Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 11:08
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Do vesmíru poputovali fľaše vína, astronauti sa ale opíjať nebudú. Chcú zistiť, ako rýchlo bude alkohol starnúť

TECH VESMÍR VÍNO
Uložiť Uložené

Alkohol doletel na základňu, no nie je na konzumáciu.

Ľudstvo sa posledné desaťročia snaží prebádať vesmír a zistiť o ňom čo najviac. Už vieme, ako vyzerá čierna diera, našli sme akýsi sliz z odvrátenej strany mesiaca a čo-to sme sa dozvedeli o Plute či Marse. Snažíme sa neustále spoznávať nie len našu Zem, ale aj to, čo je od nej vzdialené milióny kilometrov.

No a ku spoznávaniu patria aj pokusy, nie je to len o pozorovaní či bádaní. Európsky startup Space Cargo Unlimited sa snaží zistiť, ako bude pôsobiť vesmír na fľaše vína. Presne 12 ich teda poslalo na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), píše Quartz.

Odporúčané
Do otvoreného kozmu vstúpil prvý výhradne ženský tím. Jeho úlohou bude vymeniť regulátor napätia Do otvoreného kozmu vstúpil prvý výhradne ženský tím. Jeho úlohou bude vymeniť regulátor napätia 18. októbra 2019, 16:44

Vzorky boli „odoslané“ raketou Northrop Grumman Antares, ktorá bola súčasťou lode Cygnus. V pondelok ráno sa úspešne pripojila k ISS.

Víno teda nie je na konzumáciu, ale na čisto vedecké účely. Fľaše budú na ISS uskladnené presne 12 mesiacov a potom sa porovnajú s totožným vínom na Zemi. Aj fľaše na Zemi a aj tie vo vesmíre sú uskladnené pri teplote približne 18 stupňov Celzia.

No a čo od experimentu vedci očakávajú? Zmenu chuti, odlišné chemické zloženie spôsobené nižšou gravitáciou a, samozrejme, zvýšená radiácia. Cieľom štúdie je získať užitočné informácie, ktoré by sa mohli využiť pri uskladňovaní vín či pri ich výrobe. 

Do vesmíru poputovali fľaše vína, astronauti sa ale opíjať nebudú. Chcú zistiť, ako rýchlo bude alkohol starnúť
Zdroj: Space Cargo Unlimited
Domov
Zdieľať
Diskusia