Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2019, 16:44
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Do otvoreného kozmu vstúpil prvý výhradne ženský tím. Jeho úlohou bude vymeniť regulátor napätia

TECH NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová prepisujú históriu.

 

V miernom predstihu sa dnes začala misia, ktorá je veľkým krokom pre spoločnosť a vedu. Prvý výhradne ženský tím totiž dostal možnosť vstúpiť do otvoreného kozmu. Počas uplynulého víkendu prestal fungovať regulátor napätia, ktorý má za úlohu zhromažďovať a distribuovať energiu pre systémy Medzinárodnej vesmírnej stanice. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová boli preto vyslané, aby ho vymenili. 

Celá misia by mala trvať necelých 6 hodín a aj NASA konštatuje, že ide o bežnú údržbu, ktorá by nemala predstavovať žiadne nebezpečenstvo. Výmena regulátora je štandardnou záležitosťou.  

Odporúčané
NASA predstavila skafander, v ktorom sa prvá žena dostane na Mesiac. Hlavným cieľom je ale Mars NASA predstavila skafander, v ktorom sa prvá žena dostane na Mesiac. Hlavným cieľom je ale Mars 16. októbra 2019, 10:26

Celkovo už bolo podobných výstupov 220, informuje SME. Zatiaľ však išlo len o čisto mužské alebo zmiešané tímy. V prvej polovici roka už síce bol v pláne výhradne ženský výstup, nakoniec však musel byť zrušený z pomerne bizarného dôvodu – vraj si žena nemala čo obliecť, pretože jej nesedel skafander. 

Domov
Zdieľať
Diskusia