Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 15:30
Čas čítania 1:34
Viktor Kniš

Nové zistenia: Fun Rádio Borisa Kollára vysielalo reklamu na vysokú školu v Skalici v čase, keď písal diplomovku

NEWS BORIS KOLLÁR
Uložiť Uložené

Nadácia Zastavme korupciu prichádza s novými zisteniami, ktoré nechcú vysvetliť zástupcovia školy ani rádia.

Nadácia Zastavme korupicu informuje o zisteniach, ktoré sa týkajú kauzy diplomovky Borisa Kollára. Podľa nadácie v čase, keď súčasný šéf parlamentu obhajoval sporný titul (ale aj počas jeho štúdia) vysielalo jeho Fun rádio v éteri náborovú reklamu na vysokú školu v Skalici, odkiaľ Kollárov titul Mgr. pochádza.

Stredoeurópska vysoká škola v Skalici nebola ochotná Nadácii Zastavme korupciu poskytnúť účtovné doklady, ktoré by dokázali, či a koľko škola za komerčný priestor v jednom z najpočúvanejších rádií na Slovensku zaplatila.

Nadácia pôvodne dala zástupcom školy na doručenie dokladov jeden deň, následne až škoro týždeň, pretože sa bránili, že musia kontaktovať externého účtovníka. Nakoniec sa napriek urgencii neozvali a potrebné doklady nedoložili. 

Ani Fun rádio nebolo ochotné spolupracovať, finančné transakcie považuje za dôverné: „Dôveru našich klientov si vážime a bez vzájomnej dohody podmienky našich zmlúv nezverejňujeme,“ dodalo pre NZK.

Odporúčané
Mal kontakty s mafiánmi, v rozhlasovej šou Fun rádia o sexe vystupoval ako odborný asistent Chlipnička. Kto je Boris Kollár? Mal kontakty s mafiánmi, v rozhlasovej šou Fun rádia o sexe vystupoval ako odborný asistent Chlipnička. Kto je Boris Kollár? 24. júna 2020, 14:16

V účtovných závierkach síce súkromná vysoká škola v Skalici uvádza, aká časť išla na mediálne kampane v nákladoch na reprezentáciu, tie však zahŕňajú aj ďalšie položky. NZK poukazuje napríklad na rok 2016, kedy škola minula necelých 25-tisíc eur.

„Okrem Fun Radia šli peniaze aj na propagáciu v regionálnych médiách, na internetové vysielanie, inzerciu v SME, MY, UjSzó, brožúry, letáky, plagáty, noviny, časopisy, propagačné materiály, perá, USB kľúče, bloky, nálepky a odznaky,“ píše nadácia pre denník SME a dodáva, že je preto ťažké odhadnúť, aká časť išla výhradne rádiu. Cena za priestor sa pohybuje až v desaťtisícoch, záleží však na počte spotov, dĺžke nasadenia a ich frekvencii. 

Podľa výročnej správy mala Skalická škola niektoré roky spoty vo Funku aj pol roka – od apríla do septembra, a to v rokoch 2013 až 2017. Kollár končil v roku 2015. 

Kauza diplomovka

Diplomová práca Borisa Kollára preukazuje minimálne 24-percentnú zhodu s inými prácami na základe štátneho systému na kontrolu originiality. Tento systém však porovnáva len práce medzi sebou a neberie do úvahy ostatné dostupné zdroje z internetu. Podľa strany Spolu a novinárov by v takom prípade mohla byť zhoda aj viac ako polovičná. Boris Kollár v práce nezdrojoval viacero údajne skopírovaných strán z vedeckých prác svojho školiteľa. 


Pôvodne šéf hnutia Sme Rodina vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister, nebol však ochotný sa za kauzu ospravedlniť. 

V parlamente navrhol aj svoje odvolanie, koaliční poslanci zo strán SaS a Za ľudí za odvolanie nehlasovali a naďalej žiadajú, aby Boris Kollár odišiel z postu predsedu parlamentu sám. Ten svoj odchod pomieňuje aj odchodom Sme rodina s koalície. 

Domov
Zdieľať
Diskusia