Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2019, 10:48
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Oddnes sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobili, zaplatíš aj 200 eur

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Povolené ostáva telefonovanie pomocou handsfree.

Ak si zvyknutý chytiť do ruky mobil počas toho, ako šoféruješ, mal by si to prehodnotiť. Nielenže ohrozuješ seba a ostatných vodičov, po novom zaplatíš viac. V nedeľu totiž nadobudla účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza okrem iného aj vyššie pokuty v tejto oblasti.

Odporúčané
Elektrické Audi dostalo update. E-tron má väčší dojazd, novú verziu a športový paket Elektrické Audi dostalo update. E-tron má väčší dojazd, novú verziu a športový paket 1. decembra 2019, 9:13


Horná hranica pokuty sa zvýšila z 50 eur na 100 eur v blokovom konaní a zo 100 eur na 200 eur v riadnom konaní. Povolené ostáva telefonovanie s pomocou handsfree, zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Pravidlo sa bude vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia.

Hrávaš sa za volantom s mobilom? Oddnes sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobili
Hrávaš sa za volantom s mobilom? Oddnes sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobili Zdroj: unsplash


Zmenili sa tiež podmienky parkovania na chodníku. Po novom sa môže parkovať na chodníku „len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou“. Zmeny sa dotkli aj cyklistov. Mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nemusia nosiť prilbu, mladším cyklistom táto povinnosť ostala. 


Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom je po novom výslovne zaradená do kategórie vodičov nemotorových vozidiel a nie medzi chodcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia