Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2017, 10:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Váži 382 kilogramov a vo fitness reality show miesto schudnutia pribral. James už prežil aj niekoľko infarktov

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Jeho otec kvôli prevozu do nemocnice dokonca presunul hypotéku za cenu vyšších úrokov.

James King je 46-ročný muž z amerického Kentucky, aktuálne vážiaci asi 382 kilogramov. Všetko to začalo, keď mu v detstve zomrela jeho matka, alkoholička. James sa začal intenzívne prejedať a míľovými krokmi preskakoval hranice desiatok kilogramov. Žil len s otcom a po čase sa k jeho stravovacím návykom pridala aj priateľka.

 

James sa momentálne takmer vôbec nevie pohnúť a nohami nehýbal už niekoľko týždňov. Nedokáže ovládať väčšinu svojho tela, vrátane vylučovania. Obe nepríjemné substancie sú tak automaticky odvádzané hadičkami do špeciálnych vakov, leží na posteli, jedlo mu je donášané a miluje fast-food, ktorého sa odmieta vzdať. Kvôli nesmiernym haldám tuku ho už aj napadlo množstvo baktérií spôsobujúcich cellulitis, priživujúc sa práve na zásobách tuku. Jeho celé nohy tak vyzerajú ako pokryté obrovskými odpudzujúcimi vyrážkami. Jeho otec Don však stále dokáže uvažovať racionálne a o svojho syna sa stará. Ten síce stále chce len fast-food, neuvedomujúc si svoj tragický stav, Don sa však rozhodol pre zmenu. Kontaktoval reality show My 600lb Life sledujúcu život až príliš obéznych ľudí.

 

Jamesa sa ujal špeciálny doktor zaoberajúci sa operáciami súvisiacimi práve so stratou hmotnosti. Najprv ho však bolo potrebné previezť do nemocnice. To sa môže javiť ako bežný úkon, nie však pri Jamesovi. Toho totiž z domu vynášalo niekoľko hasičov do špeciálnej sanitky, pričom sa cena celého prevozu vyšplhala na vyše tisíc dolárov. To si však Don nemohol dovoliť a po krátkom zvažovaní usúdil, že pre dobro jeho syna bude lepšie, ak odloží splácanie hypotéky na neskôr, za cenu vyšších úrokov. Pred cestou mu však doktor povedal, aby zhodil aspoň 70 kilogramov, inak nebudú žiadne zdravotné úkony možné. Akonáhle však James došiel do nemocnice, dostal infarkt a po rýchlom ošetrení bol okamžite prevezený späť domov. Doktor z reality show mu však na cestu pribalil prísny stravovací plán s dôrazom na maximálny počet prijatých kalórii za deň. Don s Jamesom sa ho snažili dodržiavať, vydržali asi dva mesiace. Aj napriek tomu bol však James často hladný a počet jeho infarktov sa len stupňoval.

 

 

 

O ďalšie dva mesiace plné prechádzajúceho životného štýlu ho doktor navštívil uňho doma a hneď na pohľad bolo jasné, že nie je ľahší ani o gram. V skutočnosti vážil asi o 80 kilogramov viac. Kvôli zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu, zničenému (nielen) metabolizmu, hormónom a žiadnemu pohybu sa väčšina jedla jednoducho ukladala, jeho telo ho skrátka nebolo schopné stráviť. Lekár následne stratil trpezlivosť a nasadil ešte prísnejší plán s presným popisom potravín, ktoré mohol James prijať. 800 kalórii za deň sa malo skladať len zo zdravých jedál a zo žiadneho fast-foodu. James následne naozaj schudol, no len o asi 30 kilogramov. Po skončení reality show tak bol asi o 50 kilogramov ťažší, než keď s ňou začal.

 poor guy :(

 

Dlhodobá udržateľnosť však išla na vedľajšiu koľaj a James vo finále skončil omnoho tučnejší, než keď začal. A prečo vlastne píšeme niečo takéto? Čudoval by si sa, koľko existuje ľudí, ktorí si stále nedokážu uvedomiť, že ich extrémna nadváha im môže zničiť celý život. Niektorí si to neuvedomujú, niektorí si to uvedomiť nechcú. Preto je dobré, aby človek neskončil v takýchto extrémoch, pretože cesta naspäť býva o to ťažšia a keď chceme udržateľné výsledky, tak aj dlhšia, no zdravotne na tom môže byť osoba tak zle, že môže byť naozaj neskoro. A podobné reality show sú väčšinou nie tou správnou voľbou. Ich účastníci často skončia o pár rokov ešťe ťažší než pred prihlásením, čo žiaľ nie je iba domnienka, ale fakt. Optimálne je nájsť si v tomto procese chudnutia ten správny balans a pomalší prístup dokáže umožniť dlhodobejší a celoživotný výsledok a nie len vytvoriť krátkodobú záplatu, ktorá sa skôr či neskôr pravdepodobne roztrhne. James však asi ani nechcel a je len otázke, prečo sa niektorí ľudia dokážu sami takto zničiť. Na druhej strane, nedokáže si ísť po jedlo, no ostatní ľudia mu i tak nosili fast-food. Prečo? Len preto, lebo povedal, že ho miluje? Môžeme hľadať chybu iba u Jamesa? 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia