Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2020, 11:30
Čas čítania 5:43
Tina Hamarova

Je donáška jedla v čase koronavírusu bezpečná? Zisťovali sme ako fungujú reštaurácie a služby

Je donáška jedla v čase koronavírusu bezpečná? Zisťovali sme ako fungujú reštaurácie a služby
Zdroj: TASR/Claudio Furlan/LaPresse via AP
ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ako reštaurácie, donáškové služby, ale aj kontrola zo strany štátu zvládajú v týchto dňoch zabezpečovať, aby sme domov dostali chutné, ale najmä zdravé jedlo.

Podniky na Slovensku už takmer mesiac zívajú prázdnotou. Odkedy sa u nás rozšírila pandémia koronavírusu, nemôžeme sa povaľovať po kaviarňach ani chodiť počas prvých teplých večerov von na pivko či dobrú večeru. Reštaurácie, bary, krčmy či kaviarne sú stále pre verejnosť zatvorené. Donáška je jediná nádej pre tých, čo za 30 dní v sebe stále nenašli skrytý kuchársky talent. 

Ako si ale môžeme byť istí, že jedlo, ktoré nám príde z opačného konca mesta, nechytilo cestou koronavírus a je bezpečné? Presne na to sme sa spýtali samotných prevádzok, donáškových služieb aj hygienikov.

 

Mám sa báť, že sa nakazím z donáškového jedla?
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Už sme si zvykli

V Nedeľu 15. marca slovenská vláda vyhlásila núdzový stav pre oblasť zdravotníctva. Okrem iného sa v nariadení vlády hovorilo aj o tom, že všetky obchody okrem potravín, drogérií a lekární budú minimálne na dva týždne zatvorené. Reštaurácie dostali miernu výnimku a jedlo mohli aj naďalej vydávať „so sebou“ alebo roznášať. 

Teraz už vieme, že dva týždne trvajúce obmedzenia boli len naivná predstava. Je takmer polovica apríla a opatrenia na boj s koronavírusom sa počas Veľkonočných sviatkov ešte sprísnili. Reštaurácie a bistrá si však na nový spôsob fungovania zvykli.

Museli sme výrazne zmeniť našu stratégiu na najbližšie obdobie - predtým sme fungovali najmä ako "dine-in", teraz sa zameriavame už len na donášku. Nedávno sme spustili projekt Regal pomoci, v rámci ktorého sme sa spojili s inými bistrami a ponúkame vlastnú donášku - vďaka objednávkam od bežných ľudí môžeme poskytnúť zdravotníkom v prvej línii jedlo zadarmo,“ hovorí projektový manažér spoločnosti Regal Burger Lukáš Paholík. „Jednoducho sme sa prispôsobili situácii.“

Odporúčané
Prázdne reštaurácie a posilňovne, taxikári bez zákazníkov, bezkontaktné doručovanie objednávok. Ako koronavírus uspal bežný život Prázdne reštaurácie a posilňovne, taxikári bez zákazníkov, bezkontaktné doručovanie objednávok. Ako koronavírus uspal bežný život 13. marca 2020, 7:56

Prísna hygiena

Prispôsobiť sa je jedna vec, ale zabezpečiť, aby jedlo, ktoré prejde niekoľkými rukami, bolo pre zákazníkov bezpečné je vec druhá. V čase, keď sa bojíme čo i len pozrieť na suseda, je strach o to, či je dovezený tovar bezpečný, úplne na mieste.

Ochorenie Covid-19 sa medzi ľuďmi prenáša malými kvapkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Prenos sa však potvrdil už aj od ľudí, ktorí nemali žiadne príznaky. Všetky prevádzky preto musia spĺňať podľa hygienikov prísne protiepidemické opatrenia a hygienické požiadavky. Podľa Jozefíny Kaššovej z komunikačného oddelenia Úradu verejného zdravotníctva SR sú to tieto:

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83313 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa dokáže sa koronavírus prenášať potravinami
  • Ako reštaurácie zabezpečujú, aby ich kuchári nemohli infikovať jedlo, ktoré si objednáš
  • Čo všetko musia kuriéri urobiť, aby ti doručili jedlo bezpečne
  • Na akých povrchoch a ako dlho sa drží koronavírus
Domov
Zdieľať
Diskusia