Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. januára 2020, 17:30
Čas čítania 4:44
Viktor Kniš

Kto bude od pondelka vypovedať na súde s Kočnerom? Predvolaní sú Haščák z Penty, Bödör aj kolegovia Jána Kuciaka

NEWS MARIAN KOČNER VRAŽDA
Uložiť Uložené

Pripravili sme prehľadný zoznam očakávaných svedkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorí by mali vypovedať v nasledujúcich dňoch pojednávania.

V pondelok 20. januára bude pokračovať súd v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžalovaným Tomášovi Szabóovi, strelcovi Miroslavovi Marčekovi, Alene Zsuzsovej a Marianovi Kočnerovi hrozí najvyšší možný trest, doživotie za mrežami. 

Počas prvých troch dní sa Miroslav Marček priznal a podrobne opísal, ako vraždu Jána a Martiny vykonal. Tomáš Szabó prišiel s vlastnou verziou, vraždu poprel a Kočner so Zsuzsovou odmietli vypovedať. Okrem nich predsedníčka senátu Ružena Sabová predvolala dvoch významných svedkov – Petra Tótha, ktorý vypovedal, že pre Kočnera dával sledovať novinárov a Zoltána Andruskóa, ktorý je už za sprostredkovanie vraždy odsúdený na 15 rokov. 

Odporúčané
Miroslav Marček opisoval vraždu Kuciaka a Kušnírovej bez náznaku emócií. Kočner sa usmieval a žmurkal na novinárov (Rozhovor) Miroslav Marček opisoval vraždu Kuciaka a Kušnírovej bez náznaku emócií. Kočner sa usmieval a žmurkal na novinárov (Rozhovor) 16. januára 2020, 17:29

Z pojednávania na Špecializovanom súde sme ti každý deň priniesli aj podrobnú živú reportáž (záznamy nájdeš tu 1. deň, 2.deň, 3. deň). Pokračovať budeme aj v pondelok od rána, pričom očakávame hneď niekoľko zaujímavých svedkov.

Pripravili sme prehľadný zoznam predvolaných na základe informácii noviny.sk a pridávame aj dôvod, prečo by mali v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice vypovedať. Samozrejme, tento plán sa môže zmeniť, ak niekto zo svedkov nepríde, alebo. sa ich výpovede predĺžia.

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 15. januára 2020. Na snímke svedok Peter Tóth a príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže.
Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 15. januára 2020. Na snímke svedok Peter Tóth a príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže. Zdroj: TASR - Michal Svítok

Pondelok 20. januára

Norbert Bödör. Meno nitrianskeho podnikateľa zaznelo počas prvých troch dní pojednávania v Pezinku viackrát, zakaždým v súvislosti s jeho dobrými kontaktami na polícii a prokuratúre. Peter Tóth tvrdil, že to bol práve Norbert Bödör, od ktorého mal k dispozícii lustrácie 28 novinárov vo forme pavúkov rodín. Bývalý príslušník SIS Peter Tóth ešte v stredu vypovedal, že to bol práve Norbert Bödör, kto sa mal s Marianom Kočnerom skladať na sledovanie novinárov. Obaja vraj zaplatili 70-tisíc eur. Tóth ďalej vypovedal, že po vražde žiadal od neho Bödör sledovanie politikov, no on to vraj odmietol. 

Zoltán Andruskó v utorok vypovedal, že obžalovaní mali po vražde k dispozícii niektoré informácie z vyšetrovania, ktoré mohli uniknúť práve cez tohto Kočnerovho kamaráta. 

Z prepisov šifrovanej komunikácie z Kočnerovej Threemy  vyplýva, že nitriansky podnikateľ vraj získaval dôverné informácie o vyšetrovaní z najvyšších miest polície a cez špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika mal vybavovať rozhodnutia. 

Odporúčané
Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? 10. novembra 2019, 16:12

Jaroslav Haščák. Ako ďalší dostal predvolanie na súd jeden zo šéfov Penty Jaroslav Haščák, ktorý sa veľmi dobre pozná s Marianom Kočnerom. Približne mesiac pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej napísal Kočner Haščákovi správu, že pracuje na „od*baní č*ráka.“ Oligarcha zapletený aj do kauzy Gorila tvrdí, že sa správa týkala odstavenia bývalého vyšetrovateľa od prípadu objednávky vraždy Sylvie Volzovej Pavlom Ruskom a nie Jána Kuciaka. 

Andrej Tóth. Ďalší svedok pri výsluchu uviedol, že pozná Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Ako manažér hotela a reštaurácie v golfovom rezorte WELTEN v Báči ich niekoľkokrát videl, keď sa spolu stretli. 

Erik Schwartz. Svedok Schwartz vo výpovedi pred vyšetrovateľmi uviedol, že je spolumajiteľom golfového areálu v obci Báč spoločne s Kočnerom. Ďalej uviedol, že v roku 2018 Kočner chodil do areálu len sporadicky, častejšie to bolo v roku 2017. Vtedy sa tam stretával so Zsuzsovou. Podľa Schwartza sa zamestnanci Kočnera báli. K personálu sa správal podľa nálady a nikto si nemohol byť istý svojim miestom. 

René Nyitray. Pred súdom by mal v pondelok vypovedať aj René Nyitray, ktorý býva vo veľkej Mači asi 50 metrov od domu Kuciaka a Kušnírovej. Pri výsluchu svedok uviedol, že sa so zavraždenými nepoznal, keď po 26. februári 2018 zverejnili média informáciu o tragédii, spomenul si, že 18. februára, teda deň pred prvým pokusom o vraždu a tri dni pred jej skutočným vykonaním videl na neďalekej pumpe Slovnaft stáť auto Peugeot Partner alebo Citroen Berlingo. Vyšetrovateľom svedok popísal, ako auto vyzeralo aj vodiča, ktorý v ňom sedel. 

Marián Sehnal. Ako posledný by mal počas pondelka vypovedať Marián Sehnal, ktorý pri výsluchu v apríli 2019 potvrdil, že Tomáša Szabóa pozná od základnej školy. Vyšetrovateľom povedal, že Szabó a Marček ho oslovili, aby pre nich vyrobil tlmič a hlaveň. Povedali mu, že to má byť pre vplyvného človeka, ktorému dlžia peniaze. Sehnal popísal a nakreslil, ako hlaveň, ktorú vyrábal, vyzerala. Popísal, že zbraň aj skúšali a ako sa správala. 

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 14. januára 2020. Na snímke svedok Zoltán Andruskó (sediaci)
Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 14. januára 2020. Na snímke svedok Zoltán Andruskó (sediaci) Zdroj: TASR - Michal Svítok

Utorok 21. januára

Ján Petrovič. V utorok budú vypovedať kolegovia Jána Kuciaka z portálu Aktuality.sk. Ich poradie nie je presne známe, a tak vychádzame z poradia výsluchov v obžalobe. Ján Petrovič bol kolegom Kuciaka, pričom spolupracovali napríklad na článku v súvislosti s vyšetrovaním kauzy hotelov Donovaly. Petrovič potvrdil, že bol prítomný pri stretnutí Kočnera a Kuciaka. Išlo o stretnutie, ktoré je zaznamenané na internete. Petrovič bol prítomný aj pri známom telefonáte medzi Kočnerom a Kuciakom, kde podnikateľ povedal známu vetu: „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom.“  Celý záznam rozhovoru, za ktorý podal Kuciak na Kočnera trestné oznámenie, je dostupný aj na YouTube

Peter Bárdy. Šéfredaktor portálu Aktuality potvrdil, že Ján Kuciak bol jeho podriadený a pri výsluchu opísal, že sa ako investigatívny novinár venoval zbieraniu informácií týkajúcich sa ekonomickej trestnej činnosti s presahom na politiku alebo „toxických“ podnikateľov. Okruhy tém boli napríklad Kočner, Bödörovci, Bašternák, Počiatek alebo Kaliňák. Bárdy pred vyšetrovateľmi hovoril aj o známej SMS, ktorú poslal Kočner Kuciakovi na Vianoce 2017. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Marek Vagovič. Ján Kuciak bol súčasťou investigatívneho tímu, ktorý viedol Marek Vagovič. Svedok preto vedel podrobne popísať okruhy tém, ktorým sa Kuciak venoval. Marek Vagovič potvrdil, že sa s Marianom Kočnerom pozná od roku 2008 a pri výpovedi opísal ich pracovný vzťah. 

Dag Daniš. Podobne ako menovaní vyššie, aj Dag Daniš dostal predvolanie od súdu, aby vo výpovedi uviedol podrobnosti o práci Jána Kuciaka, keďže boli kolegovia. 

Veronika Šmiralová. Polícia už počas vyšetrovania predvolala, ako svedka, aj Veroniku Šmiralovú, ktorá bola kolegyňou Kuciaka a mala vedomosť o tom, akým témam sa venoval.

Maroš Vachna. Maroš Vachna je majiteľom firmy, ktorá sa zaoberá výrobou a požičiavaním šiat a fotografovaním. Alena Zsuzsová využila služby tejto firmy pre svoju dcéru. Neskôr mala Zsuzsová požiadať Vachnu o pomoc, keď chcela zabezpečiť prepustenie Mariana Kočnera. 

V závere dňa by ešte mali vypovedať dvaja svedkovia, ktorí by mali mať znalosť o vzťahu medzi obžalovanými Marčekom a Szabóom a zavraždeným podnikateľom Petrom Molnárom. 

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Pezinku v pondelok 13. januára 2020. Na snímke obžalovaný Miroslav Marček.
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Pezinku v pondelok 13. januára 2020. Na snímke obžalovaný Miroslav Marček. Zdroj: TASR - Michal Svítok

Streda 22. januára

Miroslav Kriak.  Peter Tóth v stredu vypovedal, že keď za ním prišiel Marian Kočner s požiadavkou na sledovanie novinárov, oslovil práve bývalého príslušníka SIS Miroslava Kriaka, ako človeka do sledovacieho tímu. Sledovanie Kuciaka vraj prebiehalo len 3 alebo 5 dní. Kriak mu potom povedal, že to nemá zmysel, lebo Kuciak nemá žiadny spoločenský život. Kriak mu povedal, že robí každý deň v práci to isté a cez víkend zapne miešačku. „Ten chlapec žije ako mních,“ povedal Kriak, ktorý Kuciaka sledoval, Tóthovi.  

Štefan Mlynarčík. Členom sledovacieho komanda nasadeného na 28 novinárov bol aj Štefan Mlynarčík. Spoločne s Kriakom mali vypovedať už v stredu po Tóthovi, keďže však jeho výpoveď trvala viac ako 8 hodín, výsluchy preložili. 

22. januára by ešte mali vypovedať aj ďalší svedkovia, nie je nám však známe, koho ešte predsedníčka senátu predvolala. Aj keď Alena Zsuzsová požiadala o konanie hlavného pojednávania v jej neprítomnosti, dodala, že práve v stredu ešte chce prísť na pojednávanie, a tak predpokladáme, že pôjde o svedka, ktorého sa bude chcieť pýtať otázky. 

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48
Domov
Zdieľať
Diskusia