Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2019, 18:49
Čas čítania 7:17
Viktor Kniš

10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí

10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí
Zdroj: TASR - Martin Baumann/TASR - Milan Kapusta/TASR - Michal Svítok
ZAUJÍMAVOSTI JAROSLAV HAŠČÁK ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Skoro 39-hodinová nahrávka zaznamenáva korupciu, rozdeľovanie provízii za privatizáciu aj pohlavný styk. Toto je 10 najdôležitejších citátov z údajného audiozáznamu Gorily.

Keď sa v závere roka 2018 počas domovej prehliadky u Mariana Kočnera našiel na pracovnom stole USB kľúč s nahrávkou údajnej Gorily, špeciálny vyšetrovací tím najväčšej korupčnej kauzy samostatného Slovenska uvidel svetlo na konci tunela. Dnes má možnosť počuť hlasy podobné Jaroslavovi Haščákovi, Robertovi Ficovi, Jirkovi Malchárkovi či Anne Bubeníkovej každý občan krajiny. 

Odporúčané
„Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať? „Dal by som si obyčajnú colu", „volič je ho*no“, vety z Gorily, ktoré zľudoveli, už majú zvukovú podobu. Bude niekto pykať? 16. októbra 2019, 16:19

Experti autenticitu skoro 39-hodinového záznamu, ktorý niekto zaslal do redakcií a zverejnil na internete nepotvrdili. Nie je tak jasné ani to, či ide o rovnaký záznam, ktorý sa nachádza vo vyšetrovacom spise polície. Do veľkej miery sa však jeho obsah, ktorý médiá postupne preverujú, zhoduje s analytickým spisom Gorila, ktorý sa na verejnosť dostal ešte v roku 2011. 

Nahrávka Gorily mala byť zhotovená v rokoch 2005 a 2006 v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Jeho majiteľom bol Zoltán Varga – expolicajt, podľa ktorého fyzických proporcií pomenovali tajní celý prípad. V byte sa vraj stretávali vplyvné osobnosti krajiny a jeden z majiteľov Penty Jaroslav Haščák. To si všimol príslušník SIS Peter Holúbek. Býval totiž v susednom byte. Podozrenie nahlásil šéfom a SIS na Krajskom súde získala povolenie na odpočúvanie. Penta neskôr uspela na Ústavnom súde, ktorý povedal, že rozhodnutie súdu o odpočúvaní nebolo zdôvodnené.

10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí: Hlas podobný Robertovi Ficovi predáva Slovensko oligarchom
10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí: Hlas podobný Robertovi Ficovi predáva Slovensko oligarchom Zdroj: TASR - Martin Baumann

Pred pár dňami bola zverejnená nahrávka rozhovoru medzi Marianom Kočnerom – dnes obvineným z vraždy Jána Kuciaka aj daňových podvodov a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Kočner na nej tvrdí, že dostal od Jaroslava Haščáka z Penty jeden milión za to, že mu odovzdal poslednú nahrávku Gorily. Dnes už vieme, že posledná nebola a naznačuje to aj rozhovor s Trnkom. Aj on mal svoju kópiu, s ktorou chcel Jaroslava Haščáka vydierať.

Poďme sa pozrieť na 10 dôležitých citátov, ktoré zazneli v údajnej nahrávke Gorily. Politici a dôležití funkcionári sa vraj bavili o privatizácii, províziách, financovaní strán aj prerozdeľovaní moci. 

Odporúčané
5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 14. októbra 2019, 19:17

1. „Volič o ničom nič nevie, volič je hovno. Volič vníma iba absolútny povrch...“

Údajná nahrávka Gorily vznikla na prelome rokov 2005 a 2006. V tom istom roku sa konali parlamentné voľby a hlasy podobné Jaroslavovi Haščákovi a Jirkovi Malchárkovi riešili v konšpiračnom byte aj tému volieb. Z audiozáznamu vyplýva, že odhadovali, ako môžu voľby dopadnúť a hovorili aj o vzniku novej strany. V tejto súvislosti máme možnosť počuť snáď najznámejšie slová, o ktorých sa hovorí už od zverejnenia spisu Gorila. 

„Volič je úplne hovno. Nevie nič. Fakt nevie nič. O ničom nevie nič. (...) Nevie, čo je to HDP, čo sú to verejné financie, nič. Tí ľudia vnímajú iba totálny absolútny povrch. Absolútny povrch,“  hovorí hlas podobný Jaroslavovi Haščákovi. 

Hlas podobný Jirkovi Malchárkovi – vtedajšiemu ministrovi hospodárstva pritakáva: „Je to logické, vstane ráno o siedmej, ide urobiť deťom raňajky a desiatu, ide do práce a o pol piatej to zabalí. Obrovská časť ľudí na Slovensku žije z platu a niektorí si vedia vyrobiť nejakú vatu, aby mali na dovolenky a sem-tam niečo ušetrili, ale väčšina ľudí nevie ušetriť,“ komentuje fungovanie obyvateľov Slovenska Malchárek. 

Minister hospodárstva Jirko Malchárek (vpravo)

10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí: Hlas podobný Robertovi Ficovi predáva Slovensko oligarchom
10 citátov z údajnej nahrávky Gorily, z ktorých mrazí: Hlas podobný Robertovi Ficovi predáva Slovensko oligarchom Zdroj: TASR – Martin Baumann

2. „Fedor Flašík vybral 250 na stranu a 8 (alebo 80) si dodatočne nechal...“

Na údajnej nahrávke Gorily môžeme počuť, ako hlas podobný predsedovi strany Smer Robertovi Ficovi hovorí Jaroslavovi Haščákovi: „Fedor Flašík vybral 250 na stranu a 8 (alebo 80) si dodatočne nechal.“  Fedor Flašík stál pri založení strany Smer a riadil jeho politickú kampaň po marketingovej stránke. Predtým robil kampaň HZDS. 

Či hovorili o miliónoch korún zrejmé nie je, ale pravdepodobne áno. Vraj boli použité na financovanie Smeru v intervale rokov 2002 – 2006, keďže nie sú zaznamenané v účtovníctve. Flašík to včera pre Aktuality poprel.

3. „...s Jurom sa dá, s Vladom je to horšie...“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 70325 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto sú Juro a Vlado a akú rolu podľa nahrávky zohrávali v Smere
  • Aké ďalšie výroky sú pre budúcnosť našej krajiny kľúčové
  • Aké podniky sa údajne korupčne privatizovali 
  • Kto a akým dielom si údajne delil provízie
  • Kto si podľa údajnej nahrávky Gorily požičal od Jaroslava Haščáka peniaze na súkromné účely v hotovosti 
  • Kto je Anna Bubeníková, s ktorou mal vraj šéf Penty aj intímny vzťah
Domov
Zdieľať
Diskusia