Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2017, 13:03
Čas čítania 0:00
Jakub P.

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža

MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Každý muž by mal mať v šatníku isté veci. Toto je desiatka tých, ktoré tam jednoducho nemôžu absentovať.

Je dobre známe, že čím ďalej tým viac mužov sa zaujíma o módu a nie je im ľahostajné, čo si oblečú a ako celkovo vyzerajú. To je, samozrejme, len pozitívne, pretože šaty, popri iných veciach, robia človeka. Pánska móda, rovnako ako dámska, podlieha vplyvu trendov, ktoré sa každú sezónu menia, čomu sa mnoho pánov snaží prispôsobiť, a tak si ich šatník pravidelne prechádza menšími alebo väčšími úpravami.

Na sledovaní trendov nie je v podstate nič zlé, pokiaľ to človek robí s rozumom. Pravdou však ostáva, že vystavať si šatník na nadčasových, trendom nepodliehajúcich kúskoch je oveľa dôležitejšie než bezhlavé kupovanie vecí, ktoré už o pár mesiacov nebudeš nosiť. Spomenuté nestarnúce kúsky sú totiž odskúšané rokmi a nikdy nesklamú. Navyše sú väčšinou ľahko kombinovateľné a aj cenovo pomerne dostupné. Vo vzorovom pánskom šatníku ich nájdeme mnoho, my sme ale vybrali 10 azda najpodstatnejších, z ktorých ani jeden by nemal chýbať u teba v skrini

Jednofarebné tričká

Čím je vhodnejšie začať než absolútnou klasikou dnešnej doby? Kto nenosí obyčajné jednofarebné tričká, nevie, čo je dobré. Sú cenovo dostupné - kúpiš ich takmer v každom obchode, v H&M, na asose, no aj inde, pričom ich cenovka sa často pohybuje okolo 5 eur. Vďaka ich jednoduchosti vyzerajú dobre azda so všetkým, a tak nemusíš príliš rozmýšľať, čo si k nim oblečieš. Istotne sa oplatí nakúpiť si z nich viacero kusov, pretože si ich veľmi ľahko obľúbiš. Jediné dve veci, na ktoré si treba dávať pozor, sú farba a strih. Ružovú, červenú, zelenú a podobné radšej nechaj tak a siahni po čiernej, bielej, šedej, béžovej či navy modrej. Pri strihu rozhodne siahni po tom najobyčajnejšom - vrecká, zipsy, véčka a rôzne predĺženia nechaj tým, čo nevedia. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Patrik Giardino

Čierna a biela košeľa

Obyčajné tričko nemôžeš nosiť pri každej príležitosti, keďže občas nadíde deň, kedy ho treba vymeniť za formálnejší kúsok, akým je košeľa. Či už nosíš košeľu rád alebo si ju oblečieš len vtedy, keď jednoducho musíš, oplatí sa mať v šatníku aspoň dva kusy, jeden v bielej farbe a jeden v čiernej. V kombinácii s peknými nohavicami a vhodnou obuvou z teba spravia elegantného muža, ktorý si zakladá na jednoduchosti a účinnosti. Dobrú alternatívu nájdeš v množstve predajní, no treba si vyberať aj na základe materiálov. Krátkemu rukávu sa radšej vyhni, dlhý je v tomto prípade totiž oveľa lepším riešením. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: H&M
10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Grant Harder

Oblek

Čo by si bol za muža, keby si nemal doma v šatníku oblek. Skutočne povinná výbava každého pána, ktorý ma za sebou maturitu, z teba pri správnom použití dokáže spraviť Jamesa Bonda. A čo myslíme pod tým správnym použitím? Predsa strih zodpovedajúci postave, vhodnú farbu a takisto sprievodnú obuv, no a isteže i náležite zvolené doplnky v podobe kravaty či iných vecí. Ak nie si lenivý a nečakáš, že ti vyhovujúci oblek spadne z neba, po čase určite narazíš na to, čo hľadáš. O tom, ako zvoliť ten pravý oblek, sme už jeden článok napísali, a tak sa tu nejdeme zbytočne príliš rozpisovať, prečítať si ho môžeš tu. Hoci ti obleky možno nevoňajú, pamätaj, že ženám chlapi v nich áno. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Eric Ray Davidson

Pekná a jednoduchá stredná vrstva

Zimu len v tričku a vrchnej vrstve neprežiješ, potrebuješ aj vhodnú a peknú strednú vrstvu. Ideálnym riešením tohto problému je zväčša sveter, rolák alebo mikina. Tie ti poskytnú teplo, pohodlie a ak máš trochu vkusu, tak i vylepšia tvoj celkový výzor. Opäť platí ostrieľané pravidlo - v jednoduchosti je krása. Pri svetroch a rolákoch sa poobzeraj najmä po jednofarebných, môžu byť pletené, no aj obyčajné. V prípade, že ti do oka padne nejaký s obrázkom, radšej sa vyhni gýčom a nasilu vtipným nápisom. Rovnaká vec platí pri mikinách, či už na zips alebo bez neho. Výhodou pri podobných kúskoch je i fakt, že ich kúpiš za veľmi priateľské ceny. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Givenchy

 

Jeansy

Jeansy sú jednou z najväčších klasík v oblasti nohavíc a aj vďaka svojmu neopakovateľnému vzhľadu by nemali chýbať v žiadnom šatníku. Na mysli máme hlavne tradičné modré v rôznych odtieňoch, ktoré vyzerajú skvelo v kombinácii s enormným množstvom kúskov. Medzi najlepšie, a pritom najelementárnejšie kombinácie patrí tá s bielym tričkom a peknými topánkami. Pri kúpe sa oplatí prihliadať aj na kvalitu, pretože dobré jeansy ti môžu vydržať celý život. Strih prispôsob svojej postave a ak chceš, kľudne sa pozri i po roztrhaných, respektíve vyšívaných, s trochou šťastia totiž nájdeš veľa vydarených prevedení. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Gucci

Kožená alebo riflová bunda

Existuje zopár druhov búnd, ktoré sa hodia azda každému mužovi a kožená a riflová medzi ne jednoznačne patria. Obe sú ľahko kombinovateľné, kúpiš ich takmer vo všetkých obchodoch s oblečením a už po pár noseniach si ich zamiluješ. Tradične sú dostupné v čiernej, respektíve modrej farbe, no ak si trúfaš, kľudne sa poobzeraj aj po iných rozumných prevedeniach, na škodu to isto nebude. Ak však chceš, aby ti kožená bunda čo-to vydržala, oplatí sa našetriť trošku viac a siahnuť radšej po pravej koži než po koženke. Koniec koncov, rozdiel pocítiš i ty sám. Ku koženej bunde si obleč rifle, bielu košeľu a pekné topánky a budeš za najväčšieho fešáka na ulici. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Alasdair McLellan
10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: upscalehype.com

Kabát

Keď už máš v šatníku svoj vyvolený oblek, treba mať pripravený aj kúsok, ktorý si naň oblečieš v prípade, že nebude najlepšie počasie. Vtedy, no aj v mnohých iných, úplne bežných situáciach, ti poslúži kabát. Ďalšia z pravých džentlmenských vecí, na ktorej sa dá vybudovať vynikajúci, a pritom jednoduchý outfit. Určite vsaď na už ostrieľané verzie, experimentovať sa v tomto prípade neoplatí, pretože ktovie, ako všelijako to môže dopadnúť. Námornícka modrá, šedá, čierna a camel, to sú asi najčastejšie voľby, no zatracovať rozhodne netreba ani tmavozelenú či herringbone šedú. Vďaka kabátu budeš navyše vyzerať staršie a serióznejšie, čo iste ocenia najmä páni, od ktorých si stále pýtajú občiansky. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Dan Roberts

Slušné topánky

Dalo by sa povedať, že existujú dva typy dní - tie, kedy si môžeš obuť hocičo, a tie, kedy si musíš obuť niečo slušnejšie a elegantnejšie, pretože to proste vyžaduje situácia. Z tohto očividného dôvodu treba, aby sa v tvojom šatníku nachádzali aj pekné a slušné topánky vhodné napríklad k obleku (no nielen k nemu). Samozrejme, existuje mnoho spôsobov, ako túto otázku vyriešiť, pričom sa možno skús spoľahnúť i na iné než obyčajné čierne oblekové lakovky. Skús vsadiť na chelsea boots, jodhpur boots, mokasíny alebo derby shoes. Farebne určite ostaň pri klasike, čiže čierne a možno hnedé či béžové, lesk necháme na tebe. Len sa, prosím, vyhni akejkoľvek obuvi so štvorcovou špičkou, tú nechaj tým, čo už majú deti. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Instagram

 

Jednoduché tenisky

Keďže slušnejšiu obuv nebudeš nosiť každý deň, ako sme si vysvetlili vyššie, šatník by ti mal poskytovať i vhodnú alternatívu do bežných podmienok. Inak povedané, mal by si v ňom mať vzhľadné tenisky, za ktoré sa nebudeš hanbiť. Ideálne by mali byť pohodlné a kvalitne, aby niečo vydržali a nemusel si po 3 noseniach kupovať druhé. V ponuke predajní je nespočetné množstvo tenisiek, ktoré toto spĺňajú, a tak veríme, že si už našiel svoje obľúbené. Ak sa tak ale ešte nestalo, Footshop ti rád pomôže. Niekoľkokrát sme opakovali, že v jednoduchosti je krása, preto napríklad čierno-biele Old-Skooly sú favoritom mnohých, no, isteže, dobrých kúskov je omnoho viac. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: sneakerbardetroit.com

 

Vkusné spodné prádlo a ponožky

Nezáleží len na veciach, ktoré je vidno na prvý pohľad. Toto tvrdenie platí nielen o živote všeobecne, ale aj o oblečení. Preto by si mal dať každý človek záležať na tom, aké veci nosí pod oblečením, ktoré ľudia pozorujú. Po vzore dám sa čoraz viac pánov zaujíma o túto tematiku, čo je pozitívne. Na ponožky a spodné prádlo sa oplatí pustiť korunku, pretože si platíš nielen za pohodlie, no i za na prvý pohľad možno neviditeľné, avšak dôležité detaily. Predsa len, je rozdiel medzi zelenými ponožkami s nápisom "sport" a peknými Happy Socks. Keď ti niekto nabudúce pochváli nové grafické ponožky, spomeň si na tento odstavec. A keď ti nabudúce priateľka pochváli nové spodné prádlo, taktiež si naň spomeň. 

10 základných kúskov oblečenia, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadneho muža
Zdroj: Calvin Klein

Pre viac informácií a inšpirácie zo sveta módy sleduj Móda Refresher

Domov
Zdieľať
Diskusia