Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2020, 9:35
Čas čítania 11:18
Tímea Krauszová

Čo všetko o tebe vedia a aké informácie zbierajú Facebook, Instagram, Messenger či WhatsApp? Pýtali sme sa experta

Čo všetko o tebe vedia a aké informácie zbierajú Facebook, Instagram, Messenger či WhatsApp? Pýtali sme sa experta
Zdroj: Refresher / Juraj Figura
TECH ESET FACEBOOK INSTAGRAM MILENIÁLI
Uložiť Uložené

Ondrej Kubovič z ESETu hovorí o hrozbách spoločnosti, ktorá v posledných rokoch čelila jednému škandálu za druhým.

K tomu, aby som na Facebooku zistila, čo na mňa konkrétna stránka má, som klikla na ikonku jednej z tých, ktoré som nedávno čítala na webe. Žiadalo to odo mňa zadať heslo. Bola som uprostred rozhovoru a chvíľu trvalo, kým som si spomenula, ktoré z tých mojich bežných troch, používam na Facebook.

„Bolo dosť krátke,“ prehodil s úsmevom expert na digitálnu bezpečnosť. Zahanbene som priznala, že má len malé písmená a navyše minimálnu dĺžku.

„Minimálna dĺžka nie je okej,“ nezdržal sa ďalšieho poučenia a v krátkosti mi vysvetlil, že najlepšie je mať náhodne generované heslá a použiť k tomu password manager podľa môjho výberu. Ešte lepšie, ak si nastavíš dvojstupňové overenie, dozvedela som sa. Potom sa však už sústredil na moju otázku, ktorá znela jednoducho, no odpovedať na ňu je zložité. Najmä, ak nie si aj ty expert na digitálnu bezpečnosť. (Nie som.)

Z hľadiska transparentnosti musím uznať, že sa Facebook snaží. Len nedávno som si rozklikla novú kolónku s názvom Aktivita mimo Facebooku. Tam sa ukladajú informácie o stránkach, ktoré nejaké dáta o mne posunuli Facebooku. Mňa však zaujímalo aj niečo iné.

Čo o mne vlastne vie firma Facebook?

Na túto dvojsečnú otázku mi odpovedal bývalý novinár Ondrej Kubovič, ktorý sa v minulosti zaoberal prevažne témou IT bezpečnosti. Dnes už približne štyri roky pracuje pre slovenskú firmu ESET ako špecialista pre digitálnu bezpečnosť. Spolu s kolegami spracúva články, štatistiky a iné informácie a ako so smiechom prezradil, mala by som mu počas rozhovoru rozumieť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo má Kubovič len súkromný profil na sociálnych sieťach
  • Či už vieme, ako funguje algoritmus na Facebooku alebo na Instagrame
  • Či Facebook pozná veľkosť tvojho oblečenia
  • Kde si vieš pozrieť, aké dáta o tebe Facebook zbiera
  • Či ťa tvoj telefón naozaj „odpočúva“

Čo všetko si treba skontrolovať, ak nevieš, či si na Facebooku v bezpečí?

Prvý krok, ktorý je podľa Kuboviča vhodné pri prihlasovaní sa na Facebook urobiť, je nastaviť si ho ako privátny. „Na privátnom profile sú napríklad fotky z môjho bytu, miesta, kde sa pohybujem, kam cestujem na dovolenku, narodeniny, keďže na súkromnom profile mi tí, ktorí si spomenú, budú aspoň blahoželať,“ vysvetlil nám pri rozhovore.

Na môj argument, že Facebook predsa priateľom narodeniny pripomína, zareagoval so slovami, že to tak byť nemusí. „Facebook to nemusí povedať, ak si to nastavím ako skryté. Ale dá sa to vypozorovať z tých každoročných blahoželaní. Kedysi sme na Facebook dávali aj iné citlivé údaje, napríklad či som vo vzťahu, s kým som vo vzťahu. Dnes to už drvivá väčšina ľudí povypínala, kedysi to však bola štandardná súčasť profilu.“

Mali by sme mať teda všetko nastavené na súkromné, s tým, že vieme, kto má k nášmu profilu prístup. Ešte lepšie by bolo vôbec takéto súkromné informácie na Facebook nepridávať. „Ja nechcem ani to, aby o nich Facebook vedel. On si aj tak veľa vie z môjho obsahu domyslieť, vedel by napríklad vďaka spoločným fotkám zistiť, kto je moja manželka, ale odporúčam čo najviac to oddeliť.“

Čo všetko vie o mne Facebook?
Zdroj: Refresher / Juraj Figura

Prehltnem guču v hrdle a priznávam, že mám na Facebooku viac ako 1500 priateľov. To asi nebude dobrý prístup, opýtala som sa experta.  „Je to dobrý prístup, ak tomu prispôsobím obsah,“  zaznela odpoveď. Odo dňa rozhovoru si každý príspevok premyslím dvakrát, čo je až o dva viac ako predtým. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81343 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké údaje o tebe zbiera Instagram na základe storiek
  • Aké dáta zbiera Facebook a iné stránky, ktoré ich potom zdieľajú so sociálnou sieťou
  • Či Facebook vie akú veľkosť oblečenia nosíš
  • Či sú hlasové správy cez komunikačné aplikácie bezpečné
Domov
Zdieľať
Diskusia