Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2019, 12:28
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Česi skopírovali dizajn slovenskej benzínky, súd expresne rozhodol o potupnom postupe nápravy pre pražskú napodobeninu

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Brutalistický výtvor pražského SAD ateliéru na Slovensku z roku 2011 nedávno skopírovali, súd veľmi rýchlo rozhodol, ako bude prebiehať náprava.

Pražský ateliér SAD v roku 2011 navrhol stavbu s brutalistickým charakterom, ktorá je netradičná nielen svojím vzhľadom, ale aj využitím. Betónové stĺpy so zastrešením ladných tvarov totiž tvoria základ čerpacej stanice, ktorá sa nachádza v Matúškove pri Galante. Ikonická stavba sa vo svojej kategórii zaradila medzi deväť najkrajších na svete, aj napriek tomu sa našiel niekto, kto mal odvahu spraviť jej takmer identickú kópiu.

V pražskej Libni vyrástla nedávno benzínka, ktorá veľmi nápadne odráža základné črty tej slovenskej, informuje Forbes. Keď sa dvojica architektov Jerry Koza a  Adam Jirkal o plagiáte dozvedela, okamžite upovedomila právnikov.

Česi skopírovali dizajn slovenskej benzínky, súd expresne rozhodol o potupnom postupe nápravy pre pražskú napodobeninu
Zdroj: SAD

Tí si dali zhotoviť niekoľko odborných posudkov a s tými zašli na súd. Trvalo len štyri dni, kým súd vyhovel nápaditému riešeniu advokátov. Tí namiesto finančnej kompenzácie v rámci predbežného opatrenia požadovali, aby majitelia okopírovanej benzínky jasne upovedomili všetkých zákazníkov, že stavba nie je dielom oceňovanej dvojice Jerry Koza a Adam Jirkal z ateliéra SAD. Zároveň boli zakryté všetky nápadne podobajúce sa črty vrátane čísel stojanov vnorených priamo do stĺpov. 

Majiteľ pražskej čerpacej stanice tvrdí, že si nie je vedomý toho, že by malo ísť o plagiát. Poskytol aj krátke vyjadrenie, v ktorom však nevysvetlil, ako to v sktučnosti je: „Nie sme nejakí Vietnamci zo Sapy, aby sme robili tenisky Abibas. Nič sme nekopírovali. Všetko je inak,“ povedal zástupca Gragnani Invest Zdeněk Kodýtek pre Forbes

 

Domov
Zdieľať
Diskusia