Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2019, 16:08
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Lekári pacientovi zastavili takmer všetky životné funkcie, aby mali viac času na záchranu jeho života

NEWS
Uložiť Uložené

Nepovedali však, či pacient zákrok prežil.

Lekári po prvýkrát vyskúšali novú metódu záchrany života, ktorá sa má využívať pri vážnych zraneniach. Konkrétne pri takých, kedy človek stratí veľké množstvo krvi. Spadajú sem bodnutia nožom či strelné zranenia, informuje IFL Science. Ak sa nový spôsob osvedčí, pre medicínu to bude znamenať obrovský krok vpred.  

Operáciu viedol profesor Samuel Tischeman, ktorý hovorí:  „Stane sa, že pred sebou máte človeka, ktorý má zranenie, ktoré sa dá vyriešiť, ale nemáte na to dostatok času.“ Toto je spôsob, ako čas získať.

 

Lekári skúsili úplne nový spôsob záchrany života pri strate veľkého množstva krvi. Nahradili ju studeným soľným roztokom
Lekári skúsili úplne nový spôsob záchrany života pri strate veľkého množstva krvi. Nahradili ju studeným soľným roztokom Zdroj: fshoq.com

Ide o prípady, kedy srdce človeka prestane biť a resuscitácia je už zbytočná, pretože na ňu nie je dosť času a človek už stratil príliš veľké množstvo krvi. Lekári vtedy pacientovi v podstate zastavia životné funkcie a tým predĺžia čas na záchranu života. Technika sa volá EPR (preservation and resuscitation).

Telo človeka najprv výrazne schladia, tak, aby sa jeho mozog dostal na hranicu 10-15 stupňov, namiesto bežných 37. Krv človeka je nahradená studeným soľným roztokom, čo spôsobí výrazné spomalenie telesných procesov, orgány teda potrebujú oveľa menej kyslíka. Preto majú doktori dve hodiny na napravenie rany, inak by na to mali len pár minút. Po operácii roztok opäť nahradia krvou, organizmus zahrejú a opätovne „naštartujú“.

Odporúčané
Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí 21. októbra 2019, 10:51

Predtým techniku skúšali na prasatách, teraz tím dostal povolenie vykonať ju na človeku. Pri podobných zraneniach je len 5 % šanca, že by človek prežil pri bežnom zákroku, a preto nie je potrebný jeho súhlas na vykonanie operácie. Túto metódu na človeku skúšali len raz a nepovedali, či človek prežil.

EPR so sebou však nesie aj obrovské riziká, napríklad je možné, že pri zahrievaní organizmu sa môžu vážne poškodiť bunky. Zatiaľ nie je jasné, prečo sa to deje, a preto lekári dúfajú, že sa im riziko podarí v budúcnosti odstrániť.

Domov
Zdieľať
Diskusia