Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
9. novembra 2020, 16:31
Čas čítania 8:14
redakcia

Toto je 9 najlepších hamburgerov v Košiciach

GASTRO KOŠICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Otestovali sme deviatku najznámejších burgrární.

Pôvodný zoznam z roku 2017 sme aktualizovali 9. 11. 2020

Som foodbloger tasteofkosice, milujem jedlo a prostredníctvom Instagramu a Facebooku ho rád ukazujem svetu. Už pred viac ako troma rokmi som pre REFRESHER (prvýkrát) zostavoval rebríček 10 najlepších burgerov a bolo to obdobie, kedy košická burgerová scéna zažívala svoj najväčší hype.

V tom čase sa na scéne objavili prevádzky, ktoré ju úplne ovládli, no aj také, ktoré to nemysleli až tak vážne a časom odišli do zabudnutia.


Dnes s odstupom času môžem konštatovať, že v Košiciach je už naozaj ťažké objednať si doslova zlý burger (až na pár výnimiek). Dokonca aj teraz, v čase najprísnejších COVID-19 opatrení nám v Košiciach pribúdajú burgrárne, ktoré sú ako z iného sveta.

Preto poradie tohto rebríčka neber až tak vážne – je subjektívne a mne vlastné, tak ako sú tebe vlastné tvoje chute a preferencie. Každý z burgerov v tomto rebríčku patrí medzi košickú elitu a najradšej by som poradie ani neuvádzal.

Som však naozaj rád, že dnes si už nemusíme pri výbere burgeru lámať hlavu nad tým, či si vyberieme dobrý burger, ale iba nad tým, aký typ burgeru nám viac chutí, alebo na aký typ burgeru máme práve chuť.


Z môjho pohľadu by dokonalý burger mal spĺňať „minimálne“ tieto predpoklady. Základom by mala byť poriadna porcia dokonalo pomletého hovädzieho z farmy a žemľa, ktorá je navonok chrumkavá a vnútri príjemne vláčna. Všetko ostatné v burgeri je už iba prejavom šikovnosti jeho tvorcu, ktorého najťažšou úlohou je ingrediencie spojiť tak, aby spolu dokonalo chuťovo ladili.


Tak sa pusťme do testovania! 

9. Shopa Burger & Salad

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: Fat boy burger maxi
Cena: 10,50 €
Čas objednávky: 07.09.2020 – 16:00
Nájdeš na: bistro.sk
Zloženie: 100 % hovädzie mäso, slanina, syr Cheddar, paradajka, šalát, medovo-horčicová omáčka - 500 g

Projekt Shopa Burger & Salad som na sociálnych sieťach sledoval už dlhšie (aj keď pôsobili len v Prešove), najmä kvôli ich dychvyrážajúcim a doslova poschodovým výtvorom. Preto ma ich septembrová expanzia do Košíc vskutku potešila. No a to, čo som do uskutočnenia tohto testu videl iba na fotkách, sa mi potvrdilo aj v skutočnosti.


Základom FAT BOY MAXI BURGERu je vláčna, briošková žemľa a poriadny (skôr hrubšie namletý) kus hovädzieho. Na jeho konzumáciu budeš potrebovať nielen obe ruky, ale aj poriadny hryz, no tento burger však nie je zaujímavý iba kvôli jeho objemnosti.

Môj FAT BOY bol okrem hovädzieho nabombovaný prepečenou slaninkou a vhodne doplnený o naťahujúci sa cheddar, paradajku a šalát. Medovo-horčicová omáčka spolu s brioškovou žemľou zvýrazňovali celkovú sladkosť burgeru, čo však v žiadnom prípade nehodnotím negatívne.


V skratke: Obrovský, skôr sladší, no chutný burger s poriadnou dávkou slaniny, ktorý poteší každého nenasýt(e)ného konzumenta.


8. Regal Burger Košice

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: Mäsový Špeciál
Cena: 7,90 €
Čas návštevy: 08.10.2020 – 12:00
Nájdeš na: Wolt, Bolt Food, Bistro.sk, EATSTER alebo osobne v OC Optima
Zloženie: 100 % hovädzie mäso, kandizovaná slanina, šalát, červená cibuľa, paradajka a špeciálna mayo - 320 g

Regal Burger sa stal súčasťou košickej burger scény skoro presne pred rokom, no aj za tento krátky čas prišiel s niekoľkými naozaj prevratnými novinkami. Ako prvý napríklad začal ponúkať take-away grilovacie balíčky, s ktorými si v pohodlí domova (chaty) bez problémov dokážeš pripraviť dobre vyzerajúci a hlavne kvalitný burger.

