Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2020, 14:55
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Slovenskí policajti opäť zastavujú na hraniciach: Overujú, či ľudia dodržiavajú opatrenia

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Námatkové kontroly budú prebiehať v piatok a v sobotu.

Policajti budú námatkovo zastavovať autá o dnešného dňa, teda od piatku 10. júla až do 15:00 do soboty 11. júla do 15:00 na všetkých hraničných priechodoch. „Cieľom akcie je zabezpečiť monitorovanie plnenia povinností osôb vyplývajúcich z aktuálneho opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, informovanie cestujúcich o povinnostiach pri návrate z krajín, ktoré nie sú uvedené v prílohe opatrenia ÚVZ ako bezpečné,“ uvádza Ministerstvo vnútra na Facebooku

Kontrolujú, či dodržiavame opatrenia, ale môže to ovplyvniť aj avizované zmeny od budúceho týždňa

Po včerajšom prírastku 53 nových prípadov nákazy koronavírusom sa premiér Matovič na tlačovke vyjadril, že osobná zodpovednosť zjavne nestačí. Naznačil, že v prípade potreby by sa mohli aktuálne platné obmedzenia v súvislosti s pandémiou ešte sprísniť. Námatkové kontroly na hraniciach majú práve za cieľ zistiť, aký je pohyb ľudí a aj výsledky tohto víkendu môžu ovplyvniť naše fungovanie v novom týždni.

Odporúčané
Matovič: 53 nových prípadov je príliš veľa, skončila sa osobná zodpovednosť. Čaká nás nová vlna obmedzení aj karanténa? Matovič: 53 nových prípadov je príliš veľa, skončila sa osobná zodpovednosť. Čaká nás nová vlna obmedzení aj karanténa? 9. júla 2020, 9:09

Policajti v prvom rade kontrolujú, či dodržiavame nariadenia ÚVZOkrem toho však chcú aj „zistiť aktuálny pohyb osôb a motorových vozidiel najmä na vnútorných hraniciach, aby prípadné prijaté ďalšie opatrenia v boji proti šíreniu ochorenia Covid-19 boli správne a cielene nastavené.“

Ministerstvo zároveň pripomína, že na zozname menej rizikových krajín sú v súčasnosti: Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko.

Ak si navštívil alebo plánuješ navštíviť krajinu, ktorá na zozname nie je, po návrate na Slovensko sa musíš prihlásiť sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ostať v domácej izolácii a podrobiť sa testu na koronavírus.

Za včerajší deň z viac ako dvetisíc testov potvrdili koronavírus u 19 ľudí. Trinásť pacientov je aktuálne hospitalizovaných, nikto ďalší na COVID-19 na Slovensku nezomrel.

Domov
Zdieľať
Diskusia