Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2020, 5:00
Čas čítania 9:44
Viktor Kniš

Záznam: Bližšie k víťazstvu je Biden, aj keď sa Trump sám vyhlásil za nového prezidenta Spojených štátov

Záznam: Bližšie k víťazstvu je Biden, aj keď sa Trump sám vyhlásil za nového prezidenta Spojených štátov
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA
Uložiť Uložené

Naživo sledujeme priebeh prezidentských volieb v Spojených štátoch, kde sú najväčšími favorimi na víťaza Donald Trump a Joe Biden.

 • V amerických prezidentských voľbách proti sebe stoja kandidáti najsilnejších politických strán - Demokratickej (Joe Biden) a Republikánskej strany (Donald Trump). 

• Predbežné výsledky prezidentských volieb budú známe najskôr 4. novembra o 6:00 ráno, keď sa zatvoria volebné miestnosti

• Celkovo je v USA oprávnených voliť 239 247 182 ľudí, viac ako 93 miliónov ľudí využilo možnosť voliť v predstihu

Sledovanie amerických prezidentských volieb naživo sme ukončili vzhľadom na spomalenie počítania nových hlasov. Výsledky z niektorých štátov budú známe až o pár hodín. O konečných výsledkoch budeme informovať v ďalších článkoch. 

15:20Väčšiu šancu na víťazstvo má momentálne Joe Biden, postupne sa mu totiž darí otočiť vo svoj prospech výsledky v štáte Michigan, ktorý má 16 voliteľov. Rozdiel je však zatiaľ len 19-tisíc hlasov.

V jeho prospech je situácia momentálne aj vo Wisconsine. Vedie aj v Nevade, kde je však rozdiel len 8-tisíc hlasov. Keď sa mu podarí vo všetkých troch týchto štátoch dotiahnuť voľby do úspešného konca konca, stane sa prezidentom Spojených štátov. 

Trump zatiaľ vedie v Georgii a Severnej Karolíne aj Pensylvánii. 

12:53 – Takto opísal situáciu pre Refresher Mikuláš Dzurinda a poznamenal, že podľa neho je výsledok volieb stále otvorený. „V prospech Bidena hrá poznanie mnohých Američanov, že protekcionizmus a ochranárska politika, zahľadenosť do seba, ako aj jednostranné rozhodnutia USA bez konzultácií so spojencami v strednodobom horizonte Američanov poškodia“.

Odporúčané
Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko 4. novembra 2020, 12:30

12:31 – Podľa CNN prezident Donald Trump v svojom prejave po uzavretí volebných miestnosti viackrát zavádzal a hovoril nepravdy. Televízia rozoberá klamstvá v tomto článku, týkajú sa napríklad aj Trumpovych slov o tom, v ktorých štátoch a o koľko vedie. 

12:12 – Vzťahy medzi Českom a Spojenými štátmi sa budú rozvíjať bez ohľadu na to, kto prezidentské voľby v USA vyhrá. V Českej televízii to vyhlásil minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. (sme) 

11:54 – Napínavý súboj čaká Bidena a Trumpa vo Wisconsine aj v Nevade. V druhom menovanom štáte vedie demokratický kandidát len o 23-tisíc hlasov. 

11:43 – Trump zvíťazil v Nebraske, kde získal štyri hlasy voliteľov a jeden si pripísal jeho súper Biden. Biden podľa odhadov zvíťazil v štáte Havaj, kde sa volebné miesnosti zavreli ako jedny z posledných o šiestej nášho času. (tasr)

11:32 – Do Snemovne reprezentantov v štáte Severná Dakota zvolili republikána Davida Andahla, ktorý však minulý mesiac zomrel vo veku 55 rokov na ochorenie Covid-19. (tasr) 

11:20 – Wisconsin v priebežných výsledkoch podľa Fox News ukazuje víťazstvo v prospech Joe Bidena. V prípade, že by sa mu podarilo uspieť, musel by ešte vyhrať aj v niektorom zo štátov Georgia, Michigan, Severná Karolína alebo Pensylvánia, kde zatiaľ má náskok Donald Trump. 

11:11„Tohtoročné americké voľby stáli kandidátov a strany až 14 miliárd eur, čo je najviac v histórii a dvojnásobok roku 2016. Pre porovnanie, je to viac ako polovica ročného štátnej rozpočtu Slovenska,“ uvádza Transparency International Slovensko na sociálnej sieti. 