Ich fast casual burgers sú medzi nami Košičanmi vskutku obľúbené, a preto by bolo hriechom ich v tomto rebríčku nespomenúť.


Silnou stránkou Mäsového Špeciálu je (logicky) mäso, ktoré košický Regal odoberá od známej KRAVA & Co. Ich mäso je poctivé, odchované na prirodzenej strave, bez chemikálií a bez GMO, a to všetko je cítiť aj v jeho konečnej kvalite.

Hovädzie v mojom mäsovom špeciále bolo prepečené (vybrať si však môžeš stupeň prepečenia podľa svojej preferencie) a dokorenené tak akurát. Vyzdvihnúť by som chcel najmä zaujímavú kandizovanú slaninku, ich špeciálnu majonézu a chrumkavý šalát.


V skratke: Kvalitný a obľúbený burger s vynikajúcou kandizovanou slaninkou, tajomnou majonézou a červenou cibuľkou, ktorý sa na nič nehrá.


7. U Seburgiho

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: Jalapeno Cheddar burger
Cena: 9,90 €
Čas návštevy: 13.10.2020 – 20:00
Nájdeš na: Bistro.sk, EATSTER alebo osobne na Hlavnej 43
Zloženie: dvojité hovädzie 200g, trojitý cheddar, dijon majonéza, paradajka, červená cibuľa, uhorka

Musím sa priznať. Keď som podnik „U Seburgiho“ pred troma rokmi zaradil do rebríčka ako absolútneho nováčika, neveril som, že prežije až do dnešných dní. Miesto, kde ho nájdeme, bolo v Košiciach vždy doslova pohrebiskom nápadov a podnikov.

No a teraz Seburgi patrí medzi moje najobľúbenejšie miesta na večerné posedenie. Ponúka dobrú a cenovo dostupnú kuchyňu, čapuje sa tam naozaj dobré pivo (lepšie je hádam len v Camelote) a na veľkej vonkajšej (krytej) terase sa dá pozerať Liga majstrov. Čo viac si priať s partiou kamošov?

Odporúčané
Kde si dáš v Bratislave najlepší burger? Zostavili sme pre teba top 10! Kde si dáš v Bratislave najlepší burger? Zostavili sme pre teba top 10! 8. marca 2021, 10:30


Aj keď U Seburgiho je mojím večným favoritom ich London pride burger s cviklovou (božskou) omáčkou, tentoraz som pre zmenu vyskúšal nabitý Jalapeno Cheddar. Dvojité, trikrát roztekajúcim sa čedarom preložené hovädzie je nákladom a zároveň poriadnou výzvou. Už z názvu testovaného burgeru si vieš odvodiť, ktorá jeho chuť je dominantná.

Upozorňujem ťa – tento burger je naozaj pikantný, ak to nemáš rád, skús radšej London Pride. Ak k tomu prirátaš dijon majonézu, čerstvú paradajku, červenú cibuľku a uhorku, tak ti z tejto rovnice vyjde plnokrvný poctivý burger.


V skratke: Plnohodnotný a poriadne pikantný burger s dvojitou náložou hovädzieho a cheddaru, po dojedení ktorého sa domov už len odgúľaš.


6. The Bridge - street & casual food

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: The Bridge burger
Cena: 7,80 €
Čas návštevy: 18.08.2020 – 12:00
Nájdeš na: Bistro.sk alebo osobne na Masarykovej 2
Zloženie: vyzreté hovädzie mäso, syr Monterey Jack, slanina, domáce nakladačky, hlávkový šalát, The Bridge omáčka – 150g/200g

Ďalším relatívne novým podnikom, ktorých burger som vyskúšal ešte koncom leta je The Bridge - street & casual food. Ten sídli v priestoroch Jumbo Centra, kde by si (doteraz) výnimočnú gastronómiu hľadal len veľmi ťažko. Tento neslávny fakt sa snaží zmeniť práve The Bridge (a musím povedať, že úspešne).


