Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2020, 21:16
Čas čítania 1:09
Matej Krajčovič

V zúfalom hľadaní vody ťavy v Austrálii ničia majetok. Z vrtuľníkov ich zastrelia približne 10-tisíc

NEWS AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Zvieratá sú totiž zmätené a pri zúfalom hľadaní vody ohrozujú domorodých obyvateľov.

V súvislosti s mohutnými požiarmi v Austrálii sa hovorí, že o život prišlo takmer 500-miliónov zvierat a minimálne 25-tisíc koál.

Ladbible ale píše, že problémy spôsobuje aj približne 10 000 voľne žijucich ťáv. Tie sú požiarmi a všade prítomným suchom zmätené. Zúfalo hľadajú vodu a pri svojom putovaní krajinou vraj poškodzujú všetko naokolo, vrátane súkromného majetku Austrálčanov.

Austrálii robia problémy aj ťavy. Z vrtuľníkov ich zastrelia približne 10-tisíc
Austrálii robia problémy aj ťavy. Z vrtuľníkov ich zastrelia približne 10-tisíc Zdroj: Wikipedia.org

Nariadený bol teda ích odstrel. Z ich likvidáciou by sa malo začať od stredy a operácia, pri ktorej budú strieľané z vrtuľníkov, má trvať približne päť dní. 

Mŕtve ťavy potom buď zahrabú, spália alebo ponechajú svojmu osudu, ak sa budú nachádzať na odľahlých územiach v púšti.

Odporúčané
Austrálčanka zdieľala fotku svojho otca, ktorý hasí požiare v krajine. Tvrdí, že spal len 5 minút a už nevládze bojovať Austrálčanka zdieľala fotku svojho otca, ktorý hasí požiare v krajine. Tvrdí, že spal len 5 minút a už nevládze bojovať 5. januára 2020, 19:15

„Boli sme uväznení v smradľavom horku a nepríjemných podmienkach, cítiac sa veľmi zle, pretože sem vbehli ťavy a skopávali ploty, obiehali okolo domov a skúšali sa dostať k vode cez klimatizácie,“ povedala Marita Bakerová, členka výkonnej rady APY Lands, teda komunity domorodých Austrálčanov. 

Ťavy, na rozdiel od koál, v Austrálii nepatria medzi ohrozené druhy. Práve naopak, v roku 2010 ich v divokej prírode žilo viac než milión a každých deväť rokov sa ich počet zdvojnásobí. Vláda tak už dlhodobo rieši manažment ich populácie. 

Riadený odstrel je dôležitý aj z preventívnych dôvodov. Unavené ťavy bez prístupu k vode by pravdepodobne zomreli tak či tak, a ich zvyšky by mohli kontaminovať aj zvyšné zdroje pitnej vody. 

„Kým sú všetky spolu, je pravý čas ich odstreliť a odstrániť niektoré zo zvierat, ktoré ničia našu prirodzenú vegetáciu. Niektorí ľudia v tomto počasí nemôžu spustiť ani svoje klimatizácie kvôli strachu, že ich zvieratá začnú kvôli vlhkosti z nich napádať,“ hovorí Richard King z rovnakej komunity APY Lands. 

Domov
Zdieľať
Diskusia