Najviac peňazí - jednu miliardu - minie podľa odhadov Center for Responsive Politics, americkej mimovládky, Joe Biden. Aktuálny americký prezident Donald Trump má o viac ako tretinu lacnejšiu kampaň so 600 miliónmi eur.

11:04 – Počas prezidentských volieb voliči v utorok súčasne rozhodovali o zástupcoch v Snemovni reprezentantov, kde podľa agentúry AP pravdepodobne dosiahnu väčšinu demokrati, ktorí v súboji s republikánmi momentálne vedú v pomere 180 ku 174. (tasr)

10:47 – Aj tím Joe Bidena už reagoval na vyhlásenia Donalda Trumpa o víťazstve a vyhrážkach, že sa obráti na Najvyšší súd s cieľom zastaviť spočítavanie korešpondenčných hlasov. Štáb najväčšieho súpera Donalda Trumpa považuje tieto slová za nehorázne a upozorňuje, že je pripravený aktivovať svojich právnikov. (cnn)

10:35 – „Prezident opäť klame Američanom a chová sa ako ašpirujúci despota,“ napísal na Twitter demokratický kongresman Adam Schiff.  Další demokrati pripomínajú, že ani zďaleka nie sú spočítané všetky hlasy.  Bývalý senátor za Pensylvániu a republikán Rick Santorum uviedol, že ho „víťazný“ prejav veľmi znepokojil. (ČT)

10:11 – Kanye West pravdepodobne skúsi kandidatúru na prezidenta aj o 4 roky. Na Twitter pridal fotku s popisom „KANYE 2024“.

10:00 – Facebook pridal k príspevku Donalda Trumpa o tom ,ako demokrati sa snažia „ukradnúť“ voľby upozornenie, nezabránil však jeho šíreniu. Twitter rovnaký príspevok zablokoval. 

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Donald Trump sa vyhlásil za víťaza, skutočný výsledok sa dozvieme o hodiny až dni
Zdroj: Facebook

9:55 –  Vo Washingtone proti prezidentovi Trumpovi protestovali stovky ľudí. Ľudia pochodovali v častiach washingtonského Kapitolu, na niektorých miestach blokovali dopravu a odpaľovali pyrotechniku. Všetci policajti vo Washingtone D.C. budú počas najbližších dní v službe, píše NBC News. Mesto sa totiž pripravuje na možnosť občianskych nepokojov. (tasr) 

9:42 – V Pensylvánii zostáva spočítať ešte približne milión hlasov, v súčasnosti Donald Trump vedie o 700-tisíc hlasov. Ak by súčasný prezident tento štát získal, výrazne by mu to zvýšilo šance na úspech. (Fox News, ČT)

9:33 „Donald Trump o svojom víťazstve hovorí v zásade ako o určitom a korešpondenčnom hlasovaní ako o manipulácii, presne tak, ako to robí bez nejakého skutočného základu už mesiace. To je živá pôda pre nervozitu ľudí,“ hodnotí aktuálnu situáciu redaktor Rádiožurnálu z USA Ján Kaliba. 

9:24 – Takto momentálne podľa Fox News vyzerá mapa Spojených štátov z perspetívy zvolených kandidátov. V najväčších a kľúčových oblastiach sa ešte nerozhodlo, zavážia aj korešpondenčné hlasy. Viac informácií budeme mať o niekoľko hodín, finálny výsledok však môže byť známy až v piatok. 

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Donald Trump sa vyhlásil za víťaza, skutočný výsledok sa dozvieme o hodiny až dni
Zdroj: Fox News

9:20 Joe Biden si pripísal víťazstvo v Arizone. Ide o veľkú ranu pre súčasného prezidenta, kde pred 4 rokmi vyhral. 

9:11 – Joe Biden vyhral Maine, informuje AP.

9:00 – Donald Trump zatiaľ vedie v Pensylvánii, spočítaných je 74 % hlasov a všetko nasvedčuje, že úradujúci prezident v tomto dôležitom štáte aj vyhrá. 

8:45 – V Georgii či v Severnej Karolíne sa však hlasy aktuálne nesčítavajú, bude sa pokračovať až ráno miestneho času. Ide o štáty, kde už Trump ohlásil víťazstvo na základe predbežných výsledkov. (sme)

8:30 – Donald Trump povedal, že pôjde na Najvyšší súd USA, aby voľby ukončil, pretože nechce, aby sa sčítavali aj hlasy z korešpondenčného hlasovania. „Podľa môjho názoru sme vyhrali,“ uviedol úradujúci prezident. 