Vlajková loď podniku s rovnomenným názvom - The Bridge Burger je typický svojou domácou glazúrovanou žemľou a vyzretým šťavnatým hovädzím, ktoré je zaliate jemne sladkým americkým Monterey Jack syrom, ktorý nenájdeš len tak hocikde. Domáce nakladačky mu pridávajú tu správnu kyslosť, čerstvý šalát správnu chrumkavosť a tajomstvom je zahalená The Bridge omáčka.


V skratke: Perfektne doladený a šťavnatý burger s výbornou žemľou a s viacerými chuťovými vrstvami, po ktorom ostaneš správne zapackaný. 


5. Yama Culinary Plac

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: 100% Beef burger
Cena: 8,90 €
Čas objednávky: 26.10.2020 – 18:30
Nájdeš na: Wolt, EATSTER alebo osobne na L. Novomeského 7
Zloženie: 100 % hovädzie mäso Krava&Co, brioška, cheddar, slanina, cibuľová marmeláda, uhorka, paradajka, jalapeno mayo, hranolky a domáca tatarka - 150g

Yama Perform (Culinary) Plac je projektom, ktorý Košiciam naozaj chýbal. Miesto, kde sa snúbi perfektná gastronómia (pod taktovkou chalanov – Šuhajíkov pri panvici) spolu s priestorom na rôzne koncerty, výstavy, kvízy, školy varenia, má svoje jedinečné genius loci.

Yama však zaujme aj svojím perfektne navrhnutým interiérom, ktorý bol u mňa spojený najmä s mojimi študentskými časmi (a rôznymi párty), avšak s tou starou Ibizou má spoločný hádam len pôdorys. Na plnohodnotné znovuotvorenie Yamy si však budeme musieť počkať na ukončenie COVID opatrení, avšak donáška a osobný odber fičia naplno.


100% Beef Burger z Yamy je typický najmä svojou brioškovou žemľou s glazúrou, jemným makovým posypom a kvalitným, už vyššie spomínaným hovädzím od KRAVA & Co. Tento základ však vhodne dopĺňa jeho ďalší obsah. 100% Beef Burger bol šťavnatý nielen vďaka perfektnému mäsu, ale aj vďaka čerstvej zelenine (uhorka, paradajka), pričom pikantnosť mu dodávala jalapeno majonéza a príjemnú sladko-kyslú chuť dokonalá domáca cibuľová marmeláda.

Burger z Yamy síce stále patrí do kategórie junkfood, avšak svojou delikátnou kombináciou surovín ho jeho tvorcovia povýšili na iný level.


V skratke: Delikátny burger so šťavnatým a kvalitným hovädzím, dokonalou sladkastou cibuľovou marmeládou a jalapeno omáčkou pochádzajúci z rúk majstrov svojho remesla.


4. Geronimo Express

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: Chicago burger
Cena: 6,90 €
Čas objednávky: 28.10.2020 – 12:00
Nájdeš na: Bistro.sk, EATSTER alebo osobne v OC Aupark
Zloženie: domáca žemľa, figová majonéza, hovädzie mäso, sušené paradajky, kozí syr, rukola - 120 g / 300 g

Košické Geronimo nie je potrebné špeciálne predstavovať. Tejto legende košickej burger scény vďačíme za to, že burger nevnímame len ako staničné jedlo alebo fastfood à la McDonald, ale ako delikatesu, ktorá musí dokonalo ladiť. Ich hlavná prevádzka sídli v OC Optima a tá v  OC Aupark je zameraná skôr na donášku a „fast food“ v  pravom zmysle slova. Burgre z Expressu však nie sú žiadna druhá liga – práve naopak.


Silnou stránkou burgrov v Geronime je domáca, skôr chrumkavejšia žemľa s jemným dymovým nádychom a kvalitné, no najmä šťavnaté farmárske hovädzie od KRAVA & Co. Konkrétne testovaný Chicago burger mám rád kvôli výraznejšiemu koziemu syru, ktorý ideálne dopĺňa a zjemňuje figová omáčka, pričom nechýba náklad umami chuti, ktorú obsahujú sušené paradajky.

Chicago burger je tak reprezentatívnym príkladom toho, ako v Geronime pracujú s rôznymi kombináciami surovín, ktoré sa síce na prvé počutie k sebe nehodia, ale po ich ochutnaní zažiješ nirvánu.


