Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2020, 18:10
Čas čítania 1:00
Matej Krajčovič

Bratislava chce vybudovať vlastný Chodník korunami stromov

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Ideálna podoba je jasná, nie je však rozhodnuté, koľko zo štúdie sa nakoniec aj zrealizuje.

Bratislavská Petržalka by mohla už čoskoro získať atrakciu, akú poznáš skôr z lesov a hôr vo východnejších častiach Slovenska. 

Mesto bude podľa portálu Bratislavskenoviny.sk revitalizovať takmer celý breh Dunaja na území najväčšej mestskej časti.

Ide o úsek dlhý vyše 20 kilometrov od Pečnianskeho lesa až po galériu Danubiana, ktorý by mohol dostať názov Bratislavský mestský park. Príde tu k obnoveniu brehov, pribudnú lavičky a iné odpočinkové lokality, vrátane štrkových pláží. 

Bratislava má víziu, ako bude vyzerať breh Dunaja na petržalskej strane. Pribudnúť má aj chodník korunami stromov
Zdroj: Iniciatíva Bratislavský dunajský park
 

Korčuliari a cyklisti na hrádzi, ktorá ide od rakúskych hraníc až po Gabčíkovo, pochopiteľne, zostanú. Pribudne dokonca 70 km nových chodníkov, pričom pre cyklistov bude určených 28 km.

Možno sa teda dočkáme aj oddelenia rekreantov na bicykloch od bežcov a ostatných.  

Nová štvrť Lido tesne za Starým mostom má už dlhšie známu podobu, najväčšou novinkou pozdĺž Dunaja by tak mohla byť sieť peších chodníkov cez Starohájske rameno. 

V hre je aj tzv. Skywalk, teda chodník v korunách stromov, aký poznáme aj z niektorých turistických lokalít na východe Slovenska. 

Časti, ktoré sa zmenia v rámci Bratislavského dunajského parku: Jelení háj, Pečna, Sad Janka Kráľa, Lido, Soví Les, Cvičisko, Hrabiny, Starý háj, Draždiak, Chorvátske rameno, Jarovecké rameno a Zemník, Slnečnice, Dunajské ostrovy, Dunajské luhy, Rusovský park, Mokraď

Zmeny boli zatiaľ odprezentované vo forme úvodnej štúdie, ktorú si môžeš pozrieť tu. Autormi sú architekti, environmetalisti a profesor biológie, keďže územie pozdĺž Dunaja je chránenou oblasťou. 

Odporúčané
Bratislavskí vodiči museli trpezlivo čakať, kým cez cestu prechádzala labutia rodinka. Roztomilá situácia si vyslúžila už desaťtisíce zhliadnutí Bratislavskí vodiči museli trpezlivo čakať, kým cez cestu prechádzala labutia rodinka. Roztomilá situácia si vyslúžila už desaťtisíce zhliadnutí 8. júna 2017, 18:46

Projekt tak môžeš vnímať ako plán, ktorým by sa Bratislava mala v najbližších rokoch uberať. Nie je však jasné, kedy naberie konečnú podobu, či sa podarí zrealizovať vo všetkých bodoch a hlavne, či na zmeny bude dostatok peňazí v rozpočte mesta. 

Domov
Zdieľať
Diskusia