Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 21. 10. 2020 meniny má Uršuľa

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zdravie - Strava
3
necis
28. marec 2016, 11:30
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Zhodnoťme rôzne existujúce diéty: Ktorá je tá najlepšia a najviac ideálna na chudnutie?

Nízkosacharidová, vysokobielkovinová či ketogénna, ale i ryžová a kapustová. Je ich fakt veľa a tak sa pozrime na to, ktorá diéta bude tou najlepšou voľbou.

necis
28. marec 2016, 11:30
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
3
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Vieme, je len veľmi ťažké si vybrať tú jednu vyvolenú diétu spomedzi ich obrovského množstva. No, čo je ešte ťažšie a zároveň dôležitejšie, vedieť si vôbec vyselektovať faktické informácie, a tak sa bezhlavo nepúštať do žiadnej šikovne marketingovo zaobalenej taktike, ktorej väčšinou podľahnú najmä ženy. V dnešnej dobe nie je možné pozrieť sa na internet bez toho, aby na nás nevyskočilo zopár "zázračných", "overených" či "prevratných" diét. V tomto článku sa však na tieto "prevratné" nezmysly vykašleme a zameriame sa skôr na rôzne typy tých klasických a známych diét, zhodnotíme si ich a nebudeme sa orientovať na špecifické ryžové, kapustové či iné krátkodobé hlúposti. Áno, schudneš aj vďaka nim. Krátkodobo. A čo viac, stretneš sa s množstvom (aj vážnych) zdravotných a pokojne i psychických problémov, o tom sme však niečo písali aj tu

 

Dnes sa zameriame na rôzne typy diét, ich aspekty a zistíme, ktorá z diét má aké (ne)výhody a zároveň, ktorá je tá najvhodnejšia z nich ak sa bavíme o strate tuku, resp. hmotnosti. 

 

Zhodnoťme rôzne existujúce diéty: Ktorá je tá najlepšia a najviac ideálna na chudnutie?

 

Predtým, ako začneme, ujasnime si, čo myslíme pod nešťastným pojmom DIÉTA v tomto článku a v celkovom kontexte. Slovo diéta, ktoré nemáme moc v obľube, sme zvolili z dôvodu, že dosť ľudí stále nevie čo sú kalórie a čo je deficit a chceme, aby sa informácie dostali k čo najviac ľuďom.

 

„DIÉTA: akýkoľvek typ stravovania, vďaka ktorému budeme v kalorickom deficite s cieľom chudnutia“

 

Diéta s nízkym obsahom kalórií

Tento typ hladovania stravovania si môžeme rozdeliť na dve podkategórie. Prvou je diéta s nízkym množstvom kalórií, kedy slovo nízky predstavuje 800–1200 kcal za deň. Ďalej to je veľmi nízky obsah kalórií, 400–800 kcal/deň, pričom táto diéta sa najčastejšie vyskytuje v tekutej forme a so silným komerčným zameraním. Jej úlohou je čo najrýchlejšia strata hmotnosti (približne 1 až 2,5 kilogramov za týždeň), no nie je to len úbytok tuku, ale je to aj voda a ťažko nadobudnutá svalová hmota. Vo väčšine prípadov táto diéta nahradí celkovú potravu – tým pádom nevystupuje ako „suplement“ k už existujúcemu príjmu jedla, kedy sa väčšinou skladá zo 100–75g bielkovín, 80–30g sacharidov a tuky sa nachádzajú na 15 gramoch. Celé zle! Avšak, zaujímavé je to, že v niektorých prípadoch aj pri príjme len 50g bielkovín na deň bolo z celkovej straty hmotnosti iba 25 % svalovej hmoty a zvyšných 75 % tvorila strata tuku.

 

Vykonávanie silového tréningu pri 800 kcal dokázalo udržať svaly, dokonca sa objavila i svalová hypertrofia (nárast svalov). Teraz prichádza jedno veľké ALE! Vo všetkých štúdiách išlo o obéznych a netrénovaných ľudí, kedy tieto výsledky nemôžeme porovnávať a aplikovať na štíhlejších a zároveň trénovaných jedincov. Vôbec. Absolútne. Vylúčené. Potenciálne využitie môžeme vidieť v „liečení“ obezity, pretože rýchly úbytok váhy je spojený s väčším úspechom celkovej straty hmotnosti. Ďalšie ALE predstavuje meta-analýza vykonaná Dr. Tsai-om a Dr. Wadden-om, v ktorej zistili, že prežívanie na tak veľmi malom počte kalórií z dlhodobejšieho hľadiska (nad 1 rok) nie je vôbec lepšie ako zníženie kalórií menej drastickým spôsobom v rámci straty hmotnosti. Ako dlho by mal človek byť na tak extrémne nízkom počte kalórií je stále diskutované, no viacerí odborníci sa zhodujú, že horná hranica je maximálne 3 mesiace, kedy jedinci využívajúci túto formu stravovania dlhšiu domu zaznamenali okrem zdravotných problémov napríklad aj výrazné vypadávanie vlasov.

 

Diéta s nízkym obsahom tukov

Aby sme mohli stravovanie nazvať ako diéta s nízkym, alebo veľmi nízkym obsahom tukov, musí z celkových prijatých kalórií byť horná hranica tukov nanajvýš 30 %, respektíve 15 %.  Aj napriek tomu, že už od roku 1950 vedci odporúčali nízko-tučné diéty ako tú správnu cestu pre chudnutie, tak až za 30 rokov vďaka publikácii Dietary Guidelines for Americans sa zhodol vedecký konsenzus pre ľudské zdravie, že diéta s nízkym obsahom tuku má svoje miesto a opodstatnenie pri chudnutí. Takáto diéta je postavená na účelnej redukcii energeticky bohatých makroživín. Dva riadené experimenty skryto manipulovali s obsahom tukov v jednotlivých typoch stravovania, kedy stravovanie s nižším príjmom tukov malo za následok väčší úbytok váhy a/alebo lepšie chudnutie. Avšak, z dlhodobého hľadiska diéty s nízkym obsahom tukov nepriniesli vôbec lepšie výsledky ako napríklad iba „obyčajné“ zníženie kalorického príjmu či nízkosacharidová diéta. Pre konkrétne štúdie klikaj tu, tu alebo tu. Navyše, aj pri porovnávaní jednotlivých typov, kde sa obmedzovali jednotlivé makroživiny jednak došlo k rozdielom len minimálnym (1-2 kilá) a jednak z praktického hľadiska išlo o úplne irelevantné výsledky, ktoré nemajú potenciál v praxi.

 

Zhodnoťme rôzne existujúce diéty: Ktorá je tá najlepšia a najviac ideálna na chudnutie?

Nízkosacharidová diéta

Vďaka literatúre vieme určiť, že príjem sacharidov pod 40 % všetkých prijatých kalórií sa dá nazvať už ako nízkosacharidová diéta. Ak sa bavíme o gramáži, vtedy by táto hranica predstavovala menej ako cca 150 gramov a nie menej ako 50g sacharidov - tu už sa nachádza ketogénna zóna, ktorú si priblížime nižšie. Je extrémne subjektívne povedať, kedy je diéta nízkosacharidová a kedy ešte nie. Meta-analýzy porovnávajúce nízkotučné a nízkosacharidové diéty neprišli s jednoznačným výsledkom, kedy výsledky sa líšili pravdepodobne kvôli nie príliš presnej kvalifikácii jednotlivých diét. V každom prípade, z praktického hľadiska je nemožné povedať, že nízkosacharidová diéta by bola lepší či horší spôsob stravovania v rámci kalorickej reštrikcie.

 

Ketogénna diéta

Sľúbená strata tuku, resp. hmotnosti vo výraznom obmedzení sacharidov v tvojom jedálničku je postavená výlučne na inzulínom sprostredkovanú inhibíciu lipolýzy a taktiež pravdepodobne na oxidácii tuku. Napriek tomu, pomerne čerstvá štúdia vykonaná Hall-om zistila, že 30 %-ný energetický deficit vytvorený obmedzením tuku v strave priniesol väčší čistý úbytok tuku ako pri obmedzení rovnakého počtu % energetického príjmu zo sacharidov. Avšak, spomínaná štúdia mala svoje potenciálne obmedzenie - zníženie príjmu sacharidov nebolo až na ketogénnej úrovni. Nastolená teória pri vytvorení ketónov (ich produkcia sa objavuje len pri ketogenóze) nasvedčuje vznik unikátneho stavu tela, ktorý by mal byť nadradený nad ne-ketogónnym stavom pri strate tuku. Ako podpora tejto teórie vystupuje ďalšia meta-analýza Gibsona a kolektívu, v ktorej zistili, že ketogénna diéta potláča hlad výrazne viac ako ktorékoľvek iné (nízkosacharidová, nízkotučná). Napriek veľkému množstvu výskumov, ktoré porovnávali rôzne hodnoty sacharidov, len veľmi málo z nich malo kontrolovaný príjem celkových kalórií/bielkovín. A to je veľký problém. Tým pádom môžeme len hádať, či táto „metabolická výhoda“ je z vyššieho príjmu bielkovín alebo obmedzenia sacharidov. Koniec koncov väčší príjem bielkovín so sebou prináša zvýšený termický efekt potravy, výraznejší pocit plnosti z jedla a ochranu svalovej hmoty. Vďaka malému počtu vykonaných štúdií s kontrolovaným príjmom energetického príjmu a proteínu vieme určiť, že ketogénna, či diéta s obmedzením sacharidov nemá lepšie výsledky ako akékoľvek iná reštrikcia kalórií v rámci straty tuku/váhy.

 

Zhodnoťme rôzne existujúce diéty: Ktorá je tá najlepšia a najviac ideálna na chudnutie?

Diéta s vysokým obsahom bielkovín

Stravovanie bohaté na bielkoviny v rámci nízkokalorických podmienok a sacharidových reštrikcií bolo stanovené na hodnoty v rozmedzí 30–60 % z celkového energetického príjmu. Taktiež tu platí množstvo bielkovín cca 1,2-1,6g na kilogram celkovej hmotnosti osoby. Dr. Lemon a kolektív nám ukázali, že príjem 1,6 gramu bielkovín na kilogram váhy je ďaleko lepší ako konzumácia iba 0,8 g/kg. Veď logicky. Túto vetu potvrdzujú i ďalšie štúdie. Bohužiaľ, neplatí tu rovnica, čím viac – tým lepšie, čo dosvedčuje aj tento výskum, kedy 2,4g bielkovín na kg nebolo v rámci zachovania svaloviny a straty tuku lepšie ako konzumovanie 1,6 gramu bielkovín. Avšak, aby toho nebolo málo, tak ak do rovnice pridáme vysoko intenzívny intervalový tréning a silové cvičenie vykonávané v kalorickom deficite, zistíme, že 2,4g bielkovín bolo omnoho účinnejší pre zachovanie svaloviny a straty tuku ako hodnota 1,2 g/kg.

 

Zo všetkých makroživín majú bielkoviny najväčší termický efekt – telo vynaloží na spracovanie takej potravy najviac energie. Až 20 – 30 % energie je vynaložených v rámci metabolizovania, resp. ukladania, kedy pri sacharidoch to je len 5 – 10 % a pri tukoch dokonca iba 0 – 3 %. Taktiež vieme, že bielkoviny v nás vyvolávajú najväčší pocit plnosti, za nimi nasledujú sacharidy a tuky sú až na konci. Vďaka zvýšenému termickému efektu, pocitu plnosti a možnosti udržať čistú svalovú hmotu sa diéta s vysokým obsahom bielkovín odporúča pre všetkých ľudí, ktorí vykonávajú progresívny, ťažký silový tréning. Už v staršom článku sme si o bielkovinách a ich príjme písali a aj keď odvtedy vznikli ďalšie zaujímavé výskumy a meta-analýzy, stále to nie je 100 %-ne uzavretá téma a dovoľujeme si vypichnúť vetu zo staršieho článku. "Rozhodnutie je teda na tebe." Sú také i onaké výskumy a všetko už záleží na osobných preferenciách, tvojich cieľov, tréningoch a tomu, čo ti vyhovuje a čo sa ti osvedčilo. Zdá sa však, že viac bielkovín rozhodne neuškodí, hlavne keď sa bavíme o téme diéta + poriadne tréningy + aktívni ľudia.

 

Intermittent Fasting - Prerušované hladovanie

Nie je tomu až tak dávno, čo sme si priblížili tému ako dlho vydržíme bez jedla, kým začneme prichádzať o svalovú hmotu. Táto téma veľmi úzko súvisela s prerušovaným hladovaním, o ktorom sme ťa už taktiež informovali v podobe dvoch - IF 1 a IF 2 - samostatných článkov. Nielen z našich rozsiahlych článkov už vieme, že prerušované hladovanie by sa dalo rozdeliť na 3 skupinky: hladovanie každý druhý deň (tzv. alternate-day fasting), nejedenie celý deň a časovo obmedzené hladovanie. Najväčší počet štúdií sa vykonal na hladovaní každý druhý deň – deň sa normálne stravuješ a nasledujúci deň hladuješ. Pri tomto type stravovania boli viditeľné úbytky hmotnosti, udržiavanie svalovej hmoty, no i mierna strata svalovej hmoty. Všetky výhody/nevýhody sme si popísali v samostatných článkoch. Na záver ešte jedna asi najaktuálnejšia systematická analýza IF, kde sa prišlo k záveru, že v porovnaní s iným kalorickým deficitom v podobe inej diéty, boli zmeny v kompozícii postavy veľmi podobné. Ešte raz, len na pripomenutie a prípadné nejasnosti, ako sme písali na úplnom začiatku. IF nie je diéta. IF, pri ktorom sme v kalorickom deficite je diéta, pretože sme v kalorickom deficite. Jednoduché. O aktuálnej situácii Intermittent Fastingu vás však budeme čoskoro informovať v samostatnom článku.

 

Zhodnoťme rôzne existujúce diéty: Ktorá je tá najlepšia a najviac ideálna na chudnutie?

 

CHAOS! A kde ste nechali "DosaďSiAkúKoľvek" diétu?

Dočítal si sa až sem a panikáriš, že si to celé budeš musieť čítať znova a pomalšie? Neboj, skúsime sa na to pozrieť ešte trošku viac priateľsky a utriedime si fakty, aktuálne informácie, výskumy, meta-analýzy a vyvodíme si isté závery z článku.

 

Všetky diéty majú jedno spoločné – nastavia ťa do kalorického deficitu v priebehu času a ty tak budeš chudnúť, resp. strácať tuk. A povedzme to slovami Alana Aragona - nie skrz všemohúce potlačenie inzulínu alebo iné rozprávky. Niežeby hormóny neboli zapojené. Kalórie sa však nemôžu postaviť do rovnocenného boja s hormónmi pri otázkach straty tuku, hmotnosti. Hormóny okrem iného vplývajú na chuť k jedlu a na stravovacie návyky, zatiaľ čo kalorická bilancia ovplyvňuje produkciu týchto hormónov. Ide o neoddeliteľný vzťah, avšak, stále je potreba orientovať sa na nízkokalorické podmienky, ak je dlhodobým cieľom strata tuku.

 

Pre teba, áno, áno, aj pre teba je najlepšia diéta tá, ktorú dokážeš dlhodobo a poctivo vykonávať. Najideálnejšie teda bude naučiť sa viac o výžive (napríklad vďaka našej kategórii STRAVA), naučiť sa o kalóriách a makroživinách a keď chceš mať ešte väčší prehľad, tak si tieto hodnoty aj zapisovať. Samozrejme sú optimálnejšie a menej optimálne rozdelenia makroživín a je potrebné hlavne nezabúdať na bielkoviny, ktoré podľa riadkov vyššie je lepšie nepodceňovať, avšak prerozdelenie tukov a sacharidov už závisí od cieľov danej osoby a od toho, čo vie dlhodobo dodržiavať. Takže znova, je to o kalóriách a nech už ide o akúkoľvek (rozumnú) diétu, len nás prepne do kalorického deficitu a vďaka tomu chudneme. Na záver citácia Dr. Wu, ktorý s tímom robil kompletnú analýzu (zhrnutie všetkých dostupných štúdií na danú problematiku), kedy povedal: „Rozdiel medzi existujúcimi diétami v strate hmotnosti je iba 1 – 2 kg alebo menej, pričom táto váha predstavuje iba veľmi malú dôležitosť v praxi. 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.