Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2019, 10:26
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

NASA predstavila skafander, v ktorom sa prvá žena dostane na Mesiac. Hlavným cieľom je ale Mars

NEWS NASA
Uložiť Uložené

Šéf NASA Jim Bridenstine je z prototypu skafandra nadšený.

NASA pred verejnosťou odhalila prototyp skafandra, v ktorom sa historicky prvá žena dostane na Mesiac, informuje portál Space. Skafander bude využitý vo vesmírnom programe Artemis. Jeho zámerom je vyslať na Mesiac ďalšieho kozmonauta a taktiež úplne prvú ženu.

Konečný cieľ je nasledujúci: ideme na Mars. A aby sme tak učinili, musíme použiť Mesiac ako skúšobné pole,“ prehlásil šéf NASA Jim Bridenstine. Predstavený prototyp skafandra by mal podľa Bridenstina sedieť mužom aj ženám. „Kristine má na sebe skafander, ktorý bude vhodný pre všetkých našich astronautov, keď pôjdeme na Mesiac,“ tvrdí.

Moderný skafander bude vhodný pre ľudí bez ohľadu na pohlavie a veľkosť postavy, no tým jeho výhody podľa astronautky Kate Rubins nekončia. „Jednou z najväčších vecí je mobilita“, povedala o skafandri, ktorý vraj kozmonautom umožní lepšie pracovať na povrchu Mesiaca.

NASA dokopy predstavila dvojicu typov skafandra. Prvý s názvom Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) je vyrobený pre astronautov skúmajúcich lunárny povrch, konkrétne južný pól Mesiaca, ktorý je cieľom pre ďalšie pristátie NASA. Druhý pomenovaný Orion Crew Survival System si posádka navlečie pri príchode na Zem.

Odporúčané
Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde 20. augusta 2019, 11:25
Domov
Zdieľať
Diskusia