Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2020 o 10:17
Čas čítania 5:27
Mario Hudák

Vyskúšali sme si každodennosť na ovčej farme. Prečo je dnes ťažké zohnať mladých do chovu zvierat?

Vyskúšali sme si každodennosť na ovčej farme. Prečo je dnes ťažké zohnať mladých do chovu zvierat?
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
ZAUJÍMAVOSTI FARMA
Uložiť Uložené

Za štavnatým steakom, hrudkou kozieho syra alebo ovčej bryndze je každodenná drina ľudí na farmách, salašoch a chovoch. Pozreli sme sa ako funguje úspešná ekofarma na severovýchode Slovenska so stovkami zvierat.

Chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Ekologicky. Podnikajú v uzavretom cykle. Farma, ovce, kozy, kravy aj býky. 

Bitúnok, mlieko, mäso, mliečne a mäsové produkty. Z farmy priamo do kuchyne a obchodu. Z kuchyne a predajne do reštaurácie a ľuďom.

Historickú železničnú stanicu v Kapušanoch pri Prešove z konca 19. storočia prerobili na Steak House. Vedľa je samoobslužná reštaurácia s konzumáciou jedál bez obmedzenia.

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.
Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Jednoduché, funkčné, ekologické. Srdcom všetkého je farma , kde sa z ovčieho a kozieho mlieka vyrábajú bioprodukty. Ovčí syr, bryndza, žinčica.

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.

Stáda kôz a oviec plemena Cigaja (mlieko) a Suffolk (mäso) sa pasú priamo na najvyššom vrchu tohto regiónu Haľagoši (642 m.n.m). 

6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou.
6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ekofarma v divočine

Okrem kvalitnej paše si z neho ovce, kozy (a samozrejme turisti) môžu za jasného počasia vychutnať unikátny panoramatický výhľad na Slanské vrchy, výbežky Beskydského predhoria, ale aj Ondavskú a Laboreckú vrchovinu.

Z Haľagoša vidieť aj pohoria Vihorlat,  Busov, Čergov, Bachureň, Levočské vrchy, skupinu Stráží, Branisko, Čiernu horu a Šarišskú vrchovinu.  A za úplne ideálnej viditeľnosti aj zasnežené vrcholky Tatier.

Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov.
Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ak si turista a ešte k tomu aj gurmán a budeš sa niekedy motať okolo Prešova, nezabudni sa na tento vrch pozrieť.

Čerstvé výrobky z ekofarmy si potom môžeš vychutnať v reštaurácii a Steak House Farmer Area v Kapušanoch pri Prešove. Dokonca sa tam dá za dobrú cenu aj ubytovať a zrelaxovať vo wellness. 

Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč.
Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje ekofarma v obci Proč na severovýchode Slovenska
  • Aký je denný režim zvierat a ich ošetrovateľov na farme
  • Ako sa doja a kde sa pasú ovce a kozy na produkciu mlieka a mäsa
  • Prečo je ťažké zohnať človeka k zvieratám na farmu
  • Koľko mlieka nadojí ovca a koľko koza
  • Čo trápi chovateľov oviec a kôz na Slovensku
  • Prečo je chov oviec a kôz v kríze aj keď má dvojnásobný potenciál

"Farma vznikla z bývalého družstva obce Pušovce. Mali tu tri veľké ovčíny -  v tomto kraji sa nazývali polomy.  Bol tu aj  starý salaš. Na jeho mieste je teraz postavená dojáreň," hovorí zootechnička Bohumila Cmar Majeríková, ktorá celú farmu manažuje. S ňou, jej kolegami, stovkami oviec a kôz, desiatkami psov a mačiek strávim na tejto farme celý deň. 

"Máme tu mliečne aj mäsové plemená oviec. Tie na mlieko sa ráno podoja, okolo pol siedmej sa už vyháňajú na pašu. Mäsové stádo chodí hore na vrch Haľagoš. Mliečne stádo oviec spolu s kozami sa pasie smerom na obec Kuková," vysvetľuje zootechnička.

