Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2020, 12:30
Čas čítania 4:05
Miriam Rumanková

Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko

Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko
Zdroj: TASR - Evan Vucci via AP
POLITIKA SLOVENSKO USA
Uložiť Uložené

V USA bude mimoradne vysoká volebná účasť.Pre pandémiu hlasovalo predčasne 100 miliónov ľudí poštou. Donald Trump tento spôsob kritizuje, tvrdí, že sa tak hlasy dajú falšovať.

Američania rozhodujú o novom prezidentovi. Otázkou je či sa ním stane terajší prezident, Donald Trump, alebo demokrat Joe Biden, ktorý bol osem rokov viceprezidentom Baracka Obamu. Ide o historicky najstarších finalistov, akých Amerika mala. 

Výsledky prezidentských volieb v USA budeme spoznáme najskôr 4. novembra 2020. To, ako tieto voľby ovplyvnia Európu a Slovensko sme sa opýtali priamo odborníkov.

Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko
Zdroj: TASR - Paul Sancya via AP

Celkovo je v USA oprávnených voliť 239 247 182 ľudí a podľa informácií svoj hlas predčasne odovzdalo takmer  100 miliónov občanov. V USA totiž občania, ktorý sú o svojom hlase presvedčení, môžu hlasovať predčasne poštou. Pre pandémiu túto možnosť využil rekordný počet ľudí a čakanie na výsledky tak môže trvať dlhšie, možno niekoľko dní až týždňov.

Donald Trump tento spôsob odovzdávania hlasov kritizuje, pretože podľa jeho slov je takto možné hlasy manipulovať. Argumentoval tým, že sa našli zle vytlačené lístky a toto nie je tak bezpečný systém, ako keď príde občan do volebnej miestnosti. 

Odporúčané
Donald Trump bojuje o znovuzvolenie, ak vyhrá Biden, výsledky zrejme neuzná. Všetko, čo potrebuješ vedieť pred voľbami v USA Donald Trump bojuje o znovuzvolenie, ak vyhrá Biden, výsledky zrejme neuzná. Všetko, čo potrebuješ vedieť pred voľbami v USA 10. októbra 2020, 15:30

Donald Trump sa snaží o svoje znovuzvolenie a možnosť ostať v Bielom dome aj ďalšie štyri roky. Aktuálne problémy spojené s pandémiou koronavírusu, neutíchajúce protesty hnutia #BlackLivesMatter, či otázka klimatickej krízy však pred voľbami posúvali do pozície favorita skôr jeho protikandidáta Joea Bidena.

Ide naozaj o veľmi špecifické voľby, ktoré mnohí považujú za zlomové, pretože obaja títo kandidáti rozdelili Spojené štáty americké na dva tábory tak, ako nikto nikdy predtým.

Akutálna spoločenská situácia v USA

Podľa slov bývalého premiéra Slovenskej Republiky a bývalého ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzuridnu je celková spoločenská klíma v USA napätá. Spoločnosť je podľa jeho slov polarizovaná. „Deliacich čiar je viacero. Od koronavírusu a jeho ekonomických a sociálnych dopadov, cez rasové nepokoje, až po osoby prezidentských kandidátov. Otvorenou otázkou je, či voľba prezidenta túto polarizácu zmierni, alebo naopak ju ešte viac prehĺbi,“ povedal pre Refresher Mikuláš Dzurinda. 

Nálada v USA je nevyspytateľná a výsledok volieb môže preto prekvapiť. Voľby sú výnimočné tým, že sa prekresľujú mnohé pravidlá, ktoré doposiaľ platili. Sú isté štáty, ktoré sú republikánske alebo demokratické, ale aj napriek tomu sa to už podľa slov Pavola Demeša, politického analytika, postupne začína meniť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by I am a voter. (@iamavoter) on

„Súvisí to aj so vzťahom seniorov voči kandidátom aj pre pandémiu koronavírusu. Starší ľudia sú vydesení z toho, ako umierajú a Trump nezvládol túto situáciu. Keby nebola koronakríza, takmer s istotou by vyhral Donald Trump,“ napísal bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš na Instagrame.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90710 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je aktuálna spoločenská situácia v USA
  • Ako ovplyvnil nový koronavírus prezidentské voľby v USA
  • Kto vyhrá voľby podľa Mikuláša Dzurindu
  • Ako sa voľby prezidenta v USA týkajú Európy
  • Kto z dvojice Trump alebo Biden je pre Slovensko lepšou voľbou
Domov
Zdieľať
Diskusia