Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2020, 15:42
Čas čítania 1:23
Daniel Mikolášik

Autodopravcovia a farmári už sprejazdnili všetky blokované cesty. Reagujú na Pellegriniho, budú s ním rokovať

NEWS FARMA ŠTRAJK
Uložiť Uložené

Premiér zdôraznil, že nechce, aby kvôli štrajku trpeli občania Slovenska. Podľa jeho slov nedovolí, aby si z nich niekto robil rukojemníkov.

Autodopravcovia a farmári za posledné dni zablokovali mnohé úseky ciest a hraničné priechody na Slovensku. Premiér Peter Pellegrini im však prisľúbil, že do hodiny od sprejazdnenia ciest je vláda pripravená rokovať s predstaviteľmi štrajku.

Pellegrini to vyhlásil dnes po stretnutí s príslušnými ministrami a prezidentom Policajného zboru Milanom Lučanským. Dopravcovia napokon na jeho výzvu reagovali a sprejazdnili všetky blokované cesty.

Odporúčané
V Bratislave dnes budú autodopravcovia opäť blokovať cesty V Bratislave dnes budú autodopravcovia opäť blokovať cesty 12. januára 2020, 9:43

Zdôraznil, že sú oblasti, o ktorých sa dá rokovať, avšak na vec sa treba pozrieť komplexne. Premiér zdôraznil, že nechce, aby kvôli štrajku trpeli občania Slovenska. Podľa jeho slov nedovolí, aby si z nich niekto robil rukojemníkov.

Cieľom stretnutia bolo informovanie o rokovaniach z minulého týždňa s autodopravcami, ale aj o aktuálnej situácii v doprave na Slovensku. Premiér poznamenal, že štrajk je organizovaný skupinou ľudí niekoľko týždňov pred voľbami s vedomím, že v takomto krátkom čase nie je možné prijať zásadné zmeny. „Tento štrajk vôbec nepovažujem za náhodu,“ myslí si. Predpokladá, že autodopravcovia, ak im ide o výsledok, budú chcieť rokovať.

Zdôraznil, že absolútne odmieta vypnutie mýtneho systému a zastavenie výberu mýta na slovenských cestách. „Nikdy nedopustím, aby sme ohrozili dopravu na slovenských cestách, ktoré sú už teraz preplnené, a nikdy nedopustím, aby sa takýmto spôsobom stalo Slovensko 'eldorádom' pre všetkých zahraničných kamionistov, ktorí budú chcieť obísť všetky krajiny, kde cesty spoplatnené sú, a všetky kamióny smerujúce z východu na západ, zo severu na juh, budú prechádzať len cez Slovenskú republiku, cez slovenské mestá, cez slovenské dediny,“ vyhlásil.

Autodopravcovia a farmári už sprejazdnili všetky blokované cesty. Reagujú na Pellegriniho, budú s ním rokovať
Zdroj: TASR/František Iván

Štrajk, ktorý vyhlásila Únia autodopravcov Slovenska a podporila ho Iniciatíva poľnohospodárov, trval od utorka (7. januára) v Bratislave, Košiciach či na Orave. Únia hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov a žiada 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia jeho nového správcu.

Prečo autodopravcovia štrajkujú?
Majitelia firiem prevádzkujúcich kamiónovú dopravu nesúhlasia s výškou daní, cestného mýta a iných poplatkov, ktoré majú na starosti ministerstvá vnútra a dopravy. Kým autodopravcovia žiadajú 50-percentné zníženie daní pre kamióny, rezort financií ponúka 12,5-percentné zníženie. V súvislosti s výberom mýta hovoria autodopravcovia o rozkrádaní a žiadajú pozastavenie jeho výberu do vyriešenia záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu o prevádzke elektronického mýtneho systému, vysvetľuje SME.
Domov
Zdieľať
Diskusia