Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2020, 15:12
Čas čítania 1:08
Miriam Rumanková

V Spojených arabských emirátoch už môžu páry bývať spolu aj bez manželstva. Zlegalizovali aj konzumáciu alkoholu

NEWS ALKOHOL
Uložiť Uložené

Vraždy zo cti naopak skriminalizovali.

Spojené arabské emiráty oznámili, že aj páry, ktoré sa nevzali, môžu žiť spolu. Ďalšou novinkou je aj povolené pitie alkoholu. Takzvané vraždy zo cti naopak skriminalizovali. Česť muža môže pritom poškodiť čokoľvek od nevery cez priateľstvo s mužom či akékoľvek porušenie konzervatívnych pravidiel týkajúcich sa žien. Informuje o tom portál DailyMail.

Napriek tomu, že alkohol a pivo sú bežne dostupné v baroch a kluboch v pobrežných mestách Spojených arabských emirátov, obyvatelia potrebovali na nákup, prepravu alebo požitie alkoholu v domácnosti špeciálnu vládnu licenciu. Týmto dňom už ale odzvonilo a ľudia nad 21 rokov majú v tomto prípade zelenú. 

„Som veľmi šťastný za nové zákony, ktoré sú progresívne a proaktívne,“  uviedol emirátsky režisér Abdallah Al Kaabi, ktorého umenie sa zaoberá tabuizovanými témami ako homosexualita a rodová identita. Doplnil, že rok 2020 je pre UAE namáhavý.

Odporúčané
Koronavírus na dubajskom letisku budú odhaľovať psy. Dokážu ho vyňuchať s 92 % úspešnosťou Koronavírus na dubajskom letisku budú odhaľovať psy. Dokážu ho vyňuchať s 92 % úspešnosťou 4. augusta 2020, 20:25


Ďalšia zmena umožňuje spolužitie nezosobášených párov. Dekriminalizované by boli aj pokusy o samovraždu zakázané islamským zákonom.
 

Krajina sa za posledné roky výrazne mení a rozširovanie osobných slobôd je toho dôkazom. Aj napriek prísnemu islamskému kódexu sa v krajine snažia priblížiť turistom a západnému životnému štýlu.

Cieľom reforiem je primárne posilniť hospodárske a sociálne postavenie UAE a upevniť zásady tolerancie Spojených arabských emirátov, uviedla štátna tlačová agentúra WAM. Vládne nariadenia, ktoré za týmito zmenami stoja, boli podrobne načrtnuté v štátnych novinách The National.

Tento krok nadväzuje na historickú dohodu sprostredkovanú Spojenými štátmi americkými o normalizácii vzťahov medzi UAE a Izraelom, ktorá by podľa očakávaní mala priniesť príliv izraelských turistov a následné investície.

Domov
Zdieľať
Diskusia