Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2020, 8:02
Čas čítania 13:08
Daniel Mikolášik Tímea Krauszová

Záznam: Personál nemocnice v Trenčíne je v karanténe, ich pacienti boli nakazení. Na Slovensku má koronavírus už 72 ľudí

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom na jednom mieste.

• Na Slovensku je od dnes núdzový stav, na 14 dní sú  zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem potravín, drogérie, lekární, trafík. Presný rozsah opatrení si prečítaš v tomto článku.

• Zakázané je aj ísť do reštaurácií a iných stravovacích zariadení, tie budú musieť obedy vydávať alebo donášať domov.

• Aktuálne evidujeme 72 prípadov nákazy. Ďalšie dva a neskôr 11 prípady potvrdil dnes premiér Peter Pellegrini. Počet negatívnych výsledkov testov je 1523.

• Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

• Päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sú v karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom.

• Článok NAŽIVO môžeme robiť kvalitne a aktívne vďaka podpore predplatiteľov. Môžeš sa pridať medzi nich, kúp si predplatné Refresher.

Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:25 – Známy britský herec Idris Elba má koronavírus. „Dnes ráno som mal pozitívny test na koronavírus. Cítim sa dobre, zatiaľ nemám žiadne príznaky, no odkedy som nadobudol podozrenie, že som bol vystavený vírusu, som v izolácii. Ľudia, zostaňte doma a buďte pragmatickí. Budem vás informovať ako sa mi darí, žiadnu paniku,“ napísal na Twitter.

20:13 – Situácia v Taliansku sa nezlepšuje. Koronavírus trápi celú krajinu, momentálne sa ním nakazilo už 27 980 ľudí (nárast o 3 233) a chorobe z Číny podľahlo viac ako 2 158 ľudí (nárast o 349). Od poslednej „aktualizácie čísel“ neprešlo ani 24 hodín. 

19:49 – Polícia SR upozorňuje, že od polnoci budú zatvorené maďarské hranice pre Slovákov a všetkých cudzincov. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. V pondelok večer bolo podľa polície zo spoločného kontaktného pracoviska Čunovo - Rajka oznámené, že Maďarsko od utorka uzatvára štátne hranice so SR. “Do Maďarska budú pustení len ich štátni príslušníci,“ upozorňuje polícia.

19:32 – Iniciatíva Kto pomôže Slovensku, ktorá chce pomôcť zvládnuť pandémiu nového koronavírusu, vyzbierala viac ako 220 000 eur. Doteraz má 125 požiadaviek od zdravotníckych zariadení, nemocníc, záchraniek či domovov sociálnych služieb a rôznych organizácií, ktoré pracujú so seniormi a sociálne odkázanými. (tasr)

19:12 – V Trnave bude MHD premávať úplne zadarmo. Mesto tým chce znížiť riziko zvýšeného kontaktu s vodičmi a umožniť nástup a výstup iba strednými a zadnými dverami. Oznámil to primátor Peter Bročka prostredníctvom Facebooku.

18:43 – Najviac prenáša koronavírus ten, u koho sa ešte neobjavili žiadne príznaky. Zistila to nová štúdia nemeckých vedcov, publikovaná na serveri medrxiv.org, ktorá sa zaoberá otázkou, či sa vírus môže medzi ľuďmi šíriť ešte skôr, ako sa začnú prejavovať príznaky.

18:04 – V Česku sú prví traja ľudia, ktorí sa vyliečili z koronavírusu. Všetci traja pacienti boli hospitalizovaní v nemocnici v Ústí nad Labem. Informovala o tom Česká televízia prostredníctvom Twitteru.

17:45 – Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu (18. 3.). Uviedol to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní ústredného krízového štábu.


Informoval tiež, že po rokovaní krízového štábu boli modifikované opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby. „Takisto budú môcť fungovať taxislužby, no nie na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru, donáškovú službu,“ osvetlil Pellegrini. 

17:26 – Aktuálne prebieha tlačová konferencia v nadväznosti na dnešné zasadnutie ústredného krízového štábu. Najprv vystúpil šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, teraz hovorí premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková.

Premiér vo svojej reči uviedol, že ministerstvo vnútra a zahraničných vecí sa dohodli s Tureckou vládou na dodávke s bezpečnostnými nástrojmi a doplnkami, na ktorú čakajú mnohé štáty. Slovensko bude vraj jediná krajina, ktorá dostane výnimku. Preto je možné, že státisíce respirátorov, ochranných odevov, obuvi, okuliarov a ďalších doplnkov môžeme dostať už aj zajtra.

Pellegrini ďalej apeloval na všetky kamenné gastro prevádzky, reštaurácie a pohostinstvá, ktoré majú počas núdzového stavu zakázané obsluhovať zákazníkov, aby ak nechcú prichádzať o tržby, začali poskytovať internetový predaj a online donášky.

Slovenské zdravotníctvo podľa slov predsedu vlády zatiaľ všetko zvláda bez väčších komplikácii. Najväčšie pnutie pociťujú však v súvislosti s laboratórnymi vyšetreniami.

Doplnil tiež, že na malých poštách bude bezpečnostná služba a na väčších dokonca vojaci, ktorí budú pomáhať pri zachovaní pravidiel obmedzenia šírenia nákazy, keďže od stredy sa budú vyplácať sociálne dávky.

V neposlednom rade vo svojej reči uviedol, že Slováci bývajúci v Maďarsku či Rakúsku pri hraniciach bez trvalého pobytu na Slovensku nebudú najbližších 14 dní vpúšťať cez hranice. „Keď ste sa rozhodli opustiť rodnú krajinu, prináša to aj výhody, ale tiež nevýhody,“ skonštatoval Pellegrini. Hotely vraj nechávajú otvorené, nechcú obmedziť ubytovacie kapacity. Niektorí ľudia totiž podľa slov premiéra chcú karanténu prežiť mimo svojho bydliska.

17:19 – V RTVS budú pre maturantov vysielať literárne diela, ktoré boli televízne spracované, aby sa tak mohli aj počas karantény a uzavretých školských zariadení, pripravovať na maturitu. Pôjde zväčša o staršie inscenácie. (aktuality)

17:15 – Päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sú v karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom. Tie hospitalizovali na pediatrii.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, u hospitalizovanej pacientky s dieťaťom sa pri hospitalizácii nedala na základe anamnézy a klinického obrazu predpokladať možná infekcia novým koronavírusom. Pacienti aj personál, ktorí prišli s pacientkami do kontaktu, sú v karanténe. Z personálu sa v karanténe nachádza päť lekárov, osem sestier a dve sanitárky. (tasr)

17:01 – Na Slovensku pribudlo ďalších 11 prípadov, u ktorých potvrdili koronavírus. Celkovo je nakazených 72 ľudí a 1523 ľudí má negatívny nález. (tasr)

16:54 – Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala. Správa štátnych hmotných rezerv SR mala od firmy A-testing s.r.o. kúpiť 10 miliónov jednorázových rúšok v hodnote 13 320 000 eur vrátane DPH. Spoločnosť mala byť do Obchodného registra SR zapísaná ešte len 29. januára 2020.

Odporúčané
Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala 16. marca 2020, 16:24

16:50 – Aktuálne prebieha tlačová konferencia v nadväznosti na dnešné zasadnutie ústredného krízového štábu. Najprv vystúpil šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, o chvíľu bude hovoriť Peter Pellegrini.

16:39 – Turecko dnes pozastavilo hromadné modlitby v mešitách. Zákaz platí až do odvolania. Opatrenie sa týka rýchlo šíriaceho sa koronavírusu. Pozastavenie modlitieb sa týka aj dôležitej piatkovej modlitby. (middle east eye)

16:21 – Roosevetlova nemocnica v Banskej Bystrici pre pacientku s koronavírusom uzavrela Oddelenie pneumológie a ftizeológie. Nakazená pacientka mala podľa hovorkyne nemocnice zamlčať svoju epidemiologickú anamnézu. (aktuality)

15:54 – Aktuálne zasadá krízový štáb, ktorého sa okrem iných zúčastňuje aj budúci premiér Igor Matovič. Sedí hneď vedľa súčasného predsedu vlády Petra Pellegriniho. O výsledku rokovania budú informovať tlačovej besede.

Sledujeme NAŽIVO: Pribudli ďalšie dva prípady, u ktorých potvrdili koronavírus. Celkovo je nakazených 63 ľudí
Zdroj: Úrad vlády

15:46 – Známa návrhárka a podnikateľka Donatella Versace venovala viac ako 200-tisíc €, ktoré majú pomôcť pri boji s novým druhom koronavírusu. 

„Je dôležité spojiť sa a podporiť tých, ktorí to potrebujú a každý deň zachraňujú životy tisíckam ľuďom. Preto som sa ja a Allegra (dcéra Donatelly, pozn. red.) rozhodli venovať 200 000 eur pre oddelenie intenzívnej starostlivosti nemocnice San Raffaele v Miláne,“ nechala sa počuť 64-ročná podnikateľka.

15:38 – Aktualizácia 16:05 – V nemocnici na bratislavských Kramároch je v karanténe ďalších 27 zdravotníkov. Lekár z kliniky úrazovej chirurgie, ktorý predtým operoval pacienta, má koronavírus. Podľa všetkých informácií sa mal nakaziť v zahraničí. (denník n)

Pôvodne sme chybne uviedli, že išlo o nemocnicu v Ružinove, za čo sa ospravedlňujeme.

15:31 – Súkromné laboratóriá Medirex začínajú vyšetrovať vzorky na nový koronavírus. Od pondelka sú pripravené testovať vzorky na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Upozorňujú však, že ide výhradne o diagnostiku pre potreby štátu, nie o preventívne testovanie individuálnych záujemcov.

Denne by sa mohlo vyšetriť 260 vzoriek, do budúcnosti možno kapacitu zvýšiť. Vedenie spoločnosti o tom informovalo na pondelkovom brífingu. „Všetci si uvedomujeme vážnosť situácie, ktorá vznikla na Slovensku a chceme svojim spôsobom priložiť ruku k dielu a pomôcť Slovensku zvládnuť túto krízovú situáciu. V krátkom čase sme zaviedli a validovali metodiku PCR (analýza vzoriek zo sterov z hrdla a nosohltanu), ktorá je potrebná na diagnostiku biologického materiálu,“ povedal Radoslav Bardún, generálny manažér Medirex Group. (tasr)

Odporúčané
Zničí koronavírus aj módny priemysel? Zničí koronavírus aj módny priemysel? 15. marca 2020, 13:54

15:19 – Tisíce lekárnikov či sestier má stále problém s nedostatkom ochranných pomôcok na výkon svojho povolania v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19. TASR to potvrdila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Rovnako to uvádza aj Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární. (tasr)

15:13 – Slovenské národné divadlo ruší predstavenia minimálne do 30. marca. Generálny riaditeľ SND Peter Kováč vydal príkaz o predĺžení uzatvorenia historickej a novej budovy SND ako aj Umelecko-dekoračných dielní SND minimálne. Rozhodol tak po zasadaní Štábu civilnej ochrany SND. (tasr)

14:50 – Úradné hodiny v klientskych centrách sa skracujú na tri hodiny. Otvorené budú od 8:00 do 11:00 h každý pracovný deň.

 „V záujme ochrany zdravia všetkých občanov, ako aj pracovníkov klientskych centier a Okresných úradov upozorňujeme občanov, že na tieto pracoviská budú vpustení len s rúškom, šálom alebo obdobnou ochranou tváre. Tieto opatrenia robíme v záujme zachovania zdravia vás, vašich blízkych a pracovníkov úradov,“ doplnil Lazarov. (tasr)

14:37 – V Holandsku nastal prudký náraz počtu nakazených a obetí na koronavírus. Podľa Holandského národného inštitútu pre verejné zdravie (RIVM) sa COVID-19 potvrdil už u 1 413 ľudí. Posledný nárast zaevidovali pri nových 278 nakazených. (bbc)

14:26 – Slovenská predajňa ponúkala respirátor za 146 €. Aktuálne už stojí iba 1,46 €.  Približne hodinu na to, ako bola suma zverejnená, sa cena produktu posunula o jednu desatinnú čiarku. Podľa e-shopu malo ísť údajne o chybu na webe.

Odporúčané
Aktualizované: Slovenská predajňa ponúkala respirátor za 146 €. Podľa majiteľa to bolo omylom Aktualizované: Slovenská predajňa ponúkala respirátor za 146 €. Podľa majiteľa to bolo omylom 16. marca 2020, 14:09

14:17 – Ceny ropy pre šírenie koronavírusu v Európe prudko klesajú. Barel severomorskej zmesi Brent zlacnel o vyše 10 % a obchoduje sa tesne nad 30 dolármi. (denník n)

Sledujeme NAŽIVO: Pribudli ďalšie dva prípady, u ktorých potvrdili koronavírus. Celkovo je nakazených 63 ľudí
Zdroj: Denník N

14:06 – Dva nové slovenské prípady ochorenia na COVID-19 sa potvrdili v Trnave a Trenčíne.

14:02 – Polícia v Španielsku pomocou dronov naháňa ľudí, ktorí majú byť v domácej karanténe. Niektorí ľudia na aktuálnu situáciu neberú vôbec ohľad, a preto ich muži zákona na porušovanie pravidiel upozorňujú taktiež prostredníctvom lietajúcich dronov.

Odporúčané
Video: Polícia pomocou dronov naháňa ľudí, ktorí majú byť v domácej karanténe Video: Polícia pomocou dronov naháňa ľudí, ktorí majú byť v domácej karanténe 16. marca 2020, 11:39

13:48 – Diagnostikovať koronavírus sa nebude už len v Bratislave. Okrem hlavného mesta sa postupne testy vykonávajú aj v ďalších mestác. Aktuálne sa diagnostikuje aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Do konca týždňa by mala laboratórna diagnostika odštartovať aj v Trenčíne. (denník n)

13:37 – Na Slovensku pribudli ďalšie dva prípady, u ktorých potvrdili koronavírus. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini na brífingu s prezidentkou. Celkovo je nakazených 63 ľudí.  „Želajme si, aby to číslo veľmi nerástlo,“ vyhlásil predseda vlády. Negatívnych vzoriek bolo 107. 

13:30 – Uskutočnia sa v lete olympijské a paralympijské hry v Tokiu? Približne 70 percent Japoncov neverí, že sa tak stane. Ukázal to prieskum, ktorý v pondelok zverejnili Kjodo News. 

13:22 – Výroba automobiliek Škoda Auto a Hyundai by sa mohla pre koronavírus zastaviť na 14 dní. Požadujú to odbory. Zamestnanci by zostali doma v karanténe. Situácia bude mať vplyv na pracovné miesta, varuje odborový predák Škody. (denník n)

13:12 – Ministerstvo dopravy a výstavby prijalo od pondelka ďalšie opatrenia. Jedným z nich je, že zatvorí autoškoly. (tasr)

13:07 – Ministerstvo vnútra ešte v sobotu otvorilo prvé karanténne centrum v Gabčíkove. Určené je pre ľudí, ktorí nemajú doma podmienky na karanténu a vrátili sa zo zahraničia. Aktuálne je v ňom 34 klientov. (tasr) 

13:04 – Minister hospodárstva Peter Žiga, minister financií Ladislav Kamenický a budúci minister hospodárstva Richard Sulík hovoria na tlačovej konferencii o nových návrhoch opatrení v súvislosti s rozširovaním koronavírusu. Návrhov opatrení bude 13.

Postihnutým firmám chce vláda pomôcť znížiť prevádzkové náklady. Súvisia s tým odvodové úľavy, alebo čerpanie OČR. Ďalej im chcú pomôcť vykryť straty, napríklad čerpanie z EŠIF fondov a takisto im chcú povoliť odklad splátok, kontrol či colného dlhu. Mnohé z povinností je možné natiahnuť v čase, aby mali firmy možnosť sa po tejto kríze spamätať.

Ďalším z 13. návrhov opatrení vlády je to, že daňové priznanie sa odkladá na 30. 6. 2020, pre niektorých nepodnikateľov to už platí. Vláda to chce rozšíriť na celý podnikateľský sektor. „Cieľom je pomôcť podnikateľom v tejto ťažkej dobe a nie im viac strpčovať život,“ vyhlásil minister Žiga.

Navrhujú tiež umožnenie rôznym odvetviam čerpať z fondov, zvýšiť flexibilitu používania týchto peňazí a takto pomôcť podnikateľom. Jedna z možností je špeciálna PN (zamestnanec dostane 80 % z výplaty) alebo napríklad 600 eurový voucher, ktorý by vyhradil opatrovateľku pre dieťa s jedným rodičom, ktorý musí naďalej pracovať.

12:57 – Počet obetí v Španielsku sa blíži k počtu 300. Celkovo sa koronavírus potvrdil už u 8 734 ľudí a podľa Fernanda Simona, vedúceho pohotovostného zdravotného centra v krajine, zomrelo už na následky nákazy 297 ľudí. (bbc

12:51 – Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako príslušný orgán štátnej správy, pripomína na sociálnej sieti opatrenia, ktoré platia od dnešného rána.

12:41 – Predseda Prešovského samosprávneho kraja apeluje na ľudí, aby sa správali zodpovedne a nemýlili si karanténu s voľnočasovými aktivitami. Milan Majerský rovnako pripomína, aby žiadatelia o dotáciu z rozpočtu kraja podávali svoje žiadosti elektronicky alebo poštou. (tasr)

12:26 – Niektorí ľudia v Indii veria, že proti koronavírusu im pomôže moč z kravy. V hlavnom meste Naí Dillí usporiadala istá hinduistická skupina s názvom Akhil Bharat Hindu Mahasabha podujatie, kde zhruba 200 ľudí pilo kravský moč.

Odporúčané
V Indii usporiadali párty s kravským močom. Myslia si, že lieči koronavírus či rakovinu V Indii usporiadali párty s kravským močom. Myslia si, že lieči koronavírus či rakovinu 16. marca 2020, 11:54

12:19 – V Senci bude od zajtra (utorok 17. marca) do odvolania pozastavená prevádzka MHD. Pre mimoriadnu situáciu o tom rozhodol krízový štáb mestského úradu. (Slovak Lines)

12:08 – Prvý český policajt má pozitívny test na koronavírus. Ďalších 297 mužov zákona je v karanténe. Polícia Českej republiky o tom informovala prostredníctvom služby Twitter.

12:00 – Národné centrum zdravotníckych informácií uviedlo stránku virus-korona.sk. Ide o informačný web, kde nájdeš aktuálne informácie o vývoji ochorenia COVID-19 a tiež o prijatých opatreniach.

11:52 – Na Slovensku môže podľa slov záchranára Viliama Dobiáša na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. „Na základe skúseností z krajín ako je Čína, kde pandémia koronavírusu už pomaly končí, je odhad pre Slovensko taký, že by sme mali mať okolo 6 500 nakazených ľudí a približne 50 úmrtí,“ tvrdí v rozhovore pre Refresher.

11:46 – Od zajtra (utorok 17. marca) sú rúška povinné aj v prímestských autobusoch. Cestujúci prímestských autobusových liniek Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) budú tiež musieť do vozidiel nastupovať zadnými dverami.

11:30 – Podobne ako Taliani, aj Iránci si krátia čas v karanténe a spoločne v solidarite si spievajú na balkónoch v budovách. Irán je po Číne a Taliansku treťou najviac postihnutou krajinou koronavírusom. Infikovaných je už dokopy 13 938 ľudí a nákaza si vyžiadala až 724 obetí. (bbc)

Odporúčané
Taliani si krátia čas v karanténe. Pootvárali okná a spolu spievajú svoju hymnu Taliani si krátia čas v karanténe. Pootvárali okná a spolu spievajú svoju hymnu 14. marca 2020, 12:55

11:22 – Polícia umiestnila nelegálnych migrantov do karantény. Štyria cudzinci, ktorých v sobotu 14. marca zadržali hraničiari v katastri obce Ulič v okrese Snina, skončili v policajnej karanténnej miestnosti v Sečovciach (okres Trebišov). Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. (tasr)

11:17 – Dobrovoľníci v Trnave ponúkajú nákupy pre starších a zdravotne znevýhodnených. Túto službu priniesol rád františkánov v spolupráci so študentskými dobrovoľníkmi Gymnázia Angely Merici. Využiť ju môžu všetci, ktorí sa ocitli v karanténe, starší a zdravotne postihnutí ľudia. (tasr)

11:11 – Austrálski vedci tvrdia, že našli „liek na koronavírus.“ Teraz plánujú klinické testy po celej krajine. Správa prišla z Centra pre klinický výskum Queenslandskej univerzity.

11:05 – Aktuálne na Slovensku stále evidujeme 61 prípadov nákazy. Počet negatívnych výsledkov testov je podľa včerajšej tlačovky vlády 1375. Tieto čísla sa zatiaľ podľa Ministerstva zdravotníctva nemenia. TASR vytvorilo grafické vyjadrenie vývoja epidémie nového koronavírusu na Slovensku ku koncu dňa 15. marca.

Sledujeme NAŽIVO: Pre koronavírus vyhlásili núdzový stav, od dnes si nakúpiš len nevyhnutné veci
Zdroj: TASR

10:58 – Bratislavské Nové Mesto zatvorilo areál prírodného kúpaliska Kuchajda, vedenie mestskej časti tak rozhodlo počas uplynulého víkendu. Dôvodom sú preventívne opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom. Od minulého týždňa je zároveň pozastavená premávka lanovej dráhy medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. (tasr) 

10:53 – Letecká doprava v Rakúsku bude takmer zastavená. Spolkový kancelár vyzýva ľudí, aby sa vrátili domov. Krajina plánuje obmedziť leteckú dopravu na minimum a zakázať lety do viacerých rizikových krajín. Rakúšania nebudú môcť cestovať do Švajčiarska, Španielska, Francúzska, Ruska, do Británie, Holandska a na Ukrajinu.

Odporúčané
Letecká doprava v Rakúsku bude takmer zastavená. Spolkový kancelár vyzýva ľudí, aby sa vrátili domov Letecká doprava v Rakúsku bude takmer zastavená. Spolkový kancelár vyzýva ľudí, aby sa vrátili domov 16. marca 2020, 10:35

10:51 – Mesto Martin dočasne uzatvára mestský úrad (MsÚ) s výnimkou vybavenia pohrebov a nariaďuje vstup do prostriedkov mestskej hromadnej dopravy (MHD) výhradne s ochranou tváre. Okrem Martina zaviedla vstup do MHD s ochranou aj ďalšie mestá ako Bratislava či Banská Bystrica. (tasr)

10:48 – V Maďarsku stúpol počet nakazených na nový koronavírus na 39 ľudí. Deviati z nich sú Iránci, jeden Brit a 29 Maďarov. Predseda vlády Viktor Orbán dnes ráno zvolal krízový štáb, následne na to sa stretol aj expertmi na epidemiológiu.

10:40 – Komora veterinárnych lekárov (KVL) tvrdí, že neexistuje dôkaz o tom, že domáce zvieratá môžu ochorieť, byť zdrojom infekcie alebo zohrávať úlohu pri šírení COVID-19 u ľudí. Majitelia domácich zvierat by však mali byť pripravení na možnú karanténu či prípadné ochorenie. Určiť by mali inú osobu v domácnosti, ktorá je schopná a ochotná sa o zviera postarať. Mali by tiež pripraviť pohotovostnú sadu s krmivom či potrebnými liekmi aspoň na dva týždne. (tasr)

10:38 – Plénum Najvyššieho súdu (NS) SR, ktoré zvolala sudcovská rada NS SR na utorok (17. 3.), aby vyriešila zastupovanie predsedu a podpredsedu NS SR, je zrušené. „Zasadnutie pléna NS SR, ktoré sa malo konať 17. marca sa na základe rozhodnutia Sudcovskej rady NS SR, neuskutoční z dôvodu zvýšenia bezpečnostného rizika šírenia nového koronavírusu. Zasadnutie pléna NS SR sa odročuje na neurčito,“ informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. (tasr)

10:35 – Automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles, pod ktorú patria značky ako Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge či Maserati zastavuje pre koronavírus do 27. marca výrobu vo väčšine svojich európskych fabrikách. Týka sa to mnohých talianskych závodov, ale aj v Srbsku alebo Poľsku.

10:28 – Situácia vo Francúzsku sa prudko zhoršuje. Novým koronavírusom v krajine galského kohúta dokázateľne nakazilo už 5 423 ľudí. Hlavný hygienik Jérôme Salmon tvrdí, že pandémia sa zhoršuje a situácia je znepokojivá.

Odporúčané
Koronavírus dnes: V Číne je minimum nových prípadov, Taliansko a Irán situáciu vôbec nezvládajú Koronavírus dnes: V Číne je minimum nových prípadov, Taliansko a Irán situáciu vôbec nezvládajú 15. marca 2020, 15:32

10:18 – Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky zriadila červenú zónu COVID-19 aj stan pri vrátnici. Od pondelka zrušila ambulantnú časť kliniky fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. (tasr)

„V priestore rehabilitačnej časti na prízemí monobloku vo východnom trakte nemocnica zriadila takzvanú červenú zónu COVID-19 a prijala tak veľmi prísne opatrenia, v súlade so smernicou hlavného hygienika,“ uviedol hovorca nemocnice Ján Baček.

10:12 – Španielsko nasadí v postihnutých oblastiach príslušníkov armády, tamojšia vláda povolala aj vojenských lekárov zo zálohy a špecialistom prikázala zvýšiť výrobu liekov a dezinfekcie. (elpaís)

10:08 – Podľa dokumentov vládnej agentúry Public Health England by sa pri súčasných opatreniach vo Veľkej Británii mohlo koronavírusom nakaziť až 80 % ľudí. V prepočte sa teda predpokladá, že sa infikujú štyria z piatich obyvateľov. 7,9 miliónov z nich budú musieť nakoniec hospitalizovať.

Odporúčané
Koronavírusom sa vo Veľkej Británii môže nakaziť až 80 % ľudí. Kríza v krajine by tak trvala do roku 2021 Koronavírusom sa vo Veľkej Británii môže nakaziť až 80 % ľudí. Kríza v krajine by tak trvala do roku 2021 16. marca 2020, 9:18

10:06 – České obce Litovel, Uničov a Červenka sú uzatvorené. V izolácii je 24-tisíc ľudí.

9:44 – V Púchove rozdávajú rúška zamestnancom a seniorom. Zamestnanci mestského úradu, mestskej polície, mestských spoločností, ale aj seniori a zdravotne postihnutí dostanú od mesta ochranné rúška, s distribúciou sa začína už dnes. (tasr)

9:14 – Autobusy mestskej a prímestskej dopravy spoločnosti Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina jazdia v Žilinskom kraji od pondelka v obmedzenom režime a klientske centrá ostávajú zatvorené. SAD zároveň v rámci preventívnych protiepidemiologických opatrení vyzýva cestujúcich k bezhotovostnej platbe v autobuse. TASR o tom informovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.


Upozornila, že od pondelka je počas pracovných dní zavedený prázdninový režim v prímestskej doprave (nebudú vedené spoje s označením x10), v mestskej hromadnej doprave (MHD) Čadca, MHD Kysucké Nové Mesto a sobotný režim v MHD Martin, Vrútky. 

8:44 – Ministerstvo vnútra na sociálnej sieti informuje, že skracuje úradné hodiny vo všetkých klientských centrách na Slovensku.

 

8:29 – Nitrianska radnica pristupuje v súvislosti s hrozbou koronavírusu k ďalším opatreniam. Mesto začalo ešte cez víkend zatvárať detské ihriská. Tie budú označené páskami a informačnými letákmi. „Vedú nás k tomu dva dôvody. Chceme predchádzať združovaniu ľudí, a tiež hygienické hľadisko. Nikto z nás nemôže vedieť, kto sa pred nami dotýkal preliezačiek, hojdačiek a ďalších hracích prvkov. Každý z nás môže byť infikovaný. Podľa dostupných informácií môže vírus prežívať na kove, plastoch a ďalších materiáloch niekoľko hodín,“ informovalo mesto na sociálnej sieti.

8:13  Ústredný krízový štáb SR zasadne aj dnes. Jeho členovia sa na Úrade vlády stretnú o 14.00.

8:08  Mesto Bratislava plánuje v najbližších dňoch pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu postaviť na Tyršovom nábreží dočasné kontajnerové mestečko pre ľudí bez domova, a tak ich izolovať a ujať sa ich.


Primátor Matúš Vallo priblížil, že v Bratislave je zhruba 4 000 ľudí bez domova, ktorí nemajú v súčasnosti kam ísť do domácej karantény. „Chystáme pre nich opatrenia. Sledujeme aj ich stavy v zariadeniach organizácií tretieho sektora, ktoré sa o ľudí bez domova starajú. Sme tesne predtým, ako budú všetky stavy naplnené,“ uviedol primátor s tým, že v prípade potreby je k dispozícii budova Starej tržnice a magistrát ráta aj s „ťažkými scenármi.“ (tasr)

8:02 – Premiér Peter Pellegrini včera (v nedeľu) vyhlásil núdzový stav. V tomto článku vysvetľujeme, čo to vlastne znamená.

Odporúčané
Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená? Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená? 15. marca 2020, 22:03
Späť
Zdieľať
Diskusia