Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2020, 17:04
Čas čítania 3:36
Viktor Kniš

SaS a Za ľudí Kollára neodvolali, lebo žiadajú, aby odstúpil sám: Rozpravu v parlamente spevádzal krik, nadávky a emócie

POLITIKA BORIS KOLLÁR
Uložiť Uložené

Predseda NR SR pred utorkovou schôdzou avizoval ultimátum, že ak by nezískal dôveru poslancov, odíde z koalície.

Poslanci Národnej rady neodvolali predsedu parlamentu Borisa Kollára z postu predsedu po tom, čo dal sám návrh na hlasovanie o vyslovení nedôvery voči jeho osobe v súvislosti s kauzou diplomovky.

Ešte pred schôdzou dal Boris Kollár ultimátum, že ak by mu poslanci vyslovili nedôveru, z koalície odíde s celým hnutím Sme rodina. 

Poslanci SaS a Za ľudí sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolávaní predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára. Informovali o tom predstavitelia strán na utorkovej tlačovej konferencii po začatí tajného hlasovania. Poslankyňa Jana Cigániková vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby zakročil a nastavil rovnováhu vo vlastnej vláde. 

Odporúčané
Boris Kollár naložil koaličnému partnerovi Jurajovi Šeligovi: Niečo tak odporne farizejské som v politike ešte nevidel Boris Kollár naložil koaličnému partnerovi Jurajovi Šeligovi: Niečo tak odporne farizejské som v politike ešte nevidel 7. júla 2020, 16:17

Rovnako reagovali aj členovia strany Za ľudí: „Ešte stále sa môže zachovať ako chlap a odstúpiť,“ povedala Jana Žitňanská. „My sme nestiahli chvost, ale nechceme rozbiť vládu,“ hovorí podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

Opozičný Smer-SD sa podľa slov svojho predsedu Roberta Fica nechce zapájať do „cirkusu" okolo Kollárovho odvolávania a kauzy jeho diplomovej práce. Pred hlasovaním Fico dodal, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať podľa svojho svedomia.

Ako prebiehala rozprava

Ako prvý vystúpil Richard Raši, ktorý citoval dnes koaličných politikov, ktorí ešte z opozície, keď bol predsedom NR SR, chceli odvolanie Andreja Danka. Naznačoval, že v minulosti boli zásadoví a principiálni a dnes aj napriek tomu nebudú hlasovať za odvolanie Borisa Kollára.

Raši napríklad pripomenul slová poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina), ktorý bol v tom čase opozičným poslancom. Ten v novembri 2018 povedal, že v normálnej krajine by sa Anderj Danko nestal predsedom parlamentu, a že v okolitých krajinách odstúpili z verejných funkcií už pri podozreniach z plagiátorstva, napríklad maďarský prezident či českí ministri. Andrej Danko si mal podľa Pčolinského slov z roku 2018 vstúpiť do svedomia a priznať, ako písal svoju prácu.


Richard Raši citoval aj premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), niekdajšieho opozičného poslanca, ktorý hovoril o morálke. Mal vyhlásiť, že vo vyspelej Európe odstúpili ľudia z verejných funkcií za maličkosti. SaS v januári 2019 podľa Rašiho uviedla, že predseda parlamentu by mal okamžite odstúpiť. Strana, ale aj niekdajšia poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová Andreja Danka označili za usvedčeného plagiátora, klamára a podvodníka.

Domov
Zdieľať
Diskusia