Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2019, 19:24
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Španielsky súd oslobodil 5 mužov spod obžaloby zo skupinového znásilnenia, pretože dievča bolo v bezvedomí, ľudia sa búria

NEWS ŠPANIELSKO ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Dievča nemohlo súhlasiť ani nesúhlasiť so sexom. Preto vraj nemohlo byť znásilnené.

Ľudia v Španielsku sa búria voči rozhodnutiu súdu. Ten oslobodil skupinu 5 mužov spod obžaloby zo znásilnenia. Obeťou bolo štrnásťročné dievča, ktoré bolo počas hrozného znásilnenia v bezvedomí. Práve to je dôvodom oslobodenia. Dievča sa totiž nebránilo. Píše o tom VICE.

Mužov odsúdili za sexuálne násilie

V Španielsku je sexuálne násilie menej závažný trestný čin ako znásilnenie, s nižšou trestnou sadzbou. Mužov vo veku 18 až 21 rokov odsúdili na 10 až 12 rokov vo väzení. Za znásilnenie by im hrozil vyšší trest, 15-20 rokov.

Odporúčané
Znásilnili ju, no od polície dostala pokutu za klamstvo. Páchateľ znásilnil ďalších 27 žien a až potom uverili, že neklamala Znásilnili ju, no od polície dostala pokutu za klamstvo. Páchateľ znásilnil ďalších 27 žien a až potom uverili, že neklamala 4. októbra 2019, 15:06

Súd zamietol obžalobu zo znásilnenia, pretože dievča bolo v bezvedomí, a teda sa nebránilo. Zároveň páchatelia nepoužili násilie ani vyhrážky, čo je súčasťou španielskej definície toho, čo spadá do kategórie znásilnenie.

Samozrejme, toto rozhodnutie vzbudilo vlnu kritiky. Medzi inými sa ozvala aj starostka Barcelony, ktorá debatu preniesla na Twitter a píše: „Ďalšie poburujúce rozhodnutie patriarchálneho súdnictva, ktoré nechce pochopiť, že len ÁNO znamená ÁNO.“  Dodala tiež, že síce nie je sudkyňou a nevie, koľko rokov si muži zaslúžia byť vo väzení, ale toto je jasné znásilnenie, nie sexuálne násilie.

Prípad VICE a ďalšie médiá porovnávajú so známym prípadom skupinového znásilnenia, ktoré nazývajú La Manada, v preklade svorka vlkov. Tiež išlo o piatich mužov, ktorí znásilnili ženu v španielskom meste Pamplona. Súd ich oslobodil spod obžaloby zo znásilnenia a odsúdil ich za sexuálne násilie.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Tisíce ľudí však vyšli do ulíc protestovať proti neadekvátnym trestom a zle nastavenému zákonu, ktorý vraj netrestá za sexuálne zločiny. Španielsky najvyšší súd napokon pôvodné rozhodnutie zmenil a zvýšil trest pre odsúdených mužov na 15 rokov vo väzení.

Aktivisti preto pripravujú protest aj proti tomuto rozhodnutiu.

Domov
Zdieľať
Diskusia