Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 2. 12. 2020 meniny má Bibiána

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zaujímavosti - Slovensko
2
Mario Hudák
9. august 2020, 10:17
Čas čítania: 5:27
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Vyskúšali sme si každodennosť na ovčej farme. Prečo je dnes ťažké zohnať mladých do chovu zvierat?

Za štavnatým steakom, hrudkou kozieho syra alebo ovčej bryndze je každodenná drina ľudí na farmách, salašoch a chovoch. Pozreli sme sa ako funguje úspešná ekofarma na severovýchode Slovenska so stovkami zvierat.

Mario Hudák
9. august 2020, 10:17
Čas čítania: 5:27
Vyskúšali sme si každodennosť na ovčej farme. Prečo je dnes ťažké zohnať mladých do chovu zvierat?
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
2
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Ekologicky. Podnikajú v uzavretom cykle. Farma, ovce, kozy, kravy aj býky. 

 

Bitúnok, mlieko, mäso, mliečne a mäsové produkty. Z farmy priamo do kuchyne a obchodu. Z kuchyne a predajne do reštaurácie a ľuďom.

 

Historickú železničnú stanicu v Kapušanoch pri Prešove z konca 19. storočia prerobili na Steak House. Vedľa je samoobslužná reštaurácia s konzumáciou jedál bez obmedzenia.

 

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.
Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Jednoduché, funkčné, ekologické. Srdcom všetkého je farma , kde sa z ovčieho a kozieho mlieka vyrábajú bioprodukty. Ovčí syr, bryndza, žinčica.

 

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.

 

Stáda kôz a oviec plemena Cigaja (mlieko) a Suffolk (mäso) sa pasú priamo na najvyššom vrchu tohto regiónu Haľagoši (642 m.n.m). 

 

 

6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou.
6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ekofarma v divočine

Okrem kvalitnej paše si z neho ovce, kozy (a samozrejme turisti) môžu za jasného počasia vychutnať unikátny panoramatický výhľad na Slanské vrchy, výbežky Beskydského predhoria, ale aj Ondavskú a Laboreckú vrchovinu.

 

Z Haľagoša vidieť aj pohoria Vihorlat,  Busov, Čergov, Bachureň, Levočské vrchy, skupinu Stráží, Branisko, Čiernu horu a Šarišskú vrchovinu.  A za úplne ideálnej viditeľnosti aj zasnežené vrcholky Tatier.

 

Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov.
Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Ak si turista a ešte k tomu aj gurmán a budeš sa niekedy motať okolo Prešova, nezabudni sa na tento vrch pozrieť.

 

Čerstvé výrobky z ekofarmy si potom môžeš vychutnať v reštaurácii a Steak House Farmer Area v Kapušanoch pri Prešove. Dokonca sa tam dá za dobrú cenu aj ubytovať a zrelaxovať vo wellness. 

 

Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč.
Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje ekofarma v obci Proč na severovýchode Slovenska
  • Aký je denný režim zvierat a ich ošetrovateľov na farme
  • Ako sa doja a kde sa pasú ovce a kozy na produkciu mlieka a mäsa
  • Prečo je ťažké zohnať človeka k zvieratám na farmu
  • Koľko mlieka nadojí ovca a koľko koza
  • Čo trápi chovateľov oviec a kôz na Slovensku
  • Prečo je chov oviec a kôz v kríze aj keď má dvojnásobný potenciál

 

"Farma vznikla z bývalého družstva obce Pušovce. Mali tu tri veľké ovčíny -  v tomto kraji sa nazývali polomy.  Bol tu aj  starý salaš. Na jeho mieste je teraz postavená dojáreň," hovorí zootechnička Bohumila Cmar Majeríková, ktorá celú farmu manažuje. S ňou, jej kolegami, stovkami oviec a kôz, desiatkami psov a mačiek strávim na tejto farme celý deň. 

 

 

"Máme tu mliečne aj mäsové plemená oviec. Tie na mlieko sa ráno podoja, okolo pol siedmej sa už vyháňajú na pašu. Mäsové stádo chodí hore na vrch Haľagoš. Mliečne stádo oviec spolu s kozami sa pasie smerom na obec Kuková," vysvetľuje zootechnička.

 

 

"Hlavným chovom sú ovce. Kozy sme pôvodne kúpili kvôli vypásaniu náletov, krovín a na udržiavanie pasienkov. Postupne sme ich začali dojiť, dnes už vyrábame syry, bryndzu a iné produkty aj z kozieho mlieka," vysvetľuje. 

 

"Tu blízko v Podhoranoch ešte chováme asi stovku býkov, máme tam vlastný bitúnok. Všetko ide do reštaurácie a Steak Housu komplexu Farmer Area v Kapušanoch pri Prešove."

 

Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.
Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

"Dohromady tu pracuje 13 ľudí. Farma by mohla produkovať ešte raz toľko, aj tak by sa všetko predalo a zjedlo. Máme ale veľký problém s ľuďmi. Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte." 

 

"Zvieratá máme celoročne vonku s prístupom do maštale. Sme stopercentný ekologický chov. Na noc ich ale vždy zatvárame, minulý rok nám ukradli 16 jalovíc," dodáva zootechnička.    

 

 

KRÍZA CHOVU OVIEC A KÔZ NA SLOVENSKU:
  • Počet chovaných oviec na Slovensku klesol za posledných  20 rokov o  polovicu, zo  600-tisíc na 320-tisíc.
  • Počet chovaných kôz na Slovensku klesol za posledných 15 rokov o polovicu, zo 40-tisíc na 18-tisíc.
  • Kapacita slovenských pasienkov je pritom dvojnásobná.
  • Najväčšími problémami dnešných chovateľov oviec a kôz je odbyt jahniat a ovčej vlny, nedostatočná štátna podpora chovu, zložitá legislatíva pre farmárske bitúnky a nedostatok pracovnej sily - chovateľov ovčiarov a koziarov.

 

Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu.
Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Od úsvitu do súmraku

Deň na farme sa začína vlastne ešte v noci. O pol štvrtej sa zobúdza bača (juhás, pastier, alebo dnes oficiálne ošetrovateľ) a dojička plus pracovníčka výroby v jednej osobe. Bývajú priamo tu na farme.

 

Niekoľko ovčiarskych psov a desiatky mačiek sú už na mieste - pred dojárňou. Čakajú na raňajky. Bača do automatickej dojárne pre 50 zvierat najprv naženie mliečne stádo. Tvorí ho 40 kôz a 250 oviec.

 

Prvé sa doja kozy. O 4.00 už s plnými vemenami a hlavami v žľabe s krmivom čakajú na ranné dojenie.  Rádio Regina s ľudovkami vyhráva naplno, štekajú  ovčiarske psy, hučia pumpy, potrubia a stroje. Kozy podoja na dve várky.

 

Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.
Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Dvaja dojiči šikovne vymieňajú plastové prísavky s gumovými límcami na vemenách. Z nich vedú hadičky s napumpovaným mliekom do potrubia a zbernej nádoby vo vedľajšej miestnosti mliekárne. Kozy sú hotové do hodiny. Dvaja capkovia hliadkujú pred dojárňou, potom odvedú kozy späť do maštale.

 

Článok môžeš dočítať len s aktívnym REFRESHER+
Kedykoľvek ho jednoducho zrušíš
Už od 1.99 € mesačne
VIAC O PREDPLATNOM

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či moderný ovčín smrdí alebo nie
  • Ktoré zviera vedie ovce na pašu (pes to nie je)
  • Koľko dá mlieka na jedno dojenie ovca a koľko koza
  • Aké zvieratá ešte na farme chovajú
  • Ako funguje deň na lúkach a kedy sa končí

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: REFRESHER/Mario Hudák Tagy: Farma, kozy, ovce, chov, salaš, poľnohospod, ovčia farma, pastier, dojička, zviaratá
Ohodnoť článok
3
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.