8:29 „V Ohiu sme vyhrali o 8,1 %. Severná Karolína – obrovské víťazstvo, vedieme tam o 76-tisíc hlasov, zrazu všetko utíchlo. Toto je podvod na americkej verejnosti, toto je hanba, my sme boli pripravení vyhrať americké voľby a, úprimne, sme ich aj vyhrali,“ povedal Donald Trump. 

8:27Donald Trump očakáva víťazstvo v Texase aj Michigane. 

8:25 Trump nesúhlasí s predpoveďami analytikov, že prehrá v Arizone. „Arizona je stále v hre,“ povedal súčasný prezident a dodal, že v Pensylvánii vyhráva „s obrovským rozdielom“. V tomto momente zaznel obrovský potlesk. 

8:23 Donald Trump sa poďakoval Američanom za podporu. „Smutná skupina ľudí sa snaží vylúčiť našich voličov, ale my to nedovolíme. Chcem poďakovať prvej dáme, mojej celej rodine, viceprezidentovi za. to, že tu boli somnou,“ povedal Trump s tým, že sa pripravoval na veľkú oslavu, ale „zatiaľ je to všetko vo vzduchu.“

Výsledky oznámil za „fenomenálne“. Preizdent skonštatoval, že Spojené štáty volili s obrovskou účasťou a vymenoval štáty, v ktorých sa mu podarilo oficiálne vyhrať. Tvrdí, že vyhráva aj v Georgiii. „Tam nás nikdy nedobehnú,“ povedal Trump. 

8:13O malú chvúľu by mal oficiálne vystúpiť Donald Trump, očakáva sa „reč víťaza“. Súčasný prezident sa bude pravdepodobne chcieť formovať do pozície lídra ešte pred sčítaním hlasov v kľúčových štátoch. 

8:04 – Kandidáti ešte bojujú o 16 voliteľov v Georgii, favoritom je tam podľa denníka New York Times Joe Biden. Rozhodovať by mali hlasy z voľby poštou. 

7:50Joe Biden získal jeden okres v Nebraske, vďaka čomu si pripísal jeden hlas v zbore voliteľov. Ak by vyhral aj v Arizone, práve tento jeden bod by mohol byť pre neho kľúčový v prípade prehry v Pensylvánii, uvádza analytik Nate Silver. (cnn, abc)

7:43 – Takto zatiaľ vyzerá priebeh volieb podľa Fox News. V niektorých štátoch ide len o predpovede na základe skúseností odborníkov z predchádzajúcich volieb.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: Fox News

7:37 – Trump vyhral aj Texas, uvádza CNN. Očakáva sa že, rozhodne pravdepodobne až Pennsylvánia.

7:30 – Moderátor a komik Jimmy Kimmel okomentoval voľby pre mnohých veľmi trefným spôsobom: „Je to ako byť prebudený počas vlastnej operácie,“ napísal na Twitteri. 

7:22Amerikanista Jan Beneš odhaduje, že hlasy v dôležitej Pensylvánii sa budú sčítavať až do piatku. Zatiaľ v nej má prevahu Donald Trump, situáciu však môžu v prospech Bidena nakloniť korešpondenčné hlasy. Podľa Beneša môže voľba poštou ovplyvniť aj výsledky v Severnej Karolíne. (ČT) 

7:17 – Joe Biden získal Rhode Island, informuje CNN.

7:03 – Twitter počas volebnej noci skryl Trumpov príspevok. Úradujúci prezident napísal, že demokrati sa snažia „ukradnúť“ voľby. Twitter príspevok označil za zavádzajúci. 

Donald Trump už hovoril o veľkom víťazstve. „Je to veľké, no oni sa snažia ukradnúť voľby. Nikdy im to nedovolíme. Hlasy sa nemôžu pripočítavať, keď už sú volebné miestnosti zavreté!" napísal na Twitteri.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: Twitter

6:54Televízia CNN prisúdila kľúčovú Floridu Donaldovi Trumpovi. 

6:47 – Podľa Erika Laštica je výnimočné, že kandidát na prezidenta sa prihovoril v tejto fáze sčítavania hlasov, povedal to v TV Markíza. „Joe Biden môže ísť pokojne spať,“ skonštatoval v reakcii na jeho príhovor. 

6:44 – Joe Biden práve naživo hovorí, že má „veľmi dobrý pocit“ z viacerých kľúčových štátov. „Výsledky možno budú až zajtra ráno a možno to bude trvať ešte dlhšie,“ upozornil v ďakovnom prejave, kde dal svojim voličom veľkú dávku nádeje. 

6:41 – Tomáš Valášek o sčítavaní hlasov v USA: Je jasné, že žiadna „modrá vlna“ a jednoznačné Bidenovo víťazstvo, v ktoré dúfali demokrati, sa nekoná. „Trump ide zrejme vyhrať všetky štáty juhu vrátane Texasu, Georgie a – čo je dôležité – Floridu,“ komentuje voľby predseda európskeho výboru. (denník N)

6:35Český politológ Jiří Pehe si myslí, že náskok Trumpa bude pre Bidena veľmi náročné dohnať. Amerikanista Jan Beneš upriamil pozornosť na prekvapenie v podobe hlasov hispáncov pre Donalda Trumpa. Veľvyslanec ČR v Spojených šta'toch povedal, že hlavná časť súboja sa podľa analýz odohráva na predmestiach veľkých miest a v tejto chvíli nevie nikto definovať, ako to dopadne. (ČT) 

6:28 – Črtá sa ďalšie dôležité víťazstvo pre Bidena – Minnesota. Zatiaľ mu ju prisúdila agentúra AP na základe predbežných výsledkov, zrátaných je však len 65 % hlasov. 

6:21 – Najväčšie médiá odhadujú aktuálne výsledky podľa skúseností aj priebehu predchádzajúcich volieb:

– AP: Biden 213 - Trump 118
– FOX: Biden 227 - Trump 204
– CNN: Biden 205 - Trump 132

V odhadoch FOXu je Trump výrazne silnejší, experti mu pripočítali aj Texas, Floridu a Ohio.

6:17 Joe Biden v súčasnosti víťazí nielen s počtom voliteľov, ale aj v počte voličov. Celú noc s počtom absolútnych hlasov prehrával, teraz má však približne dvojmiliónový náskok. Agentúra AP informuje, že podľa potvtdených výsledkov vedie o 95 voliteľov. 

6:13 – „Vyhráme,“ vyhlásil v reakcii na vývoj výsledkov zástupca šéfa volebnej marketingovej kampane Bidena Rufus Gifford.

6:06CNN očakáva víťazstvo Donalda Trumpa v kľúčovom štáte Ohio, kde súčasný prezident vyhral aj vo voľbách 2016.  

5:58 – Pravdepodobne budeme musieť čakať na výsledky volieb až do sčítania hlasov v štátoch Michigan, Wisconsin a Pennsylvánia, čo môže trvať dlhé hodiny, je čoraz pravdepodobnejšie, že sa dnes výsledky nedozvieme. 

5:50 – Takto vyzerá predbežné rozdelenie síl, aj keď je čoraz jasnejšie, že výsledok bude tesný a budeme si naň musieť počkať aspoň niekoľko hodín. Fox News pridelil jednotlivým kandidátom víťazstvo v niektorých štátoch ešte predtým, ako tam spočítali všetky hlasy, predpokladá totiž, že sa už nič nemôže zmeniť. 

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: Fox News

5:41 – Podľa predpovedí Fox News získa Arizonu Joe Biden. Hlasy zatiaľ spočítané nie sú, napriek tomu sa televízia rozhodla prideliť demokratickému kandidátovi kľúčový štát.

5:37 – Súčasný prezident už avizoval, že dnes bude mať príhovor bez ohľadu na to, či bude známy výsledok volieb, pre BBC potvrdil blízky človek z jeho okolia s cieľom demonštrovať svoju silu. 

5:32Joe Biden zatiaľ získal 205 voliteľov, Donald Trump 162 voliteľov, ani tieto predbežné výsledky však nenasvedčujú jednoznačné vítazstvo, práve naopak, rozhodovať sa bude do posledných chvíľ. Víťaz musí získať aspoň 270 voliteľov.

5:30 – Voľby bude rozhodovať aj štát Ohio, kde to zatiaľ vyzerá na veľmi tesný súboj. V roku Trump v Ohiu v roku 2016 pomerne jednoznačne vyhral. Celkovo sa hrá o 18 voliteľov.

5:23 – Biden získal Washington, Kaliforniu, Oregon, Nové Mexiko a Illinois. V priebežných výsledkoch zatiaľ výrazne vedie, v najkľúčovejších oblastiach sa však ešte spočítavajú hlasy. Zaujímavé bude sledovať aj Texas, ide o tradičný republikánsky štát, kde má však Joe Biden zatiaľ veľkú šancu.

5:19Stanica Fox News avizuje víťazstvo Donalda Trumpa v štáte Florida. Ide o jeden z kľúčových štátov s 29 voliteľmi, ak sa informácia potvrdí, súčasný prezident bude oveľa bližšie k návratu do Bieleho domu, keďže republikánski kandidáti nikdy nevyhrali bez víťazstva na Floride. „Je to informácia, ktorá hovorí, že Donald Trump má šancu byť prezidentom,“ okomentoval Erik Láštic potenciálne víťazstvo na Floride v TV Markíza.

5:14 – Jedným z kandidátov, ktorý však nebojuje o víťazstvo, je aj americký raper Kanye West. Kandidatúra je pre neho v prvom rade formou propagácie a demonštráciou výstrednosti. „Dnes som prvýkrát volil prezidenta Spojených štátov a svoj hlas som dal niekomu, komu verím... sebe,“ dodal sebevlastným spôsobom Kanye West. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ye (@kanyewest),

5:08 – Prvé volebné miestnosti sa zatvorili už o jednej ráno nášho času. Posledné sa zatvoria o šiestej ráno. Pred štyrmi rokmi sme sa výsledky dozvedeli už po približne dvoch hodinách od oficiálneho ukončenia volieb, tentokrát sa však vzhľadom na tesný výsledok odhaduje čakanie niekoľko hodín až dní.

„Vzhľadom na to, aké môžu byť voľby tesné, sa dozvieme výsledky až zajtra ráno amerického času,“ odhadol Erik Láštic, vedúci Katedry politológie Filozofickej fakulty UK, v mimoriadnom vysielaní TV Markíza.

5:04 Súčasný prezident Donald Trump podľa predbežných výsledkov vedie pri sčítavaní hlasov vo viacerých kľúčových štátoch vrátane Georgie, Wisconsinu, Missouri, Ohio a Floridy. Teoreticky by v prípade úspechu vo všetkých týchto štátoch nepotreboval ani Pensylvániu. V súčasnosti sú výsledky čoraz tesnejšie, predpokladá sa, že sa vyhlásenie víťaza predĺži.

5:00 – Donald Trump bojuje o znovuzvolenie, ak vyhrá Biden, výsledky zrejme neuzná. Všetko, čo potrebuješ vedieť pred voľbami v USA, sme zhrnuli v tomto článku.

4:55 – Americký volebný systém je veľmi špecifický a neplatí v ňom, že sa porovnávajú absolútne čísla hlasov, ako napríklan na Slovensku. 

Američania si prezidenta volia nepriamo – cez takzvaných voliteľov. Každý štát má určitý počet takýchto zástupcov. Najviac, 55, ich má Kalifornia. Vo väčšine štátov platí pravidlo - víťaz berie všetko. Znamená to, že kandidát, ktorý získa viac hlasov voličov, získa aj všetky hlasy voliteľov. Teoreticky je však možné, aby dal voliteľ hlas kandidátovi, ktorého si sám vyberie. Stalo sa to už aj v minulosti.

Vo voľbe prezidenta sú hlasy voliteľov dôležitejšie ako ľudové hlasovanie. Aby sa kandidát stal americkým prezidentom, musí získať nadpolovičnú väčšinu, teda najmenej 270 voliteľských hlasov.

V roku 2016 Hillary Clintonová síce podľa očakávaní presvedčila v bohatých štátoch ako Kalifornia alebo New York, no Trump, zrejme práve vďaka poularite na vidieku, pozbieral voliteľov v celom strede USA. Hillary Clintonovú porazli v pomere 304 : 227 a stal sa americkým prezidentom.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: upload.wikipedia.org
Anketa:
Kto vyhrá voľby?
Joe Biden
Donald Trump
Joe Biden
54 %
183 Hlasov
Donald Trump
46 %
157 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia