Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2020, 13:11
Čas čítania 5:54
Miriam Rumanková

Kapsulový šatník: Čo to je a ako si ho môžeš vytvoriť?

Kapsulový šatník: Čo to je a ako si ho môžeš vytvoriť?
Zdroj: Instagram/sweetladylollipop
ZAUJÍMAVOSTI MÓDA
Uložiť Uložené

Skriňa budúcnosti.

O tom, že nákup v second handoch je čoraz viac in, sme ťa už informovali. Samozrejme, nejde len o otázku štýlu, ale aj environmentálne lepšieho nakupovania a obohacovania svojho šatníka o nové kúsky.

Nie je potreba stále nakupovať vo fast-fashion reťazcoch za pár korún v domnienke perfektnej kúpy. Takýto nákup môže za sebou skrývať nekvalitné materiály, pridané chemikálie a neľudské podmienky pracovníkov, ktorí oblečenie vytvorili.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Miša Švarová // Fashion Blog (@fashion.and.love.by.misha) on

Nakupovanie z druhej ruky nie je vždy ekologické

Povedzme, že si natoľko uvedomelý a začal si oblečenie nakupovať z druhej ruky, nejaké si si vymenil na swapoch oblečenia alebo si si košeľu na svadbu požičal od bratranca, pretože by si ju mal oblečenú aj tak len raz.

Samozrejme, ide o perfektný prístup, ale aj takýto spôsob nakupovania môže viesť k obrovskému konzumu a zhromažďovaniu viac textílie, ako je pre jednu osobu potrebné.

Nákupný maniak sa z teba môže stať, aj keď nakupuješ v second hande. Preto sme sa ti rozhodli ukázať, ako si môžeš vyskladať funkčný a štýlový šatník presne pre teba a potrebovať budeš pár kúskov oblečenia, ktoré bude so sebou navzájom ladiť.

Odporúčané
10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža 10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža 22. apríla 2017, 13:03

 
Ide o takzvaný kapsulový šatník. Je dosť pravdepodobné, že tento pojem počuješ prvýkrát.
Na internete nájdeme mnoho návodov, ako si takýto šatník vyskladať. Niektoré firmy dokonca lákajú na konkrétne veci z ich ponuky a opisujú, že ide o perfektný kúsok do každého kapsulového šatníka. Opäť ťa len navádzajú, aby si nakupoval veci, ktoré možno ani nepotrebuješ.


Rýchla móda v našom šatníku spôsobuje obrovský chaos a mnohí z nás si stále nemajú čo na seba obliecť. Ak si vyberieš kombinovateľné kúsky a rozhodneš sa pre cestu minimalizmu, ušetríš množstvo času, peňazí a prispeješ k lepšej budúcnosti našej Zeme.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je to kapsulový šatník a ako vznikol
  • Ako si aj ty môžeš vyskladať kapsulový šatník
  • Čo tvorí šatník známej slovenskej stylistky Mirky Dobis
  • Ktoré kúsky sú naozaj potrebné v tvojom šatníku
  • Čoho sa potrebuješ zbaviť a čo si potrebuješ dokúpiť

Z oblečenia sa stala naozaj lacná zložka a nakupovať nové veci si môžeme dovoliť čoraz častejšie aj za cenu, že si kúsok oblečieme raz alebo dokonca vôbec.

Módne domy na nás chrlia nové kolekcia takmer každý týždeň, a tak máme pocit, že kúsky, ktoré máme v skrini, sú už out. Ročne sa vyprodukuje viac ako 80 miliárd kusov oblečenia, z čoho približne 70 % končí na skládkach. Je to 400-percentné zvýšenie dopytu oproti predchádzajúcim rokom.

Ako vznikol kapsulový šatník?

Koncept kapsulového šatníka vznikol v 70. rokoch minulého storočia v Londýne. Pojem založila Susie Faux, majiteľka butiku, ktorá so svojou kolekciou nadčasových modelov ukázala ženám, ako môžu kombinovať jednotlivé kúsky a vyzerať stále dobre bez toho, aby vlastnili plnú skriňu vecí. Ženy, ktoré pracovali v sfére biznisu, žiadali oblečenie, ktoré by mohli nosiť do práce a ľahko ho spolu kombinovali.

Odporúčané
Týždne módy priniesli skvelú obuv: hotelové papuče Miu Miu, športové mokasíny New Balance či timberlandy od Pharrella    Týždne módy priniesli skvelú obuv: hotelové papuče Miu Miu, športové mokasíny New Balance či timberlandy od Pharrella 17. marca 2024, 15:30

Susie bola tá, ktorá takúto kolekciu navrhla. Tvrdila, že žene stačia dva páry dobrých topánok a dve kabelky. Módna dizajnérka Donna Karan s jej značkou DKNY tento spôsob obliekania preslávila so svojou kolekciou s názvom 7 easy pieces. Dnes sa kapsulový šatník dostáva do povedomia opäť, ale pre boj proti konzumu a pre záchranu našej planéty.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Capsule Wardrobe For Men (@capsulewardrobemen) on


 Kapsulový šatník by mal obsahovať kúsky, ktoré, prehnane povedané, nikdy nevyjdú z módy a sú nadčasové. Ide o malú kolekciu alebo, ako sa hovorí, kapsulu s oblečením a topánkami, ktoré môžeš prispôsobovať medzi jednotlivými sezónami. Podstatnou zložkou je, že všetky tieto kúsky by si mal milovať nosiť.

Preto nie je niekedy dobré chcieť si vyskladať presne taký istý šatník, ako má tvoj obľúbený módny bloger alebo influencerka. V zime a na jeseň sme zvyknutí oblečenie viac vrstviť a naopak cez leto nám stačia šortky a tričko.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88803 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré kúsky aktuálne potrebuješ vo svojom šatníku 
  • Kedy Fashionspy behala po nákupných centrách s veľkými igelitkami, a prečo je tomu už koniec
  • Akú zložku tvorí minikapsula v tvojom šatníku
  • Ako si vytriediš svoje oblečenie
Domov
Zdieľať
Diskusia