Odporúčané
Zubrom sa v Poloninách darí, stretnúť ich môžete aj počas dňa. Napriek zákazu sa na nich v národnom parku aj poľuje Zubrom sa v Poloninách darí, stretnúť ich môžete aj počas dňa. Napriek zákazu sa na nich v národnom parku aj poľuje 4. júla 2020 o 14:20

"Hlavným chovom sú ovce. Kozy sme pôvodne kúpili kvôli vypásaniu náletov, krovín a na udržiavanie pasienkov. Postupne sme ich začali dojiť, dnes už vyrábame syry, bryndzu a iné produkty aj z kozieho mlieka," vysvetľuje. 

"Tu blízko v Podhoranoch ešte chováme asi stovku býkov, máme tam vlastný bitúnok. Všetko ide do reštaurácie a Steak Housu komplexu Farmer Area v Kapušanoch pri Prešove."

Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.
Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

"Dohromady tu pracuje 13 ľudí. Farma by mohla produkovať ešte raz toľko, aj tak by sa všetko predalo a zjedlo. Máme ale veľký problém s ľuďmi. Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte." 

"Zvieratá máme celoročne vonku s prístupom do maštale. Sme stopercentný ekologický chov. Na noc ich ale vždy zatvárame, minulý rok nám ukradli 16 jalovíc," dodáva zootechnička.    

KRÍZA CHOVU OVIEC A KÔZ NA SLOVENSKU:
  • Počet chovaných oviec na Slovensku klesol za posledných  20 rokov o  polovicu, zo  600-tisíc na 320-tisíc.
  • Počet chovaných kôz na Slovensku klesol za posledných 15 rokov o polovicu, zo 40-tisíc na 18-tisíc.
  • Kapacita slovenských pasienkov je pritom dvojnásobná.
  • Najväčšími problémami dnešných chovateľov oviec a kôz je odbyt jahniat a ovčej vlny, nedostatočná štátna podpora chovu, zložitá legislatíva pre farmárske bitúnky a nedostatok pracovnej sily - chovateľov ovčiarov a koziarov.

Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu.
Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Od úsvitu do súmraku

Deň na farme sa začína vlastne ešte v noci. O pol štvrtej sa zobúdza bača (juhás, pastier, alebo dnes oficiálne ošetrovateľ) a dojička plus pracovníčka výroby v jednej osobe. Bývajú priamo tu na farme.

Niekoľko ovčiarskych psov a desiatky mačiek sú už na mieste - pred dojárňou. Čakajú na raňajky. Bača do automatickej dojárne pre 50 zvierat najprv naženie mliečne stádo. Tvorí ho 40 kôz a 250 oviec.

Prvé sa doja kozy. O 4.00 už s plnými vemenami a hlavami v žľabe s krmivom čakajú na ranné dojenie.  Rádio Regina s ľudovkami vyhráva naplno, štekajú  ovčiarske psy, hučia pumpy, potrubia a stroje. Kozy podoja na dve várky.

Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.
Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Dvaja dojiči šikovne vymieňajú plastové prísavky s gumovými límcami na vemenách. Z nich vedú hadičky s napumpovaným mliekom do potrubia a zbernej nádoby vo vedľajšej miestnosti mliekárne. Kozy sú hotové do hodiny. Dvaja capkovia hliadkujú pred dojárňou, potom odvedú kozy späť do maštale.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či moderný ovčín smrdí alebo nie
  • Ktoré zviera vedie ovce na pašu (pes to nie je)
  • Koľko dá mlieka na jedno dojenie ovca a koľko koza
  • Aké zvieratá ešte na farme chovajú
  • Ako funguje deň na lúkach a kedy sa končí
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87217 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 100 % zľava na lístok na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat , 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy alebo 20 % zľava na nákup v The Streets
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia