Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2020, 9:01
Čas čítania 4:36
Tímea Krauszová

Ľudia, ktorí pracovali pre Facebook či YouTube, svoje rozhodnutia ľutujú. V novom dokumente na Netflixe kritizujú sociálne siete

FILMY A SERIÁLY DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY NETFLIX THE SOCIAL DILEMMA
Uložiť Uložené

Problémom nie sú služby ako Facebook či Google. Problémom je vraj spôsob, akými si zarábajú peniaze.

Americký filmár Jeff Orlowski vo svojom novom dokumentárnom filme The Social Dilemma skúma problémy, ktoré so sebou sociálne siete prinášajú. Poukazuje na to, že zásah do súkromia, využívanie osobných dát a závislosť nie sú len chybičkami krásy internetových služieb, ktoré sa dajú opraviť. Sú ich charakteristickou črtou a tiež hlavným zdrojom príjmu.

Experti na závislosť, na počítačové technológie, ľudia, ktorí vytvorili tlačidlo like na Facebooku, navrhli dizajn Gmailu alebo vymysleli spôsob, akým funguje algoritmus reklám na sociálnych sieťach, sa zišli v pomerne hrôzostrašnom dokumente, ktorý poukazuje na riziká dnešnej internetovej doby.

Nejde len o závislosť, duševné zdravie, nalomené vzťahy či polarizáciu v spoločnosti. Podľa týchto ľudí siete doslova ohrozujú základy demokracie a ponúkajú možnosť ovládnuť svet. Dystopické? Áno. Reálne? To je už na tvojom posúdení.

V tomto článku si prečítaš:
  • Akí odborníci prehovorili v dokumente o sociálnych sieťach
  • Aké problémy by podľa nich mohol Facebook spôsobiť v budúcnosti
  • Prečo sú sociálne siete nebezpečné
  • V čom má The Social Dilemma nedostatky, a na ktoré otázky neposkytuje žiadne odpovede
Odporúčané
Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? 3. decembra 2019, 14:13

„Dezertéri“ z internetových gigantov upozorňujú na riziká technológií, ktoré sami vytvorili

V dokumente sa striedajú rozhovory s viacerými ľuďmi zo Silicon Valley, ktorí stáli pri vzniku najväčších sociálnych sietí ako Facebook či Twitter alebo pracovali pre Google a vymýšľali napríklad dizajn Gmailu. Všetkých spája obava z toho, ako sa sociálne siete vyvíjajú a diváka prosia, aby prehodnotil svoj postoj k vlastnému mobilu.

Domov
Zdieľať
Diskusia