Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2020, 7:34
Čas čítania 22:23
Viktor Kniš

Záznam zo 4. dňa súdu s Kočnerom: Bödör poprel lustráciu Jána Kuciaka, Haščák potvrdil Kočnerovu snahu ovplyvňovať médiá

NEWS JAROSLAV HAŠČÁK MARIAN KOČNER NORBERT BÖDÖR
Uložiť Uložené

Priamo z Justičnej akadémie v Pezinku sledujeme priebeh hlavného pojednávania v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice.

• Dnes vypovedal nitriansky podnikateľ Nobert Bödör
 
• Vypovedal šéf Penty Jaroslav Haščák

• Na pojednávanie nepríde Alena Zsuzsová, ktorá minulý týždeň odmietla vypovedať

• Na pojednávanie nepríde Miroslav Marček, ktorý sa priznal k vraždám a podrobne opísal ich priebeh

16:55 – Predsedkyňa senátu Ružena Sabová prerušuje hlavné pojednávanie, pokračovať sa bude zajtra od 9:00.

16:53 – Marek Para namieta voči návrhu Lipšica a Kvasnicu. Ďalej žiada, aby zajtra (v utorok 21. januára) mohlo byť hlavné pojednávanie vykonané bez prítomnosti Mariana Kočnera. V stredu bude opäť prítomný. Sudkyňa žiadosti vyhovela. 

16:45 – Daniel Lipšic si zobral slovo a sudkyni navrhol, akým spôsobom by mohol byť vykonaný dôkaz – prepisy z údajnej komunikácie z aplikácie Threema. Chce, aby boli správy prezentované na premietačke a vyjadriť sa k ním budú môcť obe strany. Najdôležitejšia je podľa Lipšica komunikácia Kočner-Zsuzsová, ktorú je možné vyfiltrovať, keďže prepis komunikácie má podobu excelovskej tabuľky. 

Pripája sa k nemu aj právny zástupca Kušnírovej Kvasnica, ktorý konštatuje, že sme v digitálnej dobe. 

16:40 – Sudkyňa navrhla možnosť prečítať zápisnicu z výpovede Michala Vargu. Ide o kamaráta Tomáša Szabóa. Všetky zúčastnené strany súhlasili s tým, že nie je potrebné, aby bol svedok predvolaný osobne. Varga vyšetrovateľom povedal, že so Szabóom chodievali na ryby, mal však pocit, že ho Szabó využíva. 

Ďalšia časť výpovede súvisela so zbraňou, ktorú Michal Varga v minulosti našiel u seba na povale. Koncom októbra 2016 ho vraj Szabó oslovil, že by vedel túto zbraň predať. Varga si za ňu vypýtal 400 eur. „Viem presne, kedy som tú zbraň predal, lebo z tých peňazí som hneď objednal dvojo dverí do domu,“ uviedol svedok a pôvodný majiteľ zbrane Varga.

Má ísť o náväznosť na vraždu podnikateľa Molnára z decembra 2016. 

Odporúčané
Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť 17. januára 2020, 16:56

16:35 – Podľa Daniela Lipšica tento svedok nemá dôvod klamať, podľa Kvasnicu je táto výpoveď jedna z najpodstatnejších. Týmto výpoveď Mariana Sehnala končí a sudkyňa mu umožňuje opustiť pojednávaciu miestnosť. 

16:32 „Stále verím tomu, že Tomáš nedokáže ublížiť človeku, chladnokrvne, zoči voči, hlavne z toho dôvodu som neveril, že sa podieľal na obrane lode a strieľal na pirátov,“ odpovedá Sehnal na otázku sudkyne v súvislosti s tým, že sa pred ním vraj Szabó vyťahoval, že pri práci na lodi ju musel brániť, keď ich prepadli piráti. 

16:28 – Sehnal prízvukuje, že nie je odborník na zbrane, aj keď sa to tak môže zdať, lebo pri výpovedi používa odborné termíny. V skutočnosti sú však informácie o zbraniach dostupné v literatúre a na internete. Tvrdí, že zbraň nikdy pred tým nevyrábal. „Toto bola jediná príležitosť, jedine z kamarátstva,“ hovorí pred súdom. Szabó ho však musel asi týždeň alebo dva presviedčať. Od zadania objednávky až po finalizáciu ubehli asi dva mesiace, tvrdí svedok.

16:25 – „Zručnejší a šikovnejší s narábaním s pištoľou sa zdal byť Miroslav Marček,“ tvrdí Sehnal s tým, že nemá znalosti o tom, kto s ňou potom nakladal. Dodáva, že v ruksaku ju k nemu najprv doniesol Miroslav Marček a pri skúšobnej streľbe si z nej vystrelil Marček aj Szabó.

16:22 – Svedok Marián Sehnal, tvrdí, že sa s Tomášom Szabóom rozprával aj o vražde novinára Jána Kuciaka. „Bola o medializovaná téma. Bavili sme sa, že asi to urobili nejakí zahraniční vykonávatelia.“ 

16:14 – „Dĺžka tlmiča mohla byť okolo 25 centimentrov,“ hovorí Sehnal.

Každému je zrejme, že kto vlastní zbraň s tlmičom má možnosť vykonať trestný čin s nižšou mierou zistenia,“ odpovedá Sehnal na otázku, prečo podľa neho Szabó povedal, že zbraň s tlmičom potrebuje „vplyvná osoba z podsvetia.“ 

16:12 – Otázky sa pýta Daniel Lipšic, ktorého zaujíma, aký mal Tomáš Szabó vzťah k peniazom. „Čo sa s ním udialo teraz je asi logické vyústenie jeho života,“ hovorí svedok. „Tomáš bol veľmi materialisticky založený a vychovávaný materiálnocentrickom duchu a toto je následok,“ dodáva. 

16:10 – Marián Sehnal je za tento trestný čin odsúdený súdom v Komárne, trestný rozkaz dostal minulý týždeň: „Dostal som tri roky podmienečne so skúšobnou dobou,“ povedal sudkyni Ružene Sabovej. 

16:07 – Pýta sa predsedkyňa senátu. „Bol som si vedomý nebezpečenstva, ktoré môže vzniknúť z takého niečoho,“ konštatuje Sehnal s tým, že ho motivovala pomôcť Szabóovi hlavne skutočnosť, že mu situáciu vykreslil ako nebezpečnú. Myslel si, že niekto potrebuje pištoľ na zastrašovanie. Opakovane mu vraj Szabó opakovať, že zbraň má byť pre „vplyvného nebezpečného človeka z podsvetia a treba sa ho báť.“

16:05 – Právni zástupcovia obžalovaných ani Kočner so Szabóom nevyužili možnosť pýtať sa svedka otázky. 

16:03 – „Oni si skúšali streľbu, bolo použitých 6 až 8 nábojov, myslím, že viac nie,“ spomína svedok na skúšku zbrane. Prokurátor sa snaží zistiť, ako presne fungovala zbraň, na ktorú vyrobil hlaveň a tlmič.

 „Streľba, ktorej som sa zúčastnil, prebiehala vedľa hrádze pri Kolárove pri Malom Dunaji,“ dodáva svedok Sehnal s tým, že niektoré strely smerovali do priestoru a niektoré do stromu. 

15:57 „Bez úpravy nábojov ten tlmič takmer žiadnu účinnosť nemal,“ hovorí Sehnal. Aj Miroslav Marček tvrdil vo svojej výpovedi, že upravoval váhu nábojov. 

15:54 „Nechcel som od nich žiadnu odmenu, ani by som nebol žiadnu zobral, považoval som to za kamarátsku pomoc, on (pozn. red. Tomáš Szabó) by to tiež pre mňa urobil, hoci ja by som nič také nikdy nežiadal,“ dodáva svedok Sehnal.

15:53 – Svedok sa pozrel na obžalovaných, všimla si to aj sudkyňa, ktorá to nahlas konštatovala. 

15:49 – Sehnal ďalej pre prokurátora špecifikuje, ako úpravu hlavne vykonal, hovorí o vrtoch, ktoré použil a úprave priemeru nábojovej komory. Požadovaný priemer vedel vďaka tomu, že mu nechali jeden alebo dva náboje.

15:46 – „Dôveroval som jednoznačne Tomášovi v tejto veci,“ konštatuje Sehnal s tým, že síce na začiatku prišli so žiadosťou obidvaja bratranci, komunikoval potom už len so Szabóom. „Od samého začiatku im išlo o možnosť použitia tlmiča hluku výstrelu,“ tvrdí Sehnal.

15:42 – Svedok tvrdí, že ho Szabó poprosil, aby vytvoril aj tlmič. On vraj odmietal, lebo to bolo jednoduché spraviť. „Po ďalšom presviedčaní, keď som si uvážil, že to inak asi nepôjde, som nakoniec vyrobil aj tlmič.“ Zbraň bola podľa neho hotová v polovici novembra 2017, potom ho však ešte kontaktovali bratranci s nejakými úpravami. „Bola to zbraň maďarskej výroby, klasická 9mm pištoľ.“

Sehnal tvrdí, že sa zúčastnil aj na jednej skúšobnej streľbe. „Zbraň fungovala tak, že keď bol použitý tlmič, bolo treba zbraň po výstrele obtiahnuť,“ dodáva svedok.

15:40 – „Keď som finišoval s hlavňou, oni na skúšku doniesli aj zbraň,“ hovorí svedok. „V konečnom dôsledku hlaveň sedela a bola funkčná.“

15:38 –„Moja úloha bola, že som im vyrobil komponent do zbrane, takže viacmenej len v súvislosti so zbraňou viem poskytnúť akékoľvek informácie,“ pokračuje svedok. Marček a Szabó od neho chceli, aby vyrobil hlaveň, ktorá by umožnila montáž tlmiča. Sehnal tvrdí, že odmietal, lebo vedel, že ide o trestný čin a zároveň nemal nástroje na to, aby pištoľ upravil. Bratranci vraj naliehali a tvrdili mu, že pištoľ potrebujú pre „niekoho z podsvetia z Komárna“.

„Od prvého momentu som im dohováral, nech nerátajú so stopercentným výsledkom,“ dodáva Sehnal s tým, že aj napriek tomu chcel Szabóovi pomôcť s vedomím, že tak vykúpi bývalého spolužiaka od problémov s nebezpečným človekom. 

15:33 – Sehnal konštatuje, že bol spolužiakom Tomáša Szabóa, Marčeka spoznal, keď si otvorili so Szabóom obchod s výživovými doplnkami. „K prípadu sa bližšie vyjadriť neviem, mám len informácie, ktoré som zachytil v médiách,“ hovorí Sehnal. Prokurátor mu pripomína, že predmetom výsluchu je to, čo mal pre Szabóa a Marčeka urobiť. 

15:31 – Pojednávanie pokračuje, ako posledný dnes bude vypovedať svedok Marián Sehnal.

Vyšetrovateľom v prípravnom konaní povedal, že Szabó a Marček ho oslovili, aby pre nich vyrobil tlmič a hlaveň. Povedali mu, že to má byť pre vplyvného človeka, ktorému dlžia peniaze. Sehnal popísal a nakreslil, ako hlaveň, ktorú vyrábal, vyzerala. Popísal, že zbraň aj skúšali a ako sa správala.  

Záznam zo 4. dňa súdu s Kočnerom: Bödör poprel lustráciu Jána Kuciaka, Haščák potvrdil Kočnerovu snahu ovplyvňovať médiá
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

15:20 – Sudkyňa Sabová vyhlásila krátku 5-minútovú prestávku. 

15:20 – Prvýkrát reaguje aj Tomáš Szabó. „Výpoveď svedka považujem za účelovú, podľa môjho názoru svedok klame a podľa môjho názoru to robí kvôli financiám, ktoré boli ponúknuté od štátu po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ hovorí obžalovaný  a poukazuje na výpoveď obžalovaného strelca Marčeka, ktorý tvrdil, že 18. februára vo Veľkej Mači s bratrancom neboli. Po vyslovení jeho vyjadrenia skončil výsluch svedka Nyitraya.

15:18 – Slovo si zobral Marian Kočner, už tradične najprv fúkol do mikrofónu, opäť fungoval. Aj on sa svedka pýta špecificky na to, čo sa dialo na čerpacej stanici a prečo tam strávil hodinu. On mu odpovedá, že preto, lebo sa tam pripojil na wi-fi a písal si so šéfom a priateľkou. 

15:14 – Nyitray sa snaží rozpomenúť, ako vyzeralo auto s komárňanskými značkami, ktoré mal šoférovať podľa jeho slov Marček. 

15:07 „Som si istý, že to bolo 18. februára 2018,“ hovorí svedok v súvislosti s tým, že je presvedčený, že podozrivé auto bolo vo Veľkej Mači práve vtedy. Rozpomenul si vraj na to podľa oblečenia a správ, ktoré vtedy písal.

15:05 – Pýta sa Marek Para, ktorého zaujíma, či svedok videl fotky obžalovaných v médiách, svedok odpovedá, že áno. „Tie fotografie boli až neskôr, nie hneď,“ pokračoval Nyitray. Bola to jediná otázka, ktorú mu chcel Para položiť.

Cieľom bolo pravdepodobne poukázať na to, že mohol Nyitray tvár Tomáša Szabóa spoznať už z médií, čo má vplyv na jeho rozpamätávanie. 

15:02 – Otázky sa pýta prokurátor. Zaujíma ho, či dokáže opísať človeka, ktorého videl v spomínanom aute. „Už som ho dnes videl na chodbe,“ hovorí Nyitray. „Vtedy mal plnšiu tvár a mal farbu,“ dodáva svedok. 

Nyitray teraz ukazuje prstom na Tomáša Szabóa v pojednávacej miestnosti. 

15:00 – Keďže sa prvýkrát počas dnešného dňa dostávame k realistickej spomienke na Jána Kuciaka, rodičov sa slová viditeľne dotkli. 

14:58 – „Môže to byť aj Citroen Berlingo, lebo to sú podobné autá, ale tak ja som na políci povedal Peugeot, tak to nechcem meniť,“ povedal Nyitray. V pojednávacej miestnosti vznikol menší rozruch, novinári už z predošlých výpovedí totiž vedia, že sudkyňa sa hnevá, keď svedkovia myslia pri výpovedi na to, čo povedali vyšetrovateľom. 

14:55 – Rovnaké auto potom svedok videl aj pred obcou Veľká Mača, bolo mu podozrivé, že ide rýchlosťou asi 20 km/h. „Bol mi čudný tou pomalou jazdou a cudzou značkou,“ dodáva Nyitray. 

Nyitray tvrdí, že 18. február bol jediný deň, kedy Jána Kuciaka videl osobne, bolo to krátko po tom, čo vošlo podozrivé auto do dediny.

„Vtedy som uvidel tvár pána Kuciaka. Vtedy som ho videl prvý aj poslednýkrát. Mal 2003 Passat s bytčianskou značkou a mal okuliare.“

14:52 – Svedok občas dlhšie hľadá správne slová, má maďarský prízvuk a trasie sa mu hlas. 

14:50 – Nyitray začína spontánnu časť výpovede spomienkou na 18. februára 2018 podobne ako pri vypočutí pred vyšetrovateľom Upresňuje, že podozrivé vozidlo, ktoré zazrel, bol Peugeot Partner s komárňanskou značkou. 

14:45 – Marian Kočner si pána Nyitraya veľmi pozorne premeral, jeho svedectvo je veľmi dôležité v súvislosti s možnou návštevou dediny obžalovanými Szabóom a Marčekom. 

14:42 – Ako ďalší si na stoličku pre svedkov sadne René Nyitray, ktorý býva vo Veľkej Mači asi 50 metrov od domu Kuciaka a Kušnírovej.

Pri výsluchu svedok uviedol, že sa so zavraždenými nepoznal, keď po 26. februári 2018 zverejnili média informáciu o tragédii, spomenul si, že 18. februára, teda deň pred prvým pokusom o vraždu a tri dni pred jej skutočným vykonaním videl na neďalekej pumpe Slovnaft stáť auto Peugeot Partner alebo Citroen Berlingo. Vyšetrovateľom svedok popísal, ako auto vyzeralo aj vodiča, ktorý v ňom sedel.

Záznam zo 4. dňa súdu s Kočnerom: Bödör poprel lustráciu Jána Kuciaka, Haščák potvrdil Kočnerovu snahu ovplyvňovať médiá
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

14:40 – Výpoveď Schwartza skončila. 

14:38 – Keď svedok rozprával o Kočnerovom Ferarri alebo o tom, ako si chodil „zabúchať“ a „odpáliť pár loptičiek,“ obžalovaný podnikateľ sa pousmial, akoby spomínal.

14:30 – Daniela Lipšica zaujíma, kedy videl Schwartz, ako sa Kočner so Zsuzsovou stretávali. „Stretnutia prebiehali určite už pred rokom 2018, to viem, určite, lebo vtedy sa diali tie transakcie ohľadom tých balíčkov, propolisu a včelých výrobkov. Stretnutia prebiehali určite v roku 2017 a neviem dokedy v tom 2018,“ dodáva svedok.

14:28 – Pýta sa Marek Para, ktorého zaujíma, čo bolo v balíkoch, za ktoré si Zsuzsova brala peniaze z pokladne. Svedok tvrdí, že išlo o „nejaké včelárske produkty“, ktoré sa však potom povaľovali Kočnerovi v kancelárii a nemal o nich záujem. 

14:27 – Pýta sa Kočner, opäť začína fúknutím do mikrofónu, aby overil, že funguje. Zatiaľ stále fungoval. Obžalovaného podnikateľa zaujímajú podrobnosti ohľadom rekonštrukcie, ktorá sa realizovala na prelome rokov 2016/2017 alebo 2017/2018. Nie je jasné, čo otázkami sleduje. 

14:25 – Svedok tvrdí, že červený Mercedes mal poznávaciu značku „KN“, čo videl asi zo 70 metrov. Ide o poznávaciu značku Komárna. „Myslím, že to bolo kupéčko, nie som si istý,“ dodáva Schwartz s tým, že nie je autičkár. 

14:22 – Sudkyňa žiada svedka, aby opísal, ako vyzerá pani, ktorá si chodia do pokladne po peniaze. „Neviem povedať z diaľky tých 30-40 metrov,“ konštatuje Schwartz s tým, že chodila zahalená čiapkou alebo šiltovkou. Tvrdí, že keď zverejnili fotku Zsuzsovej médiá, zamestnanci za nim chodili a hovorili mu, že tá pani, ktorá za Kočnerom chodievala, bola pani Zsuzsová. 

14:19 – Schwartz tvrdí, že keď chodil do golfového areálu Kočner, všetci sa ho báli. Vraj mu bolo jedno, či sú práve v areáli hostia a používal aj vulgarizmy. „To je jeho povaha, na to sme si zvykli,“ dodal.

14:17 – „Zo začiatku, v prvých počiatkoch, mi bol predstavený pán Dobroslav Trnka, toho som tám 2-3-krát videl a bol mi predstavený s tým, že je to vášnivý rybár,“ odpovedá Schwartz na otázku prokurátora, či sa tam stretával Kočner so zaujímavými osobami. Schwartz tvrdí, že sa tam stretával aj s nejakou ženou. „Osobné stretnutia prebiehali zo začiatku tou formou, že tá pani tam došla a doniesla pre Kočnera nejaký balíček, za čo jej boli odovzdané peniaze,“ pokračuje svedok. Peniaze si táto pani brala z pokladne a keď prišiel Kočner, peniaze do pokladne doplatil, aby nechýbali. Schwartz tvrdí, že táto pani prichádzala na červenom Mercedese. 

14:15 – Schwartz tvrdí, že Kočner navštevoval areál príležitostne. „V letných mesiacoch tam nebol, dva tri mesiace sa tam neobjavil.“

14:12 – Schwartza tvrdí, že po vstupe Mariana Kočnera sa podarilo areál dokončiť, niektorí golfisti však z klubu odišli „kvôli osobe pána Kočnera.“ Vraj boli problémom medializované informácie. „Čo sa týka kvality, bolo to pozitívum, čo sa týka obľúbenosti, bol to trošku mínus,“ komentuje vstup Kočnera ako spoluvlastníka do golfového areálu. 

14:09 – Prokurátor sa pýta, ako došlo k finančným problémom v areáli Báč, ktoré prinútili Schwartza hľadať finančnú pomoc, ktorú vyriešil vstupom do spoločnosti práve Kočner. „To sa musíte opýtať Tatra banky,“ hovorí Schwartz, pokračuje však vysvetlením, že táto banka z ničoho nič vyžadovala, aby vyplatil úver naraz. Priznal však, že sa mu nedarilo splácať úver podľa zmluvy, lebo je golf sezónna záležitosť.  

14:07 – Schwartz uviedol, že Zsuzsovú, Marčeka ani nepozná „Pána Kočnera poznám už niekoľko rokov, zoznámil ma s ním môj starý kamarát,“ opisuje svoj vzťah s obžalovanými na začiatok.

14:05 – Ako ďalší bude vypovedať svedok  Erik Schwartz.

Svedok Schwartz vo výpovedi pred vyšetrovateľmi uviedol, že je spolumajiteľom golfového areálu v obci Báč spoločne s Kočnerom. Ďalej uviedol, že v roku 2018 Kočner chodil do areálu len sporadicky, častejšie to bolo v roku 2017. Vtedy sa tam stretával so Zsuzsovou. Podľa Schwartza sa zamestnanci Kočnera báli. K personálu sa správal podľa nálady a nikto si nemohol byť istý svojim miestom.

14:02 – Daniel Lipšic sa svedka pýta, či sa mohli stretnúť Kočner so Zsuzsovou vo februári 2018. Tóth tvrdí, že v tom čase bol ešte celý areál Báč zatvorený, pretože prevádzka sa spúštala až 1. marca 2018. Nikto ďalší sa otázky nepýtal a výpoveď svedka Andreja Tótha skončila v extrémne krátkom čase za približne 5 minút.

14:01 – Sudkyňu zaujíma, ako vnímal svedok vzťah medzi Kočnerom a Zsuzsovou. Odpovedá, že „nijak“, že komunikovali ako „normálni bežní ľudia“ a videl ich v reštaurácii a na terase. 

14:00 – „Nikdy sme nemali komunikačný vzťah, všetko som riešil so slečnou Kočnerovou, hovorí“ Andrej Tóth o vzťahu s Marianom Kočnerom. Podnikateľa vraj videl v areáli hlavne vtedy, keď bol hrať golf. Tvrdí, že so Zsuzsovou ho videl dvakrát (od marca do júna 2018), vždy v reštauračnej časti. Síce si nespomína, akým autom Zsuzsova prišla a kde parkovala, myslí si však, že to bol červený Mercedes.

13:57 – Začína výpoveď svedka Andreja Tótha – bývalý manažér reštaurácie v golfovom areáli v Báči, najala ho dcéra Mariana Kočnera. 

Ďalší svedok pri výsluchu uviedol v minulosti vyšetrovateľom, že pozná Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Ako manažér hotela a reštaurácie v golfovom rezorte WELTEN v Báči ich niekoľkokrát videl, keď sa spolu stretli.

LIVE zo súdu s Kočnerom: Bödör poprel lustráciu Jána Kuciaka, Haščák potvrdil Kočnerovu snahu ovplyvňovať médiá
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

13:54 – Marian Kočner vchádza za sprievodu ozbrojenej eskorty do pojednávacej miestnosti. Dnes venoval novinárom oveľa menej úsmevov ako počas prvých troch dní pojednávania. 

13:42 – Po prestávke budú vypovedať ďalší dvaja svedkovia – Andrej Tóth a Erik Schwartz.

Odporúčané
Kto bude od pondelka vypovedať na súde s Kočnerom? Predvolaní sú Haščák z Penty, Bödör aj kolegovia Jána Kuciaka Kto bude od pondelka vypovedať na súde s Kočnerom? Predvolaní sú Haščák z Penty, Bödör aj kolegovia Jána Kuciaka 19. januára 2020, 17:30

12:50 – Sudkyňa prerušila na 60 minút hlavné pojednávanie z dôvodu obednej prestávky. Jaroslavovi Haščákovi sa podarilo vyjsť z pojednávacej miestnosti pár desiatok sekúnd pred tým, ako zamestnanci ZVJS pustili na chodbu médiá, preto nebolo možné klásť mu otázky. Novinári ho odchytili až vonku. 

12:40 – Slovo si zobral Marian Kočner. Priestor na vyjadrenie využil na to, aby kritizoval slovenské médiá, ktoré podľa neho pracujú aj s ilegálne získanými podkladmi a opisuje prípad, kedy si vraj jedna novinárka mala podklady vytvoriť samovoľne. Okrem kritiky novinárov Kočner v záverečnej reči ocenil snahu Penty zlepšiť úroveň médií na Slovensku.

Nie je jasné, ako to myslel, keďže je verejne známe, že Penta ako investor nezasahuje do fungovania redakcií a nemá vplyv na publikovaný obsah. 

12:35 – Marian Kočner bol podľa slov Haščáka skôr sklamaný, keď mu šéf Penty nevedel pomôcť s ovplyvňovaním článkov. 

12:28 – Jaroslav Haščák opäť opakuje, že sa nikdy nestretol s Jánom Kuciakom.

12:25 „Keď som si pozeral v slovníku odnože slova j*bať, má asi 40 rôznych významov, napríklad sa tam uvádza: od**b si tú škvrnu z tých nohavíc, odpovedá Jaroslav Haščák na otázku, čo v ňom evokovalo slovné spojenie „od**bať ču**ka,“ ktoré mu napísal Kočner. Dodáva, že vulgárne výrazy veľmi často používa aj on.  

12:24 – Právny zástupca rodiny Kuciakovcov sa pýta Haščáka, či sa pozná s pánom Bodorom. On odpovedá, že áno a patrí do širšieho okruhu známych, čo znamená, že s nim komunikuje sporadicky a netrávi s nim žiadny voľný čas. „Vždy, keď ma požiadajú o pomoc, vypočujem si ich a keď ma požiadajú o stretnutie, tak sa s nimi stretnem.“ dodáva pri opise širšieho okruhu známych. 

12:20 – Daniel Lipšic sa ďalej pýta na zmenky (v hodnote asi 10 miliónov eur) Mariana Kočnera. Podľa sudkyne by sme sa v priebehu dnešného dňa mohli dozvedieť, či bude možné peniaze zo zmeniek použiť na zaplatenie náhrady škody poškodeným rodinám.

