Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2020, 7:53
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Kotlebu odsúdili na 4 roky a 4 mesiace vo väzení, meme stránky praskajú vo švíkoch: Ďateľ doďobal, Krupa je stále ticho

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Rozsudok Špecializovaného trestného súdu je neprávoplatný, slovenský internet sa aj napriek tomu baví na adresu šéfa extrémistickej strany ĽSNS.

Špecializovaný trestný súd v pondelok odsúdil Mariana Kotlebu za podozrivé šeky s hodnotou 1488 eur, ktoré podľa sudkyne Ruženy Sabovej majú extrémistickú symboliku. Trest vo výške 4 roky a 4 mesiace si šéf extrémistickej strany ĽSNS odsedí, ak rozsudok potvrdí aj Najvyšší súd, keďže toto rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. 

Číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 – 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu a 88 – ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“

Kotleba počas posledného dňa hlavného pojednávania umelo naťahoval čas, aby sudkyňa odročila vyhlásenie rozsudku, napriek tomu sa ho krátko pred ôsmou večer po osemhodinovej reči dozvedel. Za snahu oddialiť rozsudok dostal aj poriadkovú pokutu vo výške 500 eur.

V rámci záverečnej reči napríklad tvrdil, že v centrálnom registri zmlúv sa nachádza množstvo takých, ktoré sú uzatvorené vo výške 1488. Čítaniu zmlúv venoval viac ako 20 minút. Pred súdom vytiahol tri mešce, v ktorých mal 14 eur, 88 eur a 1488 eur v jednoeurových minciach. Chcel poukázať na to, že prokurátor účelovo rozdeľuje číslo 1488 na dve a hľadá v nich symboliku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia