Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 21:06
Čas čítania 1:50
Tímea Krauszová

Aktualizované: Vo Viedni došlo k teroristickému útoku, hlásia viacerých mŕtvych a ťažko zranených

NEWS STREĽBA VIEDEŇ
Uložiť Uložené

Policajti vyzvali ľudí, aby sa vyhli centru mesta.

Aktualizované 3.11.2020 o 00:35

Špeciálne jednotky stále pátrajú po útočníkoch, ktorí strieľali v blízkosti synagógy na Seitenstettengasse. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer hovorí o teroristickom útoku.

O zásahu informovala miestna polícia na Twitteri. Podľa videí zo sociálnej siete ide o rozsiahlu policajnú akciu.

Polícia potvrdila jedno úmrtie a niekoľko ťažko zranených, jeden z útočníkov je tiež mŕtvy

„Situácia je veľmi vážna," píše šéfredaktor viedenskeho denníka Falter Florian Klenk, ktorý je na mieste zásahu. Rakúske ministerstvo vnútra žiada obyvateľov, aby sa okoliu synagógy vyhli a nevychádzali z domovov. V centre mesta nezastavuje žiadna verejná doprava.

Podľa aktuálnych informácií došlo k útokom na šiestich rôznych miestach, páchateľov bolo niekoľko a všetci boli vyzbrojení dlhými puškami.

Podľa informácií denníka Kurier zomrelo minimálne sedem ľudí, zranilo sa niekoľko ďalších vrátane jedného policajta. ORF píše viacerých obetiach a až o pätnástich zranených, pričom traja z nich by mali byť policajti. 

Polícia zatiaľ oficiálne potvrdila jednu obeť a niekoľko ťažko zranených, medzi nimi je aj jeden policajt. Jeden páchateľ bol zastrelený pri policajnom zásahu, ďalších podľa informácií OE24 zatkli. Časť útočníkov je však stále na útoku, policajný zásah pokračuje aj hlboko do noci.

Aktualizované: Vo Viedni došlo k teroristickému útoku, hlásia viacerých mŕtvych a ťažko zranených
Zdroj: OE24

Novinár Florian Klenk ďalej informuje, že situácia na mieste je neprehľadná a panuje tam chaos. Správa o rukojemníkoch, ktorá sa na sociálnych sieťach šírila, zatiaľ nie je potvrdená.

Niekoľkým ľuďom sa podarilo útočníkov zachytiť na videách, jedno z nich už skúma polícia. Tá spoločne s ministerstvom vnútra pritom žiada obyvateľov, aby žiadne ďalšie fotky či videá, na ktorých je vidieť špeciálne jednotky, nepublikovali, pretože tým môžu ohroziť životy zasahujúcich policajtov. Miesto toho môžu všetky zábery odovzdať online.

Časť páchateľov je stále na úteku „Podľa všetkého je tu vo Viedni naozaj veľmi ťažká noc. Otrasné videá,“ okomentoval situáciu Klenk. 

K streľbe malo dôjsť v blízkosti židovskej synagógy na Seitenstettengasse. Portál ORF píše, že podľa niekoľkých očitých svedkov bolo počuť opakovanú streľbu krátko po ôsmej hodine večer. 

Na českých hraniciach realizujú námatkové kontroly, informuje česká polícia na Twitteri.

Odporúčané
Deň zosnulých je v niektorých krajinách plný radosti. Organizujú sa hostiny, ľudia spievajú či dokonca tancujú s mŕtvolami Deň zosnulých je v niektorých krajinách plný radosti. Organizujú sa hostiny, ľudia spievajú či dokonca tancujú s mŕtvolami 2. novembra 2020, 18:25
Domov
Zdieľať
Diskusia