V skratke: Rokmi overený, prepracovaný a ideálne doladený burger, ktorý budeš milovať alebo (kvôli koziemu syru) nenávidieť.


3. Bistro Park Food & Drinks

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: Double decker burger
Cena: 8,90 €
Čas návštevy: 22.10.2020 – 13:30
Nájdeš na: Bolt Food, Bistro.sk, EATSTER alebo osobne v Mestskom parku pri vstupe na Mestské kúpalisko
Zloženie: 2x 100 % hovädzie mäso 150 g, 3x syr cheddar, slaninka, crispy cibuľka, lahodná BBQ majonéza

Bistro park Košice si väčšina z nás spája s letom a Mestským kúpaliskom, kedy si na tomto mieste mohol nájsť ešte klasický „kúpaliskový“ bufet bez nápadu a koncepcie. Na základe zákulisných informácií som sa však dozvedel, že sa ich prístup zmenil spolu s príchodom správnej partie kreatívcov, ktorí v Mestskom parku plánujú rozbehnúť veľké (aj gastro) veci.


Sám som tomu nejako neveril, kým som neochutnal ich burger. Ešte počas leta by sa ich burger nemal šancu objaviť v tomto rebríčku a teraz? Otočka o 180° (resp. slovami víťazky Miss Universe 2004 o 365 stupňov)! Ich Double Decker je ozajstným poschodovým gigantom, ktorého hovädzie nie je žiadnou dvojicou tenkých placiek, ale sú to poriadne kusy pomletého poctivého mäsa. Žemli nemám čo vytknúť, keďže bola chrumkavá navonok a vláčna vnútri. Kombinácia cheddaru, slaniny a chrumkavej cibuľky spolu s ideálnou šťavnatosťou robia tento burger nominantom na víťaza v kategórii skokan roka.


V skratke:  Podnik, ktorý vstal z popola ako Fénix a ponúka burger, ktorý je jednoznačným víťazom kategórie skokan roka.


2. Grange

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: Double Swiss burger
Cena: 9,00 €
Čas návštevy: 14.10.2020 – 11:30
Nájdeš na: Wolt, Bolt Food, EATSTER alebo osobne v dvore na Mäsiarskej ulici
Zloženie: 100 % hovädzie mäso, swiss cheese, portobello, grilovaná cibuľa, horčicovo-medová omáčka - 430 g

Hneď od začiatku tohto testu som mal jasného favorita na víťazstvo – Grange. Sám tomu neverím, že k názvu Grange píšem číslo 2 (slovom dva), no nič netrvá večne a iba blázon nemení svoje názory. Koncept, ktorého pôvod nájdeme ešte v chalúpke v Mestskom parku, si prežil svoje krušné časy a doteraz si pamätám tú radosť Košičanov, keď oznámili comeback na Mäsiarskej.


Ich burgre sú synonymom kvality, pričom tá je potvrdená použitím geniálneho (v tomto prípade) dvojitého hovädzieho z farmy KRAVA & Co, ktoré je výrazne šťavnaté a má svoju špecifickú jemnú štruktúru.

Poriadne kusy hovädzieho sú zaliate naťahujúcim sa švajčiarskym syrom, ktorého chuť je v spojení s mäsitým portobellom jednoducho neopísateľná. Vyššie uvedené je vložené medzi polovice skvelej Grange žemle, ktorá má krásnu glazúru a jemnú maslovo-brioškovú chuť. Povedzme si však pravdu – nájde sa taký čitateľ, ktorému by burger z Grangeu nechutil?


V skratke: Z môjho pohľadu len tesne zosadený (bývalý) kráľ košickej burger scény, ktorý však nestratil nič zo svojho trvalého lesku a slávy.


1. Dirty Burger

Najlepší burger v Košiciach? Foodbloger tasteofkosice ich otestoval 9 a máš sa na čo tešiť!
Zdroj: tasteofkosice
Názov: TEXAS BBQ burger
Cena: 6,60 €
Čas návštevy: 10.09.2020 – 11:45
Nájdeš na: Bistro.sk alebo osobne na Floriánskej 12
Zloženie: chrumkavá žemľa, 2x 100 % hovädzie mäso, 2x americký syr, karamelizovaná cibuľka, lahodná majonéza s nádychom BBQ, chrumkavá slaninka - 370 g

Nový košický kráľ Dirty burger sa na scéne zjavil bez zbytočných rečí a hneď od začiatku úplne ovládol hru. Jeho príchod bol (aj je) spojený s dávkou kontroverzie. Prísť s niečím novým je ľahké, no obhájiť si svoj špecifický pohľad na ideálny burger (v takej silnej konkurencii) chce dávku podnikateľskej drzosti. Tá ale Dirty burgeru vôbec nechýba a sám sa označuje za „ten najšpinavší burger v hre“.


Čo však robí tento burger jedinečným a zároveň kontroverzným? Ich hovädzie je pripravované spôsobom „smash“, teda pri príprave na platni sa roztlačí na tenkú placku, ktorá je dokonalo prepečená. Pri jeho konzumácii tak nejde o ten tradičný hryz do poriadneho kusu hovädzieho.

V prípade Dirty burgeru práve naopak pociťuješ úplne inú, vrstvenú štruktúru mäsa a na jazyku ti hraje viacero chutí. Pre dosiahnutie úplného foodpornu ti odporúčam doobjednať si (minimálne) ešte jednu vrstvu hovädzieho (ideál 4x), no výber je už na tebe.

Zaujímavej štruktúre burgeru len pridáva poriadne chrumkavá slaninka, celkovej chuti zas delikátna, avšak nezanedbateľne južanská BBQ majonéza, ktorou v Dirty nikdy nešetria. Najčastejšia „kritika“ Dirty burgeru sa spája práve s údajnými prílišnými a objemnými dávkami omáčky, od ktorej sú zákazníci príliš zababraní.

Pri hodnotení tejto výčitky by som najradšej pomlčal, ale nedá mi to. Aká by bola podstata „Dirty“ burgeru, ak by si po jeho dojedení ostal čistý? Práve dokonalosť ich omáčok odlišuje Dirty burger od všetkých ostatných a jeho šťavnatosť je to, čo neutralizuje prepečenosť tenkých vrstiev hovädzieho. Pre mňa osobne je Dirty burger pozitívnym prievanom na burger scéne, ktorý prináša možnosť ochutnať niečo netradičné a konečne niečo nové.


V skratke: Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ.

Ak sa ti tento rebríček páčil a chceš sa o košickej gastronomickej scéne dozvedieť viac, nezabudni ma sledovať na Instagrame a Facebooku, poprípade nezabudni na sociálnych sieťach vyjadriť svoj názor a prezraď mi tvojho favorita.

Odporúčané
Testovali sme vegánske burgre: Toto nemôžu myslieť vážne Testovali sme vegánske burgre: Toto nemôžu myslieť vážne 17. augusta 2020, 14:42
Poradie Názov Cena
1. TEXAS BBQ burger – Dirty Burger 6,60 €
2. Double Swiss burger – Grange  9,00 €
3. Double decker burger – Bistro Park Food & Drinks 8,90 €
4. Chicago burger – Geronimo Express 6,90 €
5. 100% Beef burger – Yama Culinary Plac 8,90 €
6. The Bridge burger – The Bridge - street & casual food 7,80 €
7. Jalapeno Cheddar burger – U Seburgiho 9,90 €
8. Regal Burger Košice  7,90 €
9. Fat boy burger maxi – Shopa Burger & Salad 10,50 €
 
Anketa:
Ktorý z týchto burgrov je podľa teba najlepší?
Shopa Burger & Salad
Regal Burger Košice
U Seburgiho
The Bridge - street & casual food
Yama Culinary Plac
Geronimo Express
Bistro Park Food & Drinks
Grange
Dirty Burger
iný
Shopa Burger & Salad
2 %
28 Hlasov
Regal Burger Košice
3 %
43 Hlasov
U Seburgiho
3 %
44 Hlasov
The Bridge - street & casual food
2 %
25 Hlasov
Yama Culinary Plac
1 %
13 Hlasov
Geronimo Express
5 %
62 Hlasov
Bistro Park Food & Drinks
5 %
68 Hlasov
Grange
36 %
462 Hlasov
Dirty Burger
31 %
393 Hlasov
iný
10 %
128 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia