Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 15:06
Čas čítania 7:04
Karin Filkaszova

Znásilnili ju, no od polície dostala pokutu za klamstvo. Páchateľ znásilnil ďalších 27 žien a až potom uverili, že neklamala

Znásilnili ju, no od polície dostala pokutu za klamstvo. Páchateľ znásilnil ďalších 27 žien a až potom uverili, že neklamala
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY UNBELIEVABLE ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Skutočný príbeh znásilnenia Marie Adlerovej a práci detektívok pri chytení páchateľa

13. septembra 2019 vydal Netflix limitovanú minisériu s názvom Unbelievable, ktorá sa zaoberá citlivou témou znásilnenia. V ôsmich častiach sa paralelne venuje príbehu 18-ročnej Marie Adlerovej, ktorej v roku 2008 nikto neuveril, že bola skutočne znásilnená a príbehu dvoch detektívok, ktoré sa v roku 2011 snažia prípad vyriešiť. 

Na začiatku seriálu dostanú diváci upozornenie, že dej je založený na skutočných udalostiach a scény zobrazené vo filme nie sú určené pre slabé povahy. Seriál Unbelievable bol skutočne ťažký na strávenie, najmä ak sa divák sústredí na bezmocnosť hlavnej hrdinky Marie. Tá si musela prejsť neustálym spochybňovaním, verejným osočovaním, stratou súkromného života a dokonca jej bola udelená aj pokuta za krivé obvinenie. 

Článok obsahuje spoilery seriálu Unbelievable!

Odporúčané
Životy Nikiho Laudu, Jamesa Hunta a ich manželiek. Toto sú skutočné osudy hrdinov z filmu Rivali Životy Nikiho Laudu, Jamesa Hunta a ich manželiek. Toto sú skutočné osudy hrdinov z filmu Rivali 22. mája 2019, 8:57

Podstata celého seriálu je jasná hneď od začiatku – Každý človek reaguje na traumatické situácie inak, preto by sme nemali každého súdiť podľa jedného metra. V tomto článku sme sa pozreli na to, ako sa seriál líši od skutočnosti a aké príbehy sa skrývajú za inšpiráciou hlavných postáv zo seriálu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký bol skutočný príbeh Marie Adler
  • Čo sa s ňou stalo po odsúdení páchateľa
  • Aké boli skutočné príbehy detektívok, ktorým sa podarilo chytiť páchateľa
  • Čo sa stalo ďalším obetiam páchateľa
  • Ako páchateľa chytili
  • Čo dnes robia detektívky
  • Na koľko rokov bol odsúdený Marc O'Leary

Marie Adler 

Unbelievable
Unbelievable Zdroj: Netflix

Skutočná obeť, ktorá je známa iba pod stredným menom Marie, ostala počas natáčania seriálu z pochopiteľných dôvodov v anonymite. Scenáristom však odobrila pripravovaný scenár, aj keď s herečkou Kaitlyn Deverovou sa osobne nestretli. Producenti verili, že Marie nemusia podrobiť otvoreniu nových rán z minulosti. 

Tak ako v seriáli, Marie bola v roku 2008 v americkom Lynwoode znásilnená neznámym páchateľom. Polícii na mieste povedala, že ju chlap „zviazal, zakryl jej oči, do úst jej dal náhubok a popritom znásilňoval“. Počas výpovedi bola Marie stále v šoku a nepamätala si príliš veľa detailov. Vedela len to, že páchateľ bol beloch a mal oblečený šedý sveter. 

Problém však nastal, keď vyšetrovatelia začali oslovovať kamarátov a rodinných príslušníkov obete. Presne tak ako v bolo v seriáli, aj skutočná Marie striedala pestúnske starostlivosti a sama nikdy nemala stabilný domov a podporu. 

Ako prvá na mieste činu bola jedna z jej pestúnskych matiek, Peggy. Tá polícii povedala, že Marie neprejavovala žiadne emócie, čo sa jej zdalo veľmi zvláštne. Údajne polícii zavolala z vlastnej vôle, lebo chcela byť poctivá občianka a nechcela, aby sa štátne zdroje čerpali zbytočne na vymyslené prípady. Keďže bola Marie problematické dievča, aj ostatní známi začali o jej výpovedi pochybovať. 

Odporúčané
Schindlerov zoznam oslavuje 25 rokov od premiéry. Aké boli skutočné osudy hlavných hrdinov z filmu? Schindlerov zoznam oslavuje 25 rokov od premiéry. Aké boli skutočné osudy hlavných hrdinov z filmu? 30. januára 2019, 11:14

To donútilo políciu, aby sa na presné detaily znásilnenia opýtali Marie ešte niekoľkokrát. Keďže jej výpoveď obsahovala pár nezrovnalostí, polícia začala veriť, že Marie nikdy nebola znásilnená a snaží sa len získať pozornosť. Po neustálom policajnom buzerovaní bola Marie prinútená napísať, že si celú historku vymyslela. Seriál takisto pravdivo zachytil situáciu, v ktorej sa Marie ocitla. Dostala trestné oznámenie o krivom obvinení a po dohode so súdom súhlasila so zaplatením 500 dolárovej pokuty a sedeniami u psychológa. 

V článku, ktorý celý prípad dostal na verejnosť a získal Pulitzerovou cenu, sa písalo, že toto bola len ďalšia rana do života Marie. Vyrastala v niekoľkých pestúnskych domovoch, neustále sa sťahovala z miesta na miesto a často ju na dlhú dobu odlúčili od jej súrodencov. Tiež sa tam písalo, že to nebolo prvýkrát, čo sa Marie stala obeťou sexuálneho alebo fyzického násilia. 

So situáciou sa aj teraz ťažko vyrovnávala. Keď jej najlepšia kamarátka vytvorila stránku, kde Marie nazýva klamárkou a št*tkou, zničila si v amoku nábytok v apartmáne. Aj keď sa predtým snažila chodiť do kostola a veriť v Boha, teraz ho zo všetkého vinila. Marie začala piť, fajčiť a priberať na váhe, aby sa vysporiadala so svojou traumou. 

Keď sa konečne vinník po troch rokoch našiel, Marie dostala kompenzáciu v podobe 150 tisíc amerických dolárov. Za kolosálne zlyhanie polície pri vyšetrovaní však nikoho nepotrestali. Z Lynwoodu sa odsťahovala a dnes je z nej vodička kamiónov na veľké vzdialenosti. Podľa posledných dostupných informácií z roku 2015, sa Marie vydala a má minimálne dve deti. 

Detektívka Karen Duvall ako Stacy Galbraith a Seržantka Grace Rasmussen ako Edna Hendershot

Unbelievable
Unbelievable Zdroj: Netflix

Postava Karen Duvall bola založená na skutočnej detektívke Stacy Galbraithovej. Tú v roku 2011 povolali k prípadu, kde 26-ročnú študentku inžinierstva niekto brutálne znásilnil. Študentka bola sama v apartmáne, keď sa o 8 ráno zobudila na to, že jej niekto sadol na chrbát. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69889 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo ďalším obetiam páchateľa
  • Ako páchateľa chytili
  • Čo dnes robia detektívky
  • Na koľko rokov odsúdili Marca O'Learyho
Domov
Zdieľať
Diskusia