Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. novembra 2020, 7:51
Čas čítania 1:08
Tímea Krauszová

Americké voľby: Biden výrazne vedie, Trump by musel získať všetky zostávajúce hlasy, aby vyhral

NEWS
Uložiť Uložené

Biden si získal ďalšie štáty a posilnil svoju vedúcu pozíciu.

V amerických prezidentských voľbách proti sebe stoja kandidáti najsilnejších politických strán: za demokratov Joe Biden, za republikánov Donald Trump. Celkovo je v USA oprávnených voliť 239 247 182 ľudí.

Bidenovi v čase písania tohto článku chýba už len 7 voliteľských hlasov k tomu, aby sa stal novým americkým prezidentom.

Odporúčané
Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko 4. novembra 2020, 12:30

Priebežné výsledky hovoria v prospech Bidena

Američania si prezidenta volia nepriamo – cez takzvaných voliteľov. Každý štát má určitý počet takýchto zástupcov. Najviac, 55, ich má Kalifornia. Vo väčšine štátov platí pravidlo - víťaz berie všetko. Znamená to, že kandidát, ktorý získa viac hlasov voličov, získa aj všetky hlasy voliteľov. 

Aby sa kandidát stal americkým prezidentom, musí získať nadpolovičnú väčšinu, teda najmenej 270 voliteľských hlasov. 

Priebežné výsledky amerických prezidentských volieb.
Priebežné výsledky amerických prezidentských volieb. Zdroj: Google / AP

Podľa aktuálnych informácií získal Joe Biden 264 voliteľských hlasov, svoju vedúcu pozíciu posilnil výhrou v Michigane a vo Wisconsine. Teoreticky by mu stačil aj jeden jediný štát, Nevada, so svojimi šiestimi hlasmi, aby sa dostal do Bieleho domu.

Donald Trump má aktuálne 214 hlasov a hoci hlasy na Aljaške ešte neboli spočítané na 100 %, už teraz to vyzerá tak, že si ju získal – a spolu s ňou tri ďalšie hlasy.

Aby však situáciu otočil vo svoj prospech a predĺžil svoj prezidentský mandát, potreboval by vyhrať vo všetkých štyroch zostávajúcich štátoch, ktoré majú dohromady 57 voliteľských hlasov: Nevada (6), North Carolina (15), Georgia (16) a Pennsylvania (20).

Trump sa ani počas volieb nevzdal svojej obľúbenej činnosti a na sociálnej sieti Twitter včera celý deň tvrdil, že voľby sú falošné či zmanipulované, žiadal o prepočítanie hlasov a dokonca sa nepravdivo vyhlásil za víťaza volieb.

Odporúčané
Trump už panikári a spochybňuje voľby na Twitteri, pretože ho Biden predbieha v kľúčových štátoch Trump už panikári a spochybňuje voľby na Twitteri, pretože ho Biden predbieha v kľúčových štátoch 4. novembra 2020, 16:53

Trump kritizoval aj poštové hlasy, takúto možnosť voľby tento rok využilo takmer sto miliónov Američanov. Podľa súčasného prezidenta sa však tieto hlasy dajú vraj ľahko zmanipulovať.  Argumentoval tým, že sa našli zle vytlačené lístky a nejde o taký bezpečný systém, ako keď príde občan do volebnej miestnosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia