Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2020, 18:42
Čas čítania 1:31
Tina Hamarova

Putin môže vládnuť do roku 2036. V Rusku vrcholí referendum o zmenách ústavy

POLITIKA RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Po šiestich dňoch hlasovania presiahla účasť v referende 70 percent, všetky zmeny tak po strede vstupujú do platnosti..

Ústavnú reformu navrhol ešte v januári sám Vladimir Putin. Oficiálne bolo jej cieľom posilniť úlohy parlamentu pri vytváraní vlády a zaistiť sociálne istoty pre ľudí. Do návrhu zákona však v procese nenápadne pribudla aj možnosť zrušiť doterajšie prezidentské mandáty.

Znamená to, že Vladimír Putin nebude vo vykonávaní prezidentskej funkcie limitovaný 6-ročným mandátom dve obdobia po sebe, ale bude môcť kandidovať aj v rokoch 2024 a 2030. V takomto prípade (a v prípade, že nepresadí ďalšiu ústavnú zmenu), by skončil vo funkcii prezidenta ako 83-ročný. 

Putin môže vládnuť do roku 2036. V Rusku vrcholí referendum o zmenách ústavy
Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vopred zverejnené výsledky

Za balík zmien, vrátane Putinovho predĺženého mandátu, hlasovalo 76 percent voličov, proti bolo 23,6 percenta hlasujúcich a 0,4 percenta odovzdali neplatné hlasy. Už v pondelok to podľa The Independent oznámila štátna sociologická služba VCIOM. Hlasovanie sa pritom končí až v stredu.

Domov
Zdieľať
Diskusia