Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Piatok 25. 9. 2020 meniny má Vladislav, Vladislava

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zaujímavosti - Slovensko
2
Mario Hudák
9. august 2020, 10:17
Čas čítania: 5:27
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Vyskúšali sme si každodennosť na ovčej farme. Prečo je dnes ťažké zohnať mladých do chovu zvierat?

Za štavnatým steakom, hrudkou kozieho syra alebo ovčej bryndze je každodenná drina ľudí na farmách, salašoch a chovoch. Pozreli sme sa ako funguje úspešná ekofarma na severovýchode Slovenska so stovkami zvierat.

Mario Hudák
9. august 2020, 10:17
Čas čítania: 5:27
Vyskúšali sme si každodennosť na ovčej farme. Prečo je dnes ťažké zohnať mladých do chovu zvierat?
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
2
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Ekologicky. Podnikajú v uzavretom cykle. Farma, ovce, kozy, kravy aj býky. 

 

Bitúnok, mlieko, mäso, mliečne a mäsové produkty. Z farmy priamo do kuchyne a obchodu. Z kuchyne a predajne do reštaurácie a ľuďom.

 

Historickú železničnú stanicu v Kapušanoch pri Prešove z konca 19. storočia prerobili na Steak House. Vedľa je samoobslužná reštaurácia s konzumáciou jedál bez obmedzenia.

 

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.
Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Jednoduché, funkčné, ekologické. Srdcom všetkého je farma , kde sa z ovčieho a kozieho mlieka vyrábajú bioprodukty. Ovčí syr, bryndza, žinčica.

 

Ekofarma funguje vďaka bohatstvu prírodných pasienkov na južných svahoch Ondavskej vrchoviny v okolí obce Proč.

 

Stáda kôz a oviec plemena Cigaja (mlieko) a Suffolk (mäso) sa pasú priamo na najvyššom vrchu tohto regiónu Haľagoši (642 m.n.m). 

 

 

6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou.
6:30. Stádo oviec plemena Cigaja a kôz sa vyháňa na pašu. V pozadí obec Proč a Slánske vrchy zahalené rannou hmlou. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ekofarma v divočine

Okrem kvalitnej paše si z neho ovce, kozy (a samozrejme turisti) môžu za jasného počasia vychutnať unikátny panoramatický výhľad na Slanské vrchy, výbežky Beskydského predhoria, ale aj Ondavskú a Laboreckú vrchovinu.

 

Z Haľagoša vidieť aj pohoria Vihorlat,  Busov, Čergov, Bachureň, Levočské vrchy, skupinu Stráží, Branisko, Čiernu horu a Šarišskú vrchovinu.  A za úplne ideálnej viditeľnosti aj zasnežené vrcholky Tatier.

 

Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov.
Na ekofarme chovajú 967 oviec, 184 kôz, 170 kráv a 100 býkov. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Ak si turista a ešte k tomu aj gurmán a budeš sa niekedy motať okolo Prešova, nezabudni sa na tento vrch pozrieť.

 

Čerstvé výrobky z ekofarmy si potom môžeš vychutnať v reštaurácii a Steak House Farmer Area v Kapušanoch pri Prešove. Dokonca sa tam dá za dobrú cenu aj ubytovať a zrelaxovať vo wellness. 

 

Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč.
Ekologický chov oviec na ovčej farme nad obcou Proč. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje ekofarma v obci Proč na severovýchode Slovenska
  • Aký je denný režim zvierat a ich ošetrovateľov na farme
  • Ako sa doja a kde sa pasú ovce a kozy na produkciu mlieka a mäsa
  • Prečo je ťažké zohnať človeka k zvieratám na farmu
  • Koľko mlieka nadojí ovca a koľko koza
  • Čo trápi chovateľov oviec a kôz na Slovensku
  • Prečo je chov oviec a kôz v kríze aj keď má dvojnásobný potenciál

 

"Farma vznikla z bývalého družstva obce Pušovce. Mali tu tri veľké ovčíny -  v tomto kraji sa nazývali polomy.  Bol tu aj  starý salaš. Na jeho mieste je teraz postavená dojáreň," hovorí zootechnička Bohumila Cmar Majeríková, ktorá celú farmu manažuje. S ňou, jej kolegami, stovkami oviec a kôz, desiatkami psov a mačiek strávim na tejto farme celý deň. 

 

 

"Máme tu mliečne aj mäsové plemená oviec. Tie na mlieko sa ráno podoja, okolo pol siedmej sa už vyháňajú na pašu. Mäsové stádo chodí hore na vrch Haľagoš. Mliečne stádo oviec spolu s kozami sa pasie smerom na obec Kuková," vysvetľuje zootechnička.

 

 

"Hlavným chovom sú ovce. Kozy sme pôvodne kúpili kvôli vypásaniu náletov, krovín a na udržiavanie pasienkov. Postupne sme ich začali dojiť, dnes už vyrábame syry, bryndzu a iné produkty aj z kozieho mlieka," vysvetľuje. 

 

"Tu blízko v Podhoranoch ešte chováme asi stovku býkov, máme tam vlastný bitúnok. Všetko ide do reštaurácie a Steak Housu komplexu Farmer Area v Kapušanoch pri Prešove."

 

Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.
Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte.Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

"Dohromady tu pracuje 13 ľudí. Farma by mohla produkovať ešte raz toľko, aj tak by sa všetko predalo a zjedlo. Máme ale veľký problém s ľuďmi. Dnes vám okolo zvierat nevie a nechce robiť takmer nikto. Aj keď mu dobre zaplatíte." 

 

"Zvieratá máme celoročne vonku s prístupom do maštale. Sme stopercentný ekologický chov. Na noc ich ale vždy zatvárame, minulý rok nám ukradli 16 jalovíc," dodáva zootechnička.    

 

 

KRÍZA CHOVU OVIEC A KÔZ NA SLOVENSKU:
  • Počet chovaných oviec na Slovensku klesol za posledných  20 rokov o  polovicu, zo  600-tisíc na 320-tisíc.
  • Počet chovaných kôz na Slovensku klesol za posledných 15 rokov o polovicu, zo 40-tisíc na 18-tisíc.
  • Kapacita slovenských pasienkov je pritom dvojnásobná.
  • Najväčšími problémami dnešných chovateľov oviec a kôz je odbyt jahniat a ovčej vlny, nedostatočná štátna podpora chovu, zložitá legislatíva pre farmárske bitúnky a nedostatok pracovnej sily - chovateľov ovčiarov a koziarov.

 

Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu.
Stádo oviec na ekofarme v Proči práve vychádza z maštale a pridáva sa k ovciam na pašu. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Od úsvitu do súmraku

Deň na farme sa začína vlastne ešte v noci. O pol štvrtej sa zobúdza bača (juhás, pastier, alebo dnes oficiálne ošetrovateľ) a dojička plus pracovníčka výroby v jednej osobe. Bývajú priamo tu na farme.

 

Niekoľko ovčiarskych psov a desiatky mačiek sú už na mieste - pred dojárňou. Čakajú na raňajky. Bača do automatickej dojárne pre 50 zvierat najprv naženie mliečne stádo. Tvorí ho 40 kôz a 250 oviec.

 

Prvé sa doja kozy. O 4.00 už s plnými vemenami a hlavami v žľabe s krmivom čakajú na ranné dojenie.  Rádio Regina s ľudovkami vyhráva naplno, štekajú  ovčiarske psy, hučia pumpy, potrubia a stroje. Kozy podoja na dve várky.

 

Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.
Dojáreň pre ovce je pripravená. Po kozách prichádzajú ovce.Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

 

Dvaja dojiči šikovne vymieňajú plastové prísavky s gumovými límcami na vemenách. Z nich vedú hadičky s napumpovaným mliekom do potrubia a zbernej nádoby vo vedľajšej miestnosti mliekárne. Kozy sú hotové do hodiny. Dvaja capkovia hliadkujú pred dojárňou, potom odvedú kozy späť do maštale.

 

Článok môžeš dočítať len s aktívnym REFRESHER+
VYSKÚŠAŤ BEZPLATNE
Kedykoľvek ho jednoducho zrušíš
Upozorníme ťa 2 dni pred prvou platbou
Prvý týždeň 0 €, potom 3.99 € mesačne

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či moderný ovčín smrdí alebo nie
  • Ktoré zviera vedie ovce na pašu (pes to nie je)
  • Koľko dá mlieka na jedno dojenie ovca a koľko koza
  • Aké zvieratá ešte na farme chovajú
  • Ako funguje deň na lúkach a kedy sa končí

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: REFRESHER/Mario Hudák Tagy: Farma, kozy, ovce, chov, salaš, poľnohospod, ovčia farma, pastier, dojička, zviaratá
Ohodnoť článok
3
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.