Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2020, 17:17
Čas čítania 0:49
Miriam Rumanková

Donald Trump je nominovaný na Nobelovu cenu za mier

NEWS USA
Uložiť Uložené

Vyhlásenie víťaza bude v októbri 2021.

Americký prezident Donald Trump bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier nórskym politikom Christianom Tybring-Gjeddeom vďaka „historickej mierovej dohode“ medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi, informuje portál Metro

„Myslím si, že za svoje zásluhy by mal túto cenu získať. Usiloval o nastolenie mieru medzi národmi oveľa viac ako väčšina ostatných nominovaných,“ uviedol Tybring-Gjedde. 

Odporúčané
Donald Trump vraj nazval padlých amerických vojakov lúzrami a šmejdmi Donald Trump vraj nazval padlých amerických vojakov lúzrami a šmejdmi 4. septembra 2020, 19:09

Minulý rok Donald Trump povedal: „Myslím si, že za mnoho vecí získam Nobelovu cenu, ak ju budú udeľovať spravodlivo, čo však nerobia.“  Americký prezident sa už v minulosti posťažoval, že jeho predchodca Barack Obama získal Nobelovu cenu hneď po nástupe na prezidentskú stoličku a ani nevedel prečo. Trump sa vyjadril, že toto je jediná vec, v ktorej s ním súhlasí. Barack Obama získal Nobelovu cenu za mier v roku 2009 za úsilie zbaviť svet jadrových zbraní. 

Na Nobelovu cenu za mier v roku 2020 je 318 kandidátov, z toho 211 jednotlivcov a 107 organizácií. Počet 318 je štvrtý najvyšší počet kandidátov vôbec. Subjekty oprávnené nominovať niekoho na Nobelovu cenu za mier sú osobnosti verejného života vrátane národných politikov, profesorov a bývalých laureátov.  Nominácie na tento rok sú už uzatvorené, a tak Donald Trump zabojuje o cenu až v budúcom roku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia