Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. januára 2020, 16:56
Čas čítania 4:29
Tina Hamarova

Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť

Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť
Zdroj: TASR & FB Peter Molnár
ZAUJÍMAVOSTI STREĽBA VRAŽDA VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej majú na svedomí pravdepodobne aj ďalšiu krv. Čo presne sa stalo podnikateľovi Petrovi Molnárovi?

December 2016, Kolárovo. Miroslav Marček vidí ako sa jeho šéf Peter Molnár z dopravnej firmy PE-MO vracia domov. Okamžite volá svojmu bratrancovi Tomášovi Szabovi, že je čas na akciu. Na vraždu, ktorú mali, podľa slov samotného Marčeka z výpovede pred súdom, naplánovanú už niekoľko mesiacov.

Podnikateľ žil na Mierovej ulici v Kolárove sám
Podnikateľ žil na Mierovej ulici v Kolárove sám Zdroj: ilustračné/Google Maps

Zločin pre peniaze

Dom na Mierovej ulici, v ktorom podnikateľ Peter Molnár býval, poznali do detailov. Vedeli vraj, že má v dome aktivovaný bezpečnostný systém, ktorý by spustil alarm. Podľa obžaloby preto čakali, kým bude doma, aby sa bez problémov dostali dnu a mohli ho okradnúť. Szabo mal vraj od svojho známeho informácie, že v montážnej diere na záchode skrýva 70 000 eur v hotovosti. Peter Molnár mal všeobecne v Kolárove imidž vplyvného podnikateľa. Okrem autobusovej firmy pravidelne požičiaval peniaze za úrok, často aj desiatky tisíc eur.

Odporúčané
Čo hovorí na proces storočia kriminálny psychológ. Ako sa pozerá na Kočnera, Zsuzsovú či na priznanie strelca Marčeka (Rozhovor) Čo hovorí na proces storočia kriminálny psychológ. Ako sa pozerá na Kočnera, Zsuzsovú či na priznanie strelca Marčeka (Rozhovor) 15. januára 2020, 16:14


Bratranci počkali do noci. Odviezli sa k neďalekej bytovke, pred ktorou zaparkovali auto. Odtiaľ kráčali pešo k schátranému domu, ktorý susedil s Molnárovým. Tam sa prezliekli do čierneho oblečenia a nasadili si kukly. Nechceli, aby ich obeť spoznala. Molnár totiž nepoznal len Miroslava Marčeka. Rodinný známy TV JOJ povedal, že nebohý podnikateľ Molnár mal blízky vzťah najmä s Tomášom Szabom. Ten pracoval vo firme PE-MO ako ochrankár a svojho šéfa vozil ako kamarát na rôzne stretnutia. 

Tomáš Szabo bol s Molnárom vraj ešte väčší kamarát ako Marček
Tomáš Szabo bol s Molnárom vraj ešte väčší kamarát ako Marček Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pristúpil som k nemu, prekročil som ho a postavil som sa nad neho. Spýtal som sa, či je ešte niekto v dome. Keď mi odpovedal, že nikto iný v dome nie je, strelil som ho dvakrát zozadu do hlavy.


Na vražde sa mali podľa Marčeka dohodnúť už vopred - pre prípad, že by Molnár páchateľov predsa len spoznal. Nemohli riskovať odhalenie. Na pozemok podnikateľa tak údajne vstupovali už so zbraňou v ruke. Pištoľ značky Luger s kalibrom 9 milimetrov si mal Szabo zabezpečiť ešte na jeseň.  Aby výstrely neboli príliš hlučné, Marček na ňu svojpomocne vyrobil tlmič. Zbraň potom testovali v lese za Kolárovom. Vražda bola dokonale pripravená.

 Zbraň, ktorou bratranci zavraždili Petra Molnára ležala na dne Malého Dunaja
Zbraň, ktorou bratranci zavraždili Petra Molnára ležala na dne Malého Dunaja Zdroj: Polícia SR

 

Peniaze sme nenašli

„Rozstrihli sme plot, ktorý oddeľoval pozemky. Chvíľu sme Molnára pozorovali cez presklené dvere. Ešte nespal, mal v ruke telefón a nikto iný s ním v dome nebol. Vtedy som rozbil sklo na dverách, kľúčmi, ktoré boli v zámku zvnútra, som dvere odomkol a vošli sme dnu. Molnár stál v tej chvíli proti nám. Potom začal utekať. Kričali sme na neho, aby si ľahol na zem, čo poslúchol a zostal ležať na bruchu v spálni. Pristúpil som k nemu, prekročil som ho a postavil som sa nad neho. Spýtal som sa, či je ešte niekto v dome. Keď mi odpovedal, že nikto iný v dome nie je, strelil som ho dvakrát zozadu do hlavy. Potom sme prehľadali dom aj skrýšku, kde mali byť peniaze, ale nič sme nenašli. Szabó zobral len peňaženku a z domu sme po asi 40 minútach odišli.“ 

 
Takto opísal vraždu strelec Miroslav Marček. Dodal, že odišli rovnakou cestou ako prišli, cez susedný dom. Nasadli do auta a pri Malom Dunaji za obcou Dedina Mládeže spálili šaty, ktoré mali na sebe, Molnárovu peňaženku aj doklady. Zbraň a nábojnice hodili do rieky. 

Miroslav Marček sa k vražde podnikateľa priznal.
Miroslav Marček sa k vražde podnikateľa priznal. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Toto všetko však vyplávalo na povrch až viac ako dva roky po tom, čo sa vražda stala. Polícia bola  v prípade vraždy Petra Molnára veľmi dlho bezradná. V Kolárove sa šuškalo o tom, kto za tým môže byť, žiadne konkrétne dôkazy však neboli. Páchatelia zmizli potichu, nikto zo susedov si nič nevšimol. Mŕtveho Molnára našla ráno jeho sestra Silvia, keď jej neodpovedal na telefonáty. „Odvtedy je dom prázdny a celú dobu si hovoríme, prečo ho niekto zabil. Nebol to žiadny kontroverzný podnikateľ,“ povedal portálu idnes.cz sused z domu oproti.

Odporúčané
Najväčší súdny proces v histórii SR: Kočner odmietol vypovedať, vrah sa priznal a presne popísal moment smrti Najväčší súdny proces v histórii SR: Kočner odmietol vypovedať, vrah sa priznal a presne popísal moment smrti 13. januára 2020, 22:12

 

Dva roky ticho

Na odhalenie údajných vrahov museli vyhasnúť dva ďalšie životy.  Životy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. K trojici Marček-Szabo-Andruskó sa dostal až vyšetrovací tím v kauze Kuciak. Práve posledný z menovaných začal spievať ako prvý. Vypovedal, že bratranci sa za ním zastavili hneď deň po vražde a nepriamo sa mu k činu priznali. V Andruskóvej výpovedi sa uvádza, že sa po jeho otázke na vraždu obaja iba usmiali. Polícia po tom, čo zadržala všetkých aktérov vraždy, zopakovala v apríli 2019 obhliadku miesta činu, tentokrát aj s Miroslavom Marčekom. Ten sa podľa televízie Markíza k vražde priznal už vtedy a v dome ukazoval policajtom presný priebeh streľby.

Polícia vedie Miroslava Marčeka.
Polícia vedie Miroslava Marčeka. Zdroj: TASR/Milan Ivanič

Kto všetko bol dlžník?

Počas posledných mesiacov sa objavila nielen vražedná zbraň, ale aj rôzne informácie o tom, kto všetko dlžil zavraždenému podnikateľovi peniaze. Medzi dlžníkmi mal byť napríklad aj samotný Zoltán Andruskó. Do redakcie portálu topky.sk napísal svedok, ktorý tvrdí, že za objednávkou vraždy mohli byť aj ďalší ľudia. Pre obavy o život si prial ostať v utajení. „Nemyslím si, že prišli kradnúť. Zobrali len peňaženku s dokladmi. Dom nebol vôbec rozhádzaný, tam nikto nič nehľadal, zostali tam troje drahé náramkové hodinky aj kufrík s peniazmi, ktorý bol položený na chodbe. Bolo v ňom 420-tisíc forintov, čo je v prepočte takmer 1300 eur. Nie je to veľa, ale vôbec si ho nevšimli, takisto ako ich nezaujímali ani tie hodinky."

Policajný zásah v Kolárove.
Policajný zásah v Kolárove. Zdroj: TASR/facebook Polícia SR

„Som presvedčený, že nešlo o vraždu pre krádež peňazí, ale o vraždu na objednávku od nejakého dlžníka. Molnár bol známy tým, že požičiaval peniaze. Mal rozpožičiavaných do milióna eur. Pri domovej prehliadke našli aj zoznam ľudí, ktorí mali od neho požičané peniaze. Je v ňom 20 až 30 mien. Medzi dlžníkmi je napríklad muž, ktorému hovoria Béla, a ktorého policajti vypočúvali v súvislosti s telefónmi použitými pri vražde Jána Kuciaka. Je tam tiež meno Zoltána Andruskóa, ktorý bol sprostredkovateľom medzi objednávateľom a vykonávateľmi vraždy. Ten dlžil Molnárovi asi 15-tisíc eur,“  tvrdil svedok. 

Odporúčané
Záznam z 1. dňa súdu s Kočnerom: U Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová Záznam z 1. dňa súdu s Kočnerom: U Andruskóa som si objednala pizzu, čistenie bazéna a prerábku izby, nie vraždu, tvrdí Zsuzsová 13. januára 2020, 7:37

Dve vraždy, jeden súd

Tomáš Szabo a Miroslav Marček sú obžalovaní spolu s Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom aj z vraždy novinára Jána Kuciaka. Oba prípady súd rieši v rámci jedného procesu. V pondelok na súde napríklad vypovedala bývalá partnerka zavraždeného podnikateľa Molnára Viktória Langerová, ktorá potvrdila, že jej exmanžel doma zvykol nechávať veľkú hotovosť. 

Peter Molnár bol v Kolárove známy podnikateľ.
Peter Molnár bol v Kolárove známy podnikateľ. Zdroj: FB/Peter Molnár

Súd si v pondelok na pojednávanie k vraždám predvolal aj Molnárovu sestru Silviu. Tá zase potvrdila, že jej brat sa pred vraždou často stretával práve s Tomášom Szabom. Podľa jej slov boli dobrí priatelia. Zopakovala aj to, že Andruskó mu dlžil veľa peňazí. Proces znášala veľmi ťažko, a keď sa Miroslav Marček pred súdom priznal k vražde jej brata, neubránila sa slzám

 

Sestra zavraždeného podnikateľa Petra Molnára (vľavo) sedela na súde vedľa Zlatice Kušnírovej, ktorá ju utešovala
Sestra zavraždeného podnikateľa Petra Molnára (vľavo) sedela na súde vedľa Zlatice Kušnírovej, ktorá ju utešovala Zdroj: TASR/Martin Baumann

Počas svojej výpovede sa naňho často otáčala a poznamenala, že v rovnaký večer, keď Petra Molnára zastrelili, mal v dome spať aj jeho syn. „Pýtam sa obžalovaného Marčeka, či by zabil aj jeho, dodala na súde zronená sestra.

Domov
Zdieľať
Diskusia