Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2019, 18:07
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

„Ľudský vek“ psa vraj nezistíš tak, že ten skutočný vynásobiš siedmimi. Vedci zistili, ako ho vypočítať presne

ZAUJÍMAVOSTI PES VEK
Uložiť Uložené

Vedci zaoberajúci sa genetikou zvierat predstavujú vzorec, ktorý by mal skoro presne reflektovať vek psa v ľudských rokoch. Vek sa však môže líšiť na základe plemena.

Hovorí sa, že ak chceme vypočítať vek psa v „ľudských rokoch,“ mali by sme jeho skutočný vek vynásobiť číslom 7. Vedci z Biorxiv zistili, že vzorec nie je taký jednoduchý, zároveň z ich výskumu vyplýva, že výrazne záleží aj od plemena, informuje SME.

Najdlhšie vraj žijú čivavy, ktoré sa môžu dožiť až 20 rokov, naopak bordeauxské dogy zomierajú v priemere po 5 až 8 rokoch. 

Vedci zaoberajúci sa genetikou zvierat zistili, že podobne ako ľudia, aj psy prechádzajú míľnikmi v súvislosti s vekom, ako napríklad rast zubov, puberta alebo dospelosť. 

Odporúčané
Tvoj pes môže byť influencer. Za tisícky eur bude recenzovať hotely, náklady preplatia aj majiteľovi Tvoj pes môže byť influencer. Za tisícky eur bude recenzovať hotely, náklady preplatia aj majiteľovi 1. októbra 2019, 12:43

Nový vzorec na výpočet psieho veku sa podarilo odborníkom zostaviť na základe skúmania DNA ľudí aj psov. Zatiaľ vedci zverejnili len vzorec, ktorý by mal čo najpresnejšie určiť vek labradorov. Výskumu sa zúčastnilo 104 psov tohto plemena a 320 ľudí, na základe čoho bol vyvodený – vzorec vek psa v ľudských rokoch = 16*ln(vek_psa)+31.

Vo vzorci nájdeme „ln“ ako prirodzený logaritmus, jeho hodnoty je možné nájsť na rapidtables.com. Na základe zistení vieme určiť, že 4-ročný labrador má vek približne 53 ľudských rokov. Výskumníci z Kalifornskej univerzity v San Diegu tvrdia, že nie je možné generalizovať tento vzorec na všetky plemená, je však možné, že v dohľadnej dobe sa im podarí objaviť kľúč k univerzálnejšiemu vzorcu. 

Odporúčané
Muža oblízal pes, museli mu amputovať všetky končatiny a nos. Svojho domáceho miláčika má stále rád Muža oblízal pes, museli mu amputovať všetky končatiny a nos. Svojho domáceho miláčika má stále rád 28. septembra 2019, 20:41
Domov
Zdieľať
Diskusia