12:18 – Jaroslav Haščák tvrdí, že pozná Dobroslava Trnku. Sudkyňu zaujíma, prečo sa Daniel Lipšic pýta na vzťah Haščák-Trnka. Lipšic odpovedá, že to súvisí s audionahrávkou Kočner-Trnka a pri rozhodovaní by táto skutočnosť mohla mať vplyv na výšku trestu, keďže vypovedá o násilnosti obžalovaného. Teraz Haščák bližšie opisuje svoj vzťah s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Raz sa vraj stretli pracovne a dvakrát náhodne. 

Odporúčané
Kto je Dobroslav Trnka? Ako generálny prokurátor dal Kočnerovi veľkú moc, nosil šušťáky a mal problém s alkoholom Kto je Dobroslav Trnka? Ako generálny prokurátor dal Kočnerovi veľkú moc, nosil šušťáky a mal problém s alkoholom 19. januára 2020, 14:08

12:13 – Sudkyňa sa opýtala Jaroslava Haščáka, či súhlasí s tým, aby bola prečítaná jeho komunikácia s Marianom Kočnerom. Haščák tvrdí, že by si ju musel najprv prečítať.

12:10 – „SMS, WhatsApp a Threemu, marí sa mi, že aj mail, ale nie som si na 100 % istý,“ odpovedá Haščák Lipšicovi na otázku, cez aké aplikácie komunikoval s Kočnerom. 

12:08Sudkyňa sa ďalej pýta, ako reagoval Marian Kočner, keď mu Haščák poradil, aby postupoval podľa tlačového zákona a podal opravu. Haščák odpovedá, že si spomína na prípad týždenníka Trend, ktorý písal o kauze Donovaly. V tomto prípade mu Kočner povedal, že podá žalobu. V iných prípadoch vraj reagoval podráždene a používal vulgárne slová, ale nikdy nenadobudol pocit, že by sa fyzicky vyhrážal konkrétnym redaktorom, resp. im hrozil majetkovou alebo nemajetkovou ujmou. 

12:05 – Haščák tvrdí, že si nespomína, že by mu Marian Kočner spomínal články Jána Kuciaka. 

12:02 – Kočner sa pýta Haščáka, čo obsahuje etický kódex médií, ktoré patria do portfólia skupiny Penta, konkrétne ho zaujíma, či novinári uverejňujú aj nepravdivé informácie. Haščák odpovedá, že sa stáva, že niektorí novinári informujú tendenčne, za čo médiá z portfólia skupiny Penta čelia žalobám a občas prehrávajú.

11:57 – „Ja osobne sa pokladám za predstaviteľa myšlienkového prúdu liberálny kapitalizmus,“ tvrdí Haščák.

11:50 Pýta sa Marian Kočner, opäť začína fúknutím do mikrofónu. Zaujíma ho, akú mal Jaroslav Haščák mienku o slovenských médiách v čase, keď do nich Penta investovala. Odpovedá, že presne taku, ako teraz.

 „Čo sa týka kvality konkrétnych médií, tá je veľmi rôznorodá od médií, ktoré sú vyložene nekvalitné a je ich spoločenská rola negatívna, tam by som zaradil konšpiračné médiá (Infovojna, Eurorespekt) až po médiá veľmi kvalitné, tam by som zaradil náš týždenník Trend, Forbes. Čo sa týka mainstreamových médií (SME, Denník N, Aktuality), tam je to, žiaľ, prípad od prípadu,“ vysvetľuje. V týchto médiách vidí aj povrchných redaktorov, ktorí majú túžbu vyvolať záujem za každú cenu, nazýva to bulvarizáciou a clickbaitami. 

11:46 – „Je mi to trochu trápne, lebo je tam nadávka,“ hovorí Haščák po výzve prokurátora, aby nahlas povedal, o akú správu ide v súvislosti s odstavením Lukáša Kyselicu z prípadu objednávky z vraždy. „Počúvame tu aj horšie nadávky,“ reagoval prokurátor a novinári sa pousmiali.

Správa „inak pracujem na od**baní ču**ka“ bola odoslaná asi mesiac pred zavraždením Jána Kuciaka. Haščák pred súdom tvrdí, že si je na 100 % istý, že sa týka vyšetrovateľa Kyselicu.,

11:45 – Jaroslav Haščák rozpráva veľmi štrukturovane, dáva si pozor na každé jedno slovo, niekedy sa opraví, aby bol čo najpresnejší. Jeho prejav je suverénny, na všetky otázky prokurátora odpovedá presne, ak mu nie je jasné, čo presne prokurátor chce vedieť, nechá si otázku doplniť. 

11:37 – Haščák poprel, že by sa s Kočnerom bavil o vyšetrovateľoch. Teraz šéf Penty hovorí o pokuse odstaviť bývalého vyšetrovateľa Kyselicu od prípadu objednávky vraždy Silvie Volzovej Pavlom Ruskom. Ide o medializovanú správu „Pracujem na od**baní čuráka.”

Haščák tvrdí, že mu bolo divné, že sa kauzou zaoberá práve Lukáš Kyselica, ktorý mal dovtedy záujem hlavne o ekonomické kauzy. 

11:32 – Prokurátor sa ďalej pýta otázky v súvislosti s reláciou Na pranieri. Haščák, popiera, že by dostal informácie o sledovaní novinárov.

11:30 – Haščák tvrdí, že sa snažil Kočnerovi vysvetliť, že ovplyvňovanie médií nie je štandardná záležitosť, pretože sú nezávislé a platí to „do značnej miery“ aj v prípade Penty. Vraj ho odvolával na tlačový zákon, aby podal žiadosť o opravu. „Sľúbil som, že dozriem na to, aby jeho žiadosti nezostali na spodku v šuflíku.“

11:26 – Svedok Haščák pripúšťa, že jeho dnešná výpoveď môže byť ovplyvnená množstvom výstupov o Kočnerovej Threeme. 

11:25 – Jaroslav Haščák pred súdom chváli články Jána Kuciaka, dodáva, že jeho prácu poznal. Tvrdí, že sa mu páčilo, ako boli analyticky spracované. Taktiež opisuje, ako fungujú médiá, vrátane tých, ktoré patria do portfólia Penty. Podľa neho sa často tlačí na veľkú produktivitu a bulvarizáciu, zároveň sú novinári slabo finančne ohodnotení. 

11:21 – Šéf Penty tvrdí, že sa nikdy nestretol so zavraždeným Jánom Kuciakom. 

11:20 – Haščák tvrdí, že sa Marian Kočner v posledných rokoch sťažoval asi na 200 článkov.

11:16 – Jaroslav Haščák spomína novinárku Martinu Ruttkayovú z denníka Plus 7 dní.

Z údajnej komunikácie z Threemy vyplýva, že Marian kočner ovplyvňoval verejnú mienku cez viaceré médiá s veľkou čítanosťou. Podľa portálu O médiách platil novinárku Plus 7 dní Martinu Ruttkayovú, aby pomohla s odchodom Lucie Žitňanskej, keď chcel na post ministra spravodlivosti dosadiť Moniku Jankovskú. Marian Kočner dával reportérke aj inštrukcie, ako má postupovať. Keď nominantka Mostu-Híd Žitňanská naozaj z funkcie odstúpila, Ruttkayová napísala: „Zitnanska ide do pi*e. Idem na dovolenku.“

Následne zisťuje, čo je jej ochotný podnikateľ zaplatiť. „Marian Kapverdy 1200 e. Moze byt alebo je to vela?“ Kočner súhlasí, peniaze podľa komunikácie vypláca v hotovosti.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

11:15 – Kočner mal podľa Haščáka problém aj s článkami v Trende. „Chcel využiť náš vzťah na to, aby som vplýval na konkrétnych redaktorov alebo šéfredaktorov, aby tie výstupy boli menej kritické,“ dodáva Haščák. 

11:11 – Prokurátor sa pýta svedka Haščáka, aká bola komunikácia s Marianom Kočnerom. Haščák si spomína na článok v Plus 7 dní, kde boli aj fotografie domu, kde Kočner žil. Deň po tomto článku sa vraj niekto pokúsil vlámať do tohto domu a Kočner mu volal a kládol za vinu, že zlodeji, mali informácie práve z predmetného článku. „Prosil ma, aby som túto skutočnosť komunikoval na vtedajšieho šéfa vydavateľstva,“ hovorí Haščák.

11:10 – Prokurátora zaujímajú informácie týkajúce sa aktivít spoločnosti Penta v investovaní do médií. Konkrétne sa pýta na portál Aktuality, kde Kuciak pracoval. Jaroslav Haščák špecifikuje, v akých materských firmách médií má Penta podiel, dodáva však, že online denník aktuality.sk nebol nikdy predmetom žiadneho obchodu. 

11:05 – Jaroslav Haščák popisuje podnikateľské aktivity Kočnera v súvislosti s Pentou, nevie však špecifikovať, do akej kategórie klientov pre spoločnosť patril Kočner. „Pán Marian Kočner mi nikdy neoznámil, za aký objem nakúpil akcie spoločnosti Penta Funding, stačí to takto?“ 

10:58 „Komunikovali sme spolu telefonicky aj cez aplikácie relatívne pravidelne,“ hovorí Haščák. Prokurátor chce, aby to špecifikoval. Hačšák tvrdí, že približne raz za dva týždne a najčastejšie išlo o to, akým spôsobom informovali denníky, v ktorých je Penta spoluvlastníkom, o Kočnerovi. 

10:57 – „Pána Mariana Kočnera poznám vyše 20 rokov, pokiaľ mi pamäť siaha, prvýkrát sme sa stretli okolo 1998, následne až do roku 2010 boli naše stretnutia sporadické, skôr náhodné,“ opakuje Hačščák. Ich komunikácia bola podľa Haščáka najintenzívnejšia od roku 2015 až kým bol Kočner zadržaný. 

10:55 – Začína výpoveď Jaroslava Haščáka, ktorý na úvod uviedol, že je zamestnancom Penta Investments s.r.o na pozícii manažéra. Najprv sa ho prokurátor pýta, či pozná obžalovaných. „Pána Kočnera poznám asi od roku 1998, čiže asi 20 rokov, patril do okruhu mojich širších známych,“ dodáva Haščák s tým, že mu nebolo do doby prezentovania v médiách známe nič, čo sa týka vraždy novinára a jeho snúbenice. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Svedok Haščák bude vysvetľovať  „od**banie ču**ka“, Bödör lustráciu novinárov
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

10:47 – Ako ďalší príde vypovedať jeden zo šéfov Penty Jaroslav Haščák. Pracovník ZVJS mu povedal, že si môže hneď sadnúť na stoličku pre vypovedajúceho svedka. 

Približne mesiac pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej napísal Kočner Haščákovi správu, že pracuje na „od*baní č*ráka.“ Oligarcha zapletený aj do kauzy Gorila tvrdí, že sa správa týkala odstavenia bývalého vyšetrovateľa od prípadu objednávky vraždy Sylvie Volzovej Pavlom Ruskom a nie Jána Kuciaka.

Okrem toho je Jaroslav Haščák hlavným aktérom kauzy Gorila, ktorá naznačuje korupciu na najvyšších miestach a hovorí o podozreniach z tajného financovania strany Smer. 

Odporúčané
10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí 10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí 17. októbra 2019, 18:49

10:40 – Počas prestávky sa novinárom podarilo odchytiť Jaroslava Haščáka, ktorý však odmietol odpovedať na otázky k prípadu, v ktorom bol dnes predvolaný ako svedok. Novinári sa ho pre to pýtali na zverejnenú nahrávku ku kauze Gorila. Odpovedal, že k tej sa pravidelne vyjadruje, konkrétny nebol. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Svedok Haščák bude vysvetľovať  „od**banie ču**ka“, Bödör lustráciu novinárov
Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

10:32 – Výpoveď Norberta Bödöra skončila, Sabová prerušila hlavné pojednávanie 20-minútovou prestávkou.

10:30 – Daniel Lipšic zváži navrhnúť dopočutie svedka, keď súd pripustí čítanie prepisu správ z Threemy, výpoveď svedka Bödöra považuje za nedôveryhodnú. Rovnako vníma výpoveď aj Roman Kvasnica. 

10:28 – Sudkyňa Ružena Sabová nateraz nedovolila čítať Threemu. Dodala, že správy musia byť prepísané a taktiež je potrebné pridať listinu o tom, ako boli dôkazy získané. 

Norbert Bödör poprel všetky informácie, ktoré sa v časti údajnej komunikácii prístupnej verejnosti nachádzajú.

10:24 – Norbert Bödör uvádza, že články Jána Kuciaka nemali žiadny vplyv na jeho podnikateľské aktivity. Rovnako to podľa neho bolo aj v prípade aktivít Mariana Kočnera, ktorý sa vraj len sťažoval, že novinár píše nepravdy.

10:21 – Roman Kvasnica sa pripojil k návrhu Daniela Lipšica čítať správy  z Threemy. Súd stále rozhoduje, zatiaľ sa pýta prokurátor. Zaujímajú ho aktivity detektívnej služby Bödöra.

10:19 – „Klame,” tvrdí nitriansky podnikateľ o Petroví Tóthovi, ktorý v stredu pred súdom vypovedal, že sa mal spoločne s Kočnerom Bödör podieľať na financovaní sledovania. 

10:15 – Aj Kvasnicu zaujíma, prečo sa Bödör dobrovoľne dostavil na políciu skôr, ako bol predvolaný. Opäť odpovedá, že mu to navrhol právnik. 

10:14Sériu nepríjemných otázok smerovaných na kontakty medzi Bödörom a NAKA sa teraz pýta právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Potom Sabová rozhodne o možnosti vykonať dôkaz. 

10:13 – Daniel Lipšic navrhuje vykonať dôkaz. Malo by ísť o dôkaz v digitálnej forme – konkrétne komunikáciu z Threemy medzi Kočnerom a Bödörom. Návrh prišiel po tom, ako Bödör povedal, že nevie, kto je v komunikácii označovaný ako „šéf.“

10:08 – Lipšic žiada od svedka vysvetlenie, ako je možné, že sa dostavil na výpoveď na políciu ešte pred tým, ako bol predvolaný. Bödör tvrdí, že mu to poradil právnik. 

10:07 –  „S pánom Krajmerom sa poznám viac ako 20 rokov sprostredkovanie cez jeho švagra z Trenčína, stretávali sme sa úplne nepravidelne možno 2-krát do roka,“ opisuje Bödör svoj vzťah s bývalým šéfom protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Robertom Krajmerom. Lipšic sa ďalej pýta na exministra vnútra Kaliňáka a špeciálneho prokurátora Kováčika. 

Pána bývalého ministra Kaliňáka som spoznal na nejakom mítingu alebo na nejakej spoločenskej udalosti a nestretávame sa alebo sme sa nestretávali pravidelne.“

„S pánom Kováčikom som sa asi pred 10 rokmi stretol, nejaké divadelné predstavenie, nejaký známy nás zoznamil a videl som ho možno 4-5-krát.“ 

10:00 – Pýta sa zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Zaujíma ho, akým spôsobom a cez aké aplikácie komunikovali s Kočnerom. Bödör tvrdí, že komunikovali cez rôzne aplikácie, napríklad WhatsApp a Viber. Nespomína si presne, či komunikovali aj cez Threemu a Signal, pretože používa všetky tieto aplikácie.

Daniel Lipšic sa ďalej pýta, či Bödör a Kočner komunikovali o konkrétnych kauzách cez aplikácie, zaujíma ho napríklad, či komunikovali o kauze Technopol alebo Čistý deň. Na všetko odpovedal Bödör záporne. 

Odporúčané
Kto bol s Marianom Kočnerom na jachte v Chorvátsku? Okrem Petra Tótha aj Tománková z Čistého dňa, dokazuje video Kto bol s Marianom Kočnerom na jachte v Chorvátsku? Okrem Petra Tótha aj Tománková z Čistého dňa, dokazuje video 19. januára 2020, 18:18

9:55 – Bödör tvrdí, že jeho podnikateľské aktivity boli vždy ziskové, zisky sa pohybovali rádovo v stovkách tisíc eur. 

9:54 – Sudkyňa zvýšila na Norberta Bödöra hlas a pýtala sa ho, či má rečovú vadu. Žiada ho, aby lepšie artikuloval. 

9:53 – Norbert Bödör momentálne podrobne popisuje svoje obchodné aktivity po otázke sudkyne. Dodáva, že podniká na živnosť. „V obchodnom centre Mlyny v Nitre máme detektívnu službu,“ hovorí. Predsedkyňu senátu zaujíma, či má vlastných zamestnancov, on odpovedá, že má do 5 vlastných zamestnancov, nie externých pracovníkov. 

9:48 – Marian Kočner ani jeho právny zástupca Marek Para sa nechcú pýtať Bödöra žiadne otázky. 

9:45 – Bödör tvrdí, že ho Marian Kočner nikdy nepožiadal o zisťovanie informácií o Jánovi Kuciakovi. Nevie konkrétne popísať, aké články o ňom osobne písal Kuciak, a preto nevie posúdiť, či boli články zavraždeného novinára založené na pravde. 

9:43 –  „Viem, že kto je kto, možno sme sa s niekým na nejakej akcii videli,“ opisuje nitriansky podnikateľ svoje kontakty na vysokých miestach prokuratúry a polície. Hovorí aj o vzťahu s Tiborom Gašparom, keďže boli vzdialená rodina. Stretávali sa vraj približne raz za dva týždne, vždy však len ako rodina a neriešili žiadne pracovné záležitosti. 

9:42 – Prokurátora zaujíma, prečo Peter Tóth oslovil práve Norberta Bödöra s prosbou o pomoc pri vybavovaní prepustenia Mariana Kočnera. 

9:40 – Tretie stretnutie Bödöra a Tótha malo byť na základe výpovede nitrianskeho podnikateľa o Alene Zsuzsovej: „Bol veľmi vyrušený, povedal mi, že on zabezpečoval paparazzovanie novinárov a bol v kontakte so Zsuzsovou a že sa bojí, že bude vtiahnutý do tohto prípadu a že ide na políciu,“ špecifikuje, čo sa dialo na stretnutí. Prokurátor sa naďalej dopytuje na Zsuzsovú. 

9:37 – Prokurátor sa pýta na vzťah s bývalým agentom SIS Petrom Tóthom. „Ja som Petra Tótha nikdy predtým nevidel,“ dodáva s tým, že osobne sa stretli až v auguste 2018. Tvrdí, že sa mu Peter Tóth ozval a požiadal ho o stretnutie. Predmetom stretnutia malo byť podľa výpovede Bödöra, že ho Tóth žiadal o pomoc pre Kočnera. Podľa Bödöra malo dosť aj k ďalšiemu stretnutiu s Tóthom asi o dva týždne, opäť o tom istom. 

9:35 – Norbert Bödör pred súdom poprel, že by ho Marian Kočner požiadal o pomoc pri sledovaní. Tvrdí, že sa nepodieľal na zbieraní kompromitujúceho materiálu na novinárov. 

9:33 – Teraz sa prokurátor pýta na to, ako vnímal Marian Kočner záujem médií a či sa bavili o tom, že o ňom novinári píšu. „Bol nespokojný s tým, ako o ňom médiá písali,“ odpovedal Bodor. „Hovoril, že klamú, alebo teda, že nepíšu pravdu,“ odpovedá na dodatočnú otázku.

„Mená konkrétne si nespomínam, ale väčšinou hovoril o portáloch. Či už to bol Dennín N, SME alebo Aktuality, na mená si nespomínam,“ špecifikuje po otázke prokurátora, či si spomenie aj na mená novinárov.. 

„Reagoval, aspoň čo som vnímal ja, robil tlačovky, snažil sa s nimi bojovať,“ dodáva s tým, že okrem tlačových konferencií vnímal aj portál Na pranieri. 

9:30 – Prokurátor sa Bödöra pýta, či si všimol, že sa médiá zaujímajú aj o neho. Tvrdí, že vnímal, že o ňom píšu ale neriešil to, ani nekomunikoval s novinármi.

9:27 – Nitriansky podnikateľ hovorí pokojným, tichším hlasom, je ho však zreteľne počuť. „Stretávali sme sa nepravidelne, charakter stretnutí bol o všetkom možnom,“ hovorí Bödör s tým, že sa bavili o všetkom možnom vrátane politiky a športu. Podľa jeho slov sa stretávali v reštauráciách a kaviarňach. „Nikdy sme spolu netrávili dovolenky, ani sme sa nenavštevovali ako rodiny,“ dodáva ku vzťahu s Kočnerom. 

9:25 – Norbert Bödör začína svoju výpoveď opisom vzťahu s Kočnerom, ostatných obžalovaných nepozná. „S Marianom Kočnerom sa poznám asi 10 rokov,“ hovorí. Tvrdí, že ho považuje za známeho a mali spoločné obchodné aktivity. „K skutku neviem uviesť nič, iba to, čo som si prečítal v médiách,“ pokračuje Bödör po výzve prokurátora, aby opísal, čo vie o prípade vraždy. 

9:20 – Začína výpoveď Norberta Bödöra, všetci ostatní svedkovia museli opustiť pojednávaciu miestnosť. „Som súkromný podnikateľ, živnostník,“ hovorí Bödör už sediac na stoličke pre svedka a skladá prísahu. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Svedok Haščák bude vysvetľovať  „od**banie ču**ka“, Bödör lustráciu novinárov
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

9:15 – Sudkyňa Ružena Sabová poučuje svedkov o ich právach, potom sa na stoličku asi tri metre oproti nej posadí Norbert Bödör. 

9:11 – Prítomní sú opäť aj rodičia Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej. 

9:06 – Kým Norbert Bödör upiera pohľad výhradne pred seba a občas na novinárov, Jaroslav Haščák sa otáča a sleduje dianie počas toho, ako predsedkyňa senátu kontroluje prítomnosť poškodených aj obžalovaných a ich právnych zástupcov. 

9:04 – Sudkyňa poprosila jedného z ozbrojených kukláčov, aby si sadol inde, pretože cez neho nevidí na Mariana Kočnera. 

9:03 – Marian Kočner dnes sedí na inom mieste ako počas prvých troch dní. Sedí o lavicu bližšie k senátu a po jeho ľavej ruke sedí právny zástupca Marek Para. Pred tým sedeli za sebou. Tomáš Szabó sedí ďalej od senátu.

9:00 – Sudkyňa Ružena Sabová oznamuje, že pokračuje hlavné pojednávanie. 

8:55 – O 5 minút začne hlavné pojednávanie, čaká sa na príchod Kočnera a Szabóa, ktorých privedie eskorta. Jaroslav Haščák sedí na lavici pre svedkov a čelí veľkému záujmu fotografov o jeho portrét. Hneď vedľa neho sa posadil aj Norbert Bödör.

LIVE zo súdu s Kočnerom: Svedok Haščák bude vysvetľovať  „od**banie ču**ka“, Bödör lustráciu novinárov
Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

8:50 – Novinári ešte stále čakajú na signál, že môžu ísť do pojednávacej miestnosti.

8:25 – Jeden zo šéfov finančnej skupiny Penta povedal novinárom pri príchode, že na otázky bude odpovedať až po výpovedi pred senátom. Tvrdí, že sa s Jánom Kuciakom nikdy nestretol. Momentálne čaká na výpoveď na druhom poschodí, kým novinári na prvom. 

8:12 – Záujem médií je dnes veľký, veľa fotografov čaká už aj dole pred budovou, aby mali čo najviac fotografií svedkov Haščáka a Bödöra.

8:07 – Bezpečnostnou kontrolou práve prechádza Jaroslav Haščák. 

7:50 – Ako by mal vypovedať Nobert Bödör, ešte skôr však dorazil Jaroslav Haščák.

Meno nitrianskeho podnikateľa zaznelo počas prvých troch dní pojednávania v Pezinku viackrát, zakaždým v súvislosti s jeho dobrými kontaktami na polícii a prokuratúre. Peter Tóth tvrdil, že to bol práve Norbert Bödör, od ktorého mal k dispozícii lustrácie 28 novinárov vo forme pavúkov rodín. Bývalý príslušník SIS Peter Tóth ešte v stredu vypovedal, že to bol práve Norbert Bödör, kto sa mal s Marianom Kočnerom skladať na sledovanie novinárov. Obaja vraj zaplatili 70-tisíc eur. Tóth ďalej vypovedal, že po vražde žiadal od neho Bödör sledovanie politikov, no on to vraj odmietol. 

Odporúčané
Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? 10. novembra 2019, 16:12

Zoltán Andruskó v utorok vypovedal, že obžalovaní mali po vražde k dispozícii niektoré informácie z vyšetrovania, ktoré mohli uniknúť práve cez tohto Kočnerovho kamaráta. 

Z prepisov šifrovanej komunikácie z Kočnerovej Threemy  vyplýva, že nitriansky podnikateľ vraj získaval dôverné informácie o vyšetrovaní z najvyšších miest polície a cez špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika mal vybavovať rozhodnutia. 

7:30 – Hlavné pojednávanie bude pokračovať o 9:00, novinárov pustia už tradične do pojednávacej miestnosti 15 minút skôr. Mariana Kočnera dnes eskortovali z Bratislavy už pred šiestou hodinou ráno a bude prítomný počas celého dňa. Očakávame aj účasť Tomáša Szabóa. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Svedok Haščák bude vysvetľovať "od**banie čuráka", Bödör sledovanie novinárov
Zdroj: Viktor Kniš/REFRESHER

Dnes pokračuje súd v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžalovaným Tomášovi Szabóovi, strelcovi Miroslavovi Marčekovi, Alene Zsuzsovej a Marianovi Kočnerovi hrozí najvyšší možný trest, doživotie za mrežami.

Predsedkyňa senátu na pondelok 20. januára naplánovala vypočutie viacerých dôležitých svedkov. Okrem šéfa Penty Jaroslava Haščáka príde aj Norbert Bödör. nitrianskeho podnikateľa zaznelo počas prvých troch dní pojednávania v Pezinku viackrát, zakaždým v súvislosti s jeho dobrými kontaktami na polícii a prokuratúre. 

Odporúčané
Kto bude od pondelka vypovedať na súde s Kočnerom? Predvolaní sú Haščák z Penty, Bödör aj kolegovia Jána Kuciaka Kto bude od pondelka vypovedať na súde s Kočnerom? Predvolaní sú Haščák z Penty, Bödör aj kolegovia Jána Kuciaka 19. januára 2020, 17:30
Domov
Zdieľať
Diskusia