Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2020, 8:03
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

Prešov nezaplatí miliónovú faktúru za búranie bytovky, kde explodoval plyn. Firme pošle o stovky tisíc eur menej

NEWS
Uložiť Uložené

Mesto Prešov nezaplatí miliónovú faktúru za búracie práce po výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici z decembra minulého roka. Uhradí o 240-tisíc eur menej.

Mesto Prešov nezaplatí miliónovú faktúru na búracie práce, za ktorú bolo opakovane kritizované. Podľa iných firiem s podobným zameraním sa totiž práce dali spraviť dokonca až o polovicu lacnejšie. 

Prešov zaplatí náklady so záchrannými prácami po výbuchu plynu na Mukačevskej ulici, ku ktorému došlo v decembri minulého roka, len do výšky uznanej v znaleckom posudku z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline. 

„Znalecký posudok je na sumu 781 029,08 eur. Je to suma, ktorú mesto vyplatí spoločnosti Matijka, lebo to máme podložené, myslím si, že najrenomovanejším znaleckým ústavom, ktorý na Slovensku máme, a táto suma je nespochybniteľná. Boli firmy, ktoré tvrdili, že by to vedeli urobiť podstatne lacnejšie, tak máme to čierne na bielom, že lacnejšie sa to urobiť nedalo,“ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Odporúčané
Z horných poschodí vypadli obývačkové steny aj s panelmi, naraz to spadlo a nastala tma. Zrazu tam ľudia už neboli (Rozhovor) Z horných poschodí vypadli obývačkové steny aj s panelmi, naraz to spadlo a nastala tma. Zrazu tam ľudia už neboli (Rozhovor) 5. júna 2020, 17:19

Spoločnosť doručila mestu dve faktúry súvisiace so záchrannými prácami na Mukačevskej ulici v celkovej výške 1 018 481,98 eura. Suma tak bude o približne 240-tisíc eur nižšia. 

„Má to v rukách taktiež môj právnik. Viem, že mesto s ním v utorok (3. 8.) prostredníctvom e-mailu komunikovalo. Nateraz by som sa k tomu tak vyjadril, keďže je to veľmi horúca informácia,“ povedal majiteľ firmy Peter Matijka.

Prešov nezaplatí miliónovú faktúru za búranie bytovky, kde explodoval plyn. Firme pošle o stovky tisíc eur menej
Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Prednostka mestského úradu Alexandra Chapčáková potvrdila, že prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. „Sme plne súčinní a predložili sme všetky požadované doklady. Teraz sa k týmto podkladom pridá ešte aj znalecký posudok. Postupovali sme so zákonom o civilnej ochrane. Mali sme mimoriadnu situáciu. Bez domova bolo viac ako 500 ľudí z okolitých bytov. Nechajme to na ukončenie vyšetrovania NAKA, nepredbiehajme,“ povedala Chapčáková na margo toho, že mesto údajne nemalo právny titul na poverenie spomenutej firmy na vykonanie búracích prác a odvoz sutín.

Veľkú časť demolačných prác spravila česká demolačná firma so špeciálnou technikou za symbolické jedno euro.

Odporúčané
Obvinených robotníkov, ktorí prerazili plyn pred výbuchom v Prešove, prepustili. Stretli sme sa s nimi pred väznicou Obvinených robotníkov, ktorí prerazili plyn pred výbuchom v Prešove, prepustili. Stretli sme sa s nimi pred väznicou 31. marca 2020, 18:44
Domov
Zdieľať
Diskusia