníctvom videí ukázali klenoty našej krajiny.

V poslednej epizóde sa vybrali do rómskej osady v obci Svinia. PPPíter v nej nakrúcal iný projekt pred pár rokmi, tak tam poznal spojku, ktorá mu opäť raz zmeny v osade poukazovala. V jej vnútri síce postavili nový chodník aj cestu, ba vybudovali novú školu, ale až tak veľa sa odvtedy nezmenilo.

PPPíter sa do osady vybral uprostred pandémie, aby zažil deň s miestnymi Rómami na vlastnej koži. Hneď ho pohostili vodou aj vínom, zatancovali si s ním na provizórnej diskotéke, ale potom nastal čas ukázať smutnejšiu časť miestneho života.

Množstvo Rómov sa v osade tlačí v malých búdach, kde žije aj viac ako 10 ľudí nakope, často nemajú ani elektrinu a musia si svietiť sviečkami. Po posteliach im v noci skáču obrovské potkany a čo je možno najhoršie, medzi malými deťmi sa rozšírila nebezpečná záľuba vo fetovaní toluénu.

Odporúčané
FOTO: Na Aljaške trafilo lietadlo pri pristávaní medveďa. Zviera po náraze zabilo, jeho mláďaťu sa našťastie vyhlo FOTO: Na Aljaške trafilo lietadlo pri pristávaní medveďa. Zviera po náraze zabilo, jeho mláďaťu sa našťastie vyhlo 17. novembra 2020, 9:37

Ako skonštatoval PPPíter, aj keď existujú snahy o zmenu k lepšiemu, osada v obci Svinia má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa ľudia nemuseli obávať o svoju hygienu a večer si mohli ľahnúť do čistej postele. 

Domov
Zdieľať
Diskusia