Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2020, 10:48
Čas čítania 0:57
Daniel Mikolášik

V Austrálii konečne prší, búrka však miestnym dáva zabrať. Vyčíňajú mohutné krúpy, povodne a veľký piesočný mrak

NEWS AUSTRÁLIA BÚRKA
Uložiť Uložené

Zábery pripomínajú apokalyptické filmy.

Z extrému do extrému. Austrália posledné týždne zápasila s mohutnými požiarmi, ktoré sužovali krajinu, vyžiadali si desiatky ľudských životov a až miliardu mŕtvych zvierat. V štátoch Victoria a Nový Južný Wales to však vyzeralo, že si konečne vydýchnu, keďže vznikajúce dažde  začali postupne hasiť oheň.

Odporúčané
Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor) Dobrovoľný hasič v Austrálii: Bol som ochotný stratiť svoj dom pri záchrane domov iných ľudí (Rozhovor) 8. januára 2020, 9:46

Ako informuje The Guardian, meteorologické úrady však museli v tejto súvislosti vydať varovanie kvôli silnému vetru, ktorý vyčíňa na rôznych miestach a začal tvoriť mohutné pieskové mraky. V meste Dubbo bola búrka so silnými nárazmi vetra s rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu.

Množstvo Austrálčanov na sociálnych sieťach dokumentuje krízový stav, niektoré zábery dokonca pripomínajú apokalyptické filmy. V štáte Nový Južný Wales, v ktorom bol kvôli rozsiahlym požiarom vyhlásený krízový stav, búrka úplne zatemnila oblohu.

Aktuálne búrky sužujú predovšetkým štáty Nový Južný Wales, Viktória a Queensland. V niektorých častiach krajiny dokonca spôsobili záplavy a padajúce krúpy mohutných rozmerov.

Meteorologička Sarah Scully povedala pre Guardian, že silné dažde sú „dvojsečná zbraň“. „Silné dažde a nárazové búrky môžu spôsobiť bleskové povodne práve na zhoreniskách v Novom Južnom Walese a Victorii. Hrozia aj zosuvy pôdy.“

Domov
Zdieľať
Diskusia