Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2020, 14:02
Čas čítania 1:00
Tímea Krauszová

Nové zábery Slnka majú najvyššie rozlíšenie, aké sa kedy teleskopom podarilo zachytiť

TECH SLNKO VESMÍR
Uložiť Uložené

Vedci sa naďalej snažia porozumieť vesmírnemu počasiu a jeho vplyvu na našu planétu.

Najväčší solárny teleskop sveta, Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST), odhalil prvý detailný záber na Slnko. Obrázok má zatiaľ najvyššie rozlíšenie, aké sa ľudstvu kedy podarilo zachytiť. Teleskop stojí vrchu havajského štítového vulkánu Haleakala, píše BBC.

Nové zábery sú len začiatkom nového výskumu

Zábery ukazujú detaily vo veľkosti 30 kilometrov. Vzhľadom na vzdialenosť Slnka od Zeme (približne 149 miliónov kilometrov) je to podľa BBC neuveriteľne presné. Observatórium na havajskej sopke chcú v nadchádzajúcich desaťročiach vedci využívať na podrobnejšiu analýzu slnečnej aktivity s cieľom spresniť predpovede počasia vo vesmíre. 

Na Zemi spôsobuje aktivita Slnka geomagnetické búrky, ktoré majú za následok poruchy navigácie, výpadky bezdrôtového spojenia, či dokonca výpadky elektrického prúdu. Ohrozujú aj astronautov vo vesmíre.

„Na Zemi dokážeme veľmi presne predpovedať, či bude niekde pršať. Pri počasí vo vesmíre tak ďaleko ešte nie sme,“ povedal pre BBC Matt Mountain, ktorý je zodpovedný za teleskop a je prezidentom Asociácie univerzít pre výskum astronómie. Potrebujú však najskôr porozumieť základnej fyzike, ktorá stojí za vesmírnym počasím. Prvým krokom je pozorovanie Slnka a práve to bude úlohou teleskopu DKIST.

Odporúčané
Takto vyzerá po 7 rokoch na Marse robot od NASA. Červená planéta mu nič nedarovala Takto vyzerá po 7 rokoch na Marse robot od NASA. Červená planéta mu nič nedarovala 28. januára 2020, 11:12

Teleskop by mal okrem toho zodpovedať otázku, prečo je koróna (najvrchnejšia vrstva slnečnej atmosféry) oveľa horúcejšia než je samotný povrch hviezdy. Zatiaľ čo na povrchu je teplota asi 5500 °C, tak teplota koróny dosahuje až milión °C.

Teleskop bude spolupracovať so sondou Solar Orbiter (SolO), tá by mala budúci týždeň odštartovať z Floridy. Sonda je výsledkom americko-európskej spolupráce a má za cieľ odfotiť Slnko z blízkosti, z akej sa to ľuďom ešte nikdy predtým nepodarilo: len 42 miliónov kilometrov od jeho povrchu, čo je bližšie než vzdialenosť medzi Slnkom a Merkúrom.

Domov
Zdieľať
Diskusia