Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2020, 8:46
Čas čítania 0:46
Adam Novosad

V obchode si od teba budú môcť vypýtať certifikát o negatívnom teste, inak ti vstup zakážu, rozhodla hygiena

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Bez negatívneho testu sa do obchodov ani nemusíš pokúšať vojsť.

Úrad verejného zdravotníctva rozhodol, že od 2. novembra si od teba budú môcť zamestnávatelia aj obchody vypýtať certifikát o negatívnom teste na Covid-19. Hygienici takéto rozhodnutie oznámili v piatok pred začiatkom víkendového celoplošného testovania, informujú Hospodárske noviny.

V praxi to bude znamenať, že od piatej hodiny ráno 2. novembra budeš musieť do akéhokoľvek obchodu vojsť len s potvrdením o negatívnom teste. Obchodníci budú mať právo vypýtať si od teba tento doklad, pričom ak sa ním nepreukážeš, nielenže majú právo, ale rovno ťa z prevádzky budú musieť vykázať a zakázať ti vstup.

Nárok na vstup do priestorov obchodov budú mať osoby, ktoré sa preukážu negatívnym PCR testom vykonaným od 29. októbra, ale samozrejme, aj ľudia s negatívnym výsledkom z antigénového testu v rámci celoplošného testovania.

Obyvatelia získajú po absolvovaní plošného testovania certifikát s výsledkom. Tieto nariadenia zatiaľ budú v platnosti do 9. novembra do 1:00 ráno. Výnimku však budeš mať aj bez podstúpenia testovania na cestu do najbližších potravín aj lekárne.

Odporúčané
FOTO: Pred odbernými miestami po celom Slovensku vznikajú dlhé rady aj kilometrové kolóny áut. Niekde ani o 8:00 nemali otvorené FOTO: Pred odbernými miestami po celom Slovensku vznikajú dlhé rady aj kilometrové kolóny áut. Niekde ani o 8:00 nemali otvorené 31. októbra 2020, 8:10

Nové pravidlá sa však nebudú vzťahovať na obyvateľov, pre ktorých platia výnimky a na plošnom testovaní sa zúčastniť nemusia.

Do tejto skupiny patria deti do desať rokov, osoby s poruchou autistického spektra, onkologickí pacienti či pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. V týchto prípadoch sa musia preukázať potvrdením od lekára namiesto negatívneho testu.

Domov
Zdieľať
Diskusia