Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 14:15
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

Na Slovensku bude možné odobrať vysokoškolský titul. Rezort školstva pripravil nový zákon

POLITIKA BORIS KOLLÁR BRANISLAV GRÖHLING
Uložiť Uložené

Zákon o odoberaní titulov bude zatiaľ pripomienkovať ministerstvo spravodlivosti, Gröhling však pripomína, že jeho rezort stále čaká množstvo práce

Minister školstva Branislav Gröhling v stredu na Facebooku uviedol, že po vzore Česka nachystali zákon, ktorý umožní odoberať tituly. 

Masarykova univerzita v Brne už napríklad preverila 125-tisíc prác. Z nich vybrala 1200, ktoré mali vyššiu zhodu. Z nich 10, pri ktorých kontrolovali, či sa odoberie titul a následne takto odobrali 2 tituly.

Gröhling však upozorňuje, že vyššie percento zhody automaticky neznamená, že je práca plagiát. Zároveň neexistuje jednotné pravidlo, ktoré by povedalo, aké percento zhody je povolené a aké už nie. 

„Percento zhody sa líši podľa témy, odboru či školiteľa. Najnižšia zhoda býva pri prírodovedných odboroch, vyššia pri spoločenskovedných, najvyššia často pri práve. Niekde sa povoľuje 40 %, niekde 30 %, inde to nie je presne dané. Fakulta práva UPJŠ povoľuje 50 % zhodu pri rigoróznych prácach (v odôvodnených prípadoch môžu schváliť aj viac),“ píše Branislav Gröhling zo SaS.

Dodal, že jeho diplomovka z oblasti práva z roku 2009 má zhodu 31 %, a to aj napriek tomu, že si naštudoval x zdrojov, citoval, konzultoval ju so školiteľom, prerábal a dostával kladné posudky aj kritiku. Na konci ju obhájil pred komisiou.

Odporúčané
SaS a Za ľudí Kollára neodvolali, lebo žiadajú, aby odstúpil sám: Rozpravu v parlamente spevádzal krik, nadávky a emócie SaS a Za ľudí Kollára neodvolali, lebo žiadajú, aby odstúpil sám: Rozpravu v parlamente spevádzal krik, nadávky a emócie 7. júla 2020, 17:04

Čo ministerstvo školstva chystá? 

Zákon o odoberaní titulov bude zatiaľ pripomienkovať ministerstvo spravodlivosti. „V systéme, ktorý kontroluje práce, je aktuálne 20 miliónov textov. Plánujeme ho rozšíriť o ďalších 5 miliónov textov, ako aj zlepšiť algoritmy, ktoré identifikujú obchádzanie overovania originality,“ píše minister školstva na Facebooku. 

Gröhling ďalej uvádza, že Akreditačná agentúra pripravila štandardy pre vysoké školy, na základe ktorých budú musieť nastaviť systém tak, aby nedochádzalo k nečestnému získavaniu titulov.

„Ak to nenastane, nasledujú sankcie, ktorých výsledkom môže byť zrušenie programov na VŠ a teda aj zrušenie danej VŠ,“ upozorňuje šéf rezortu školstva a dodáva, že pripravujú aj nový zákon o vysokom školstve, ktorý bude toto všetko zohľadňovať. 

Kollárovi titul nevezmú

Spätné odoberanie titulov podľa aktuálnych zákonov možné nie je. Práve plagiát Borisa Kollára rozbehol iniciatívu nastaviť pravidlá pre záverečné práce prísnešie. 

Boris Kollár v utorok navrhol kvôli kauze diplomovky v parlamente aj svoje odvolanie. Poslanci koalície zo strán Za ľudí a SaS však nakoniec za odvolanie nehlasovali a naďalej žiadajú, aby Kollár odstúpil sám. Ten zas pohrozil, že ak by odišiel z postu predsedu parlamentu, tak by zároveň jeho strana Sme rodina opustila koalíciu. Zostalo by jej len 78 poslancov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia