Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2020, 16:42
Čas čítania 0:40
Miriam Rumanková

Prvý prípad úmrtia na ochorenie Covid-19, kedy sa pacient infikoval vírusom druhýkrát

NEWS
Uložiť Uložené

89-ročná žena z Holandska zomrela po troch týždňoch po tom, čo jej opäť diagnostikovali koronavírus.

V Holandsku podľahla koronavírusu 89-ročná žena, ktorá bola infikovaná ochorením Covid-19 už druhýkrát. Ide zatiaľ o svetovo prvý prípad, kedy zomrel pacient, ktorý sa znova infikoval.
 
V čase, keď sa žena liečila v nemocnici, podstupovala chemoterapiu proti veľmi zriedkavej chorobe bielych krviniek. Choroba sa dá zmierniť, ale nedá sa liečiť, informuje portál Metro.
 
Prvýkrát žene diagnostikovali Covid-19 po tom, ako mala vysoké horúčky a silný kašeľ. Test odhalil prítomnosť koronavírusu v jej tele, no po piatich dňoch ju lekári z nemocnice prepustili. Okrem pretrvávajúcej únavy nemala pacientka žiadne ďalšie príznaky koronavírusu a chemoterapiu podstúpila až o dva mesiace neskôr.

Odporúčané
Lekár z Atén vyzýva popieračov koronavírusu, aby prišli do nemocnice bez rúška a sprevádzali ho počas celého dňa Lekár z Atén vyzýva popieračov koronavírusu, aby prišli do nemocnice bez rúška a sprevádzali ho počas celého dňa 1. októbra 2020, 13:33

Len dva dni po začiatku liečby však dostala horúčku sprevádzanú dýchavičnosťou. Doktori ju znovu testovali na ochorenie Covid-19 s pozitívnym výsledkom, pričom protilátky zaznamenali negatívne výsledky. O osem dní nato pacientka zomrela.  
 
Po analýze testovacích vzoriek, ktoré žene odobrali, vedci uviedli, že genetická výbava každého z vírusu bola iná, čo ich viedlo k záveru, že pacientka bola znovu infikovaná ochorením Covid-19.
 
U USA už tiež zaznamenali prípad, kedy bol 25-ročný muž dvakrát pozitívne testovaný na vírus. Raz v apríli tohto roku a neskôr v júni.

Domov
Zdieľať
Diskusia