Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2013, 22:53
Čas čítania 0:00
Gabor Boros

Kim Dotcom spustil Mega, inovatívne online úložisko dát

TECH
Uložiť Uložené

Mega zmení celé fungovanie internetu a filmových štúdií. Možno.

Kim Dotcom spustil Mega, inovatívne online úložisko dát


Kim Dotcom, internetový hrdina, bojovník a multimilionár spúšťa presne 365 dní po zásahu proti jeho osobe a aj jeho webe Megaupload, novú službu MEGA. Je to cloudová služba, ktorá umožňuje ukladanie vašich dát online. Základný balíček vám umožnuje uložiť si až 50GB dát, zdarma. Platená verzia Vám čoskoro poskytne za 10€ priestor 500GB, až 4TB dostanete za 30€.

Kim Dotcom spustil Mega, inovatívne online úložisko dát

Na rozdiel od predchádzajúcich a doteraz existujúcich úložiskových služieb je Mega založená na fenomenálnom nápade, že prístup ku nahratým súborom má jedine užívateľ, ktorý súbor nahral a osoba, ktorej poskytne potrebný "klúč" ku danému súboru. Súbory sú kryptované, pre technicky menej zdatných užívateľov - takpovediac zaheslované. To ho zbavuje v podstate zodpovednosti a nedáva možnosť právnym obvineniam, keďže Kim Dotcom a jeho ľudia nemajú prístup ku súborom, teda v podstate nedokážu identifikovať, či sa jedná o tvoje nepodarené poznámky z prednášok alebo najčerstvejšiu HD verziu Djanga. Takto vzniká veľká konkurencia podobným, už fungujúcim službám ako je Dropbox, Google Drive, keď upload a zdieľanie potencionálne nelegálne označitelných súborov sa stáva na prvý pohľad menej nebezpečné, keďže sa nedajú identifikovať.

Kim Dotcom spustil Mega, inovatívne online úložisko dát

Služba je dostupná na adrese mega.co.nz a podľa vyjadrení Dotcoma zaznamenáva tisícky registrácií za minútu, takže je vysoko pravdepodobné, že služba bude naozaj populárna. Ak sa pýtate prečo má takú adresu, je to z toho dôvodu, že adresy .com majú "pod palcom" Illumináti orgány v Spojených štátoch a ku zadržaniu, respektíve zrušeniu dómeny s koncovkou .com by mohlo dojsť pravdepodobne rýchlo a jednoducho. Táto novinka na poli internetu mala byť dostupná pôvodne na adrese me.ga (cool, huh?), čo je dómena prvej triedy Afrického štátu Gabon. Samozrejme zasiahli znova páni z protipirátskych organizácií v US v kooperacii s filmovými štúdiami, čo ledva zarábajú na chleba a napokon tejto žiadosti Gabon nevyhovel. Zostáva tak relatívne neatraktívna novozelándská dómena s koncovkou .co.nz. Aféra okolo Megauploadu, Kim Dotcomov charakter a postava a v neposlednom rade internetový buzz poslúžia ako tá najlepšia reklama.

Kim Dotcom 

Kim Dotcom spustil Mega, inovatívne online úložisko dát

Dozvedáš sa o nej medzi prvými, tak bež, registruj sa a hor sa uploadovať, sťahovať a zdieľať náš obľubený, plne legálny obsah.

Ak by ste si chceli prečítať viac o službe mega, sleduj tento odkaz (angličtina potrebná). Ak sa pýtate, kto je Kim Dotcom, zistite si, je to naozaj zaujímavé čítanie. Príbehy vám spravia obraz o fungovaní justície v US a nedostatočného prepracovania "kybernetických" zákonov.

Kim Dotcom a jeho názory na Mega, Internet, Hollywood a autorské práva.

PS: Web mega.co.nz v dobe publikovania tohto článku nefunguje, pravdepodobne z návalu a hromadnej medializácie.

Zdroj: dsl.sk, forbes.com, mega.co.nz

Domov
Zdieľať
